Luleå HF

116440 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2552772

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Lyssnar ibland på "Sommar" i radio, lite underhållande samtidigt som man spikar på hus och sådant. Idag "riskkapitalisten" Harald Mix, någon jag inte trodde jag skulle gilla.

Men det blev tvärtom! Tycker i princip illa om sådana som tjänar multum på penninghandel utan att tillföra något som arbetstillfällen, värdefulla produkter och utveckling. Typ Gecko i Wall Street eller pensionsfondsnissar i 08-området, samtidigt som de belönar sig själva med enorma bonus och löner.

Men Mix var annorlunda. Mycket välutbildad och kompetent och även om han inte själv även utvecklade områden, som t ex Musk med Tesla, förstod han konsekvenserna och framtiden. Och etablerade batterifabriken NorthVolt (utanför Skellefteå, jodå) och nu grön stål i Svartbyn Boden/Överkalix. Miljö- och framtidsvänligt, och tusentals arbetstillfällen i norr: varför ska vi etablera sådan eltung industri i sydbotten - det är ju uppe i norr elen finns och vi slipper transportförluster.

Personligen är jag ju mest intresserad av att det går bra för Luleå, men vår kommun är geografiskt liten, omgärdad av kommuner i norr med stora glesbygdsområden där det finns plats för investeringar i stor skala. Och att det går bra för kommunerna i närheten smittar av sig till oss. Blir de ekonomiskt starkare är det bra också för Luleå och i förlängningen för Luleå Hockey.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
På temat har Adam Johansson intervjuat LG Pettersson i sin podd hockeypuls finns på Spotify. Adam brukar vara en bra intervjuare
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Och vi som gillar Luleå Hockey och klubbens utomordentliga utveckling av 15-åringar till fantastiska målvakter följer deras karriär även när/om de lämnar Luleå.

Just nu är det Filip Gustavsson som intresserar och vad han ska få för kontrakt efter en säsong då han klivit fram som (minst) näst bäste vakt i NH senaste säsongen.

Bäst var ju, glädjande nog, en annan svensk - f d MooDooisten Linus Ullmark - och han tilldelades också Vezina Trophy, men då ska man beakta att de hade olika förutsättningar.

Linus levererade i NHL imponerande 93,8% räddningar - men då spelade han för Boston, som med 65 vinster och hela 135 poäng var NHL:s överlägset bästa lag (tvåan hade 113 poäng).

Filip levererade i NHL 93,2% räddningar, men då ska beaktas att han spelade för Minnesota, som med 46 vinster och 113 poäng var ett lag, där det var mycket svårare för vakter att nå bra stats. Och ändå blev Filip näst bäst i NHL - hade Linus och Filip bytt lag "vet" jag att Filip blivit NHL:s bäste vakt och det fattar väl vem som helst.

Nå. Minnesota behöver sluta ett nytt avtal med Filip nu, han hade "bara" 785 000 USD senaste året. Men Minnesota har en väldigt svår situation pga att de har inte rätt att betala nästan något, då deras sammanlagda spelarlöner redan nuddar vad de har rätt att betala totalt.

Så Filip har givit ett förslag, klubben ett annat och eftersom de ligger så långt ifrån varandra har de fått gå till skiljedomstol (arbitration).

De är inte ensamma. Sammanlagt 22 spelare har hamnat där med sina klubbar. Skiljedomstolen har planerat sina bindande beslut att avgöras under tiden 20 juli - 4 augusti. Men för alla dessa fall gäller att klubbarna / spelaren KAN komma överens tidigare och då blir det inget skiljedomsbeslut.

I detta nu har hela 12 av 22 spelare kommit överens om nytt kontrakt med sina klubbar och därför blir det ingen skiljedom för dem. För 2 spelare har skiljedomstolen tagit beslut och därmed är också de klara.

Återstår alltså 8 spelare, däribland Filip Gustavsson. Filip och Minnesota har av domstolen fått tid för beslut den 4 augusti, så det innebär att de fortfarande har 10 dagar på sig att komma överens, men jag gissar att det inte sker; Minnesota har för lite i kassan för att kunna ta ett beslut.

Så vi får nog vänta tio dagar innan vi vet hur det blir för Filip. Objektivt är han efter senaste säsongen värd 4 miljoner USD i årslön. Men gissningsvis kommer skiljedomstolen att besluta om snarare 3 miljoner USD.

Ja, vi får se. I vilket fall kommer Filip att bli den bäst betalda målvakten från Luleå i historien. och fortsätter han lika bra som senaste säsongen lär han inom 1-2 år teckna ett flerårigt kontrakt med rejält mycket mer i lön. Spännande är bara förnamnet.

Och mera kommer. Om några år kommer sagolikt Jesper Wallstedt att vara i liknande situation och några år därefter kan mycket väl Love Härenstam också var där. Tre pojkar som visserligen inte är födda i Luleå, men som samtliga i 15-årsåldern beslutar att söka sig till Luleå för att få ta del av landets bästa utveckling av målvakter och som efter 4-5 års skolning i Luleå kan söka sig till NHL och säkra ekonomien för sig själva och sin familj för generationer framöver.

Man blir stolt.
Kommentera