Luleå HF

116440 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2552863

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Och vi som gillar Luleå Hockey och klubbens utomordentliga utveckling av 15-åringar till fantastiska målvakter följer deras karriär även när/om de lämnar Luleå.

Just nu är det Filip Gustavsson som intresserar och vad han ska få för kontrakt efter en säsong då han klivit fram som (minst) näst bäste vakt i NH senaste säsongen.

Bäst var ju, glädjande nog, en annan svensk - f d MooDooisten Linus Ullmark - och han tilldelades också Vezina Trophy, men då ska man beakta att de hade olika förutsättningar.

Linus levererade i NHL imponerande 93,8% räddningar - men då spelade han för Boston, som med 65 vinster och hela 135 poäng var NHL:s överlägset bästa lag (tvåan hade 113 poäng).

Filip levererade i NHL 93,2% räddningar, men då ska beaktas att han spelade för Minnesota, som med 46 vinster och 113 poäng var ett lag, där det var mycket svårare för vakter att nå bra stats. Och ändå blev Filip näst bäst i NHL - hade Linus och Filip bytt lag "vet" jag att Filip blivit NHL:s bäste vakt och det fattar väl vem som helst.

Nå. Minnesota behöver sluta ett nytt avtal med Filip nu, han hade "bara" 785 000 USD senaste året. Men Minnesota har en väldigt svår situation pga att de har inte rätt att betala nästan något, då deras sammanlagda spelarlöner redan nuddar vad de har rätt att betala totalt.

Så Filip har givit ett förslag, klubben ett annat och eftersom de ligger så långt ifrån varandra har de fått gå till skiljedomstol (arbitration).

De är inte ensamma. Sammanlagt 22 spelare har hamnat där med sina klubbar. Skiljedomstolen har planerat sina bindande beslut att avgöras under tiden 20 juli - 4 augusti. Men för alla dessa fall gäller att klubbarna / spelaren KAN komma överens tidigare och då blir det inget skiljedomsbeslut.

I detta nu har hela 12 av 22 spelare kommit överens om nytt kontrakt med sina klubbar och därför blir det ingen skiljedom för dem. För 2 spelare har skiljedomstolen tagit beslut och därmed är också de klara.

Återstår alltså 8 spelare, däribland Filip Gustavsson. Filip och Minnesota har av domstolen fått tid för beslut den 4 augusti, så det innebär att de fortfarande har 10 dagar på sig att komma överens, men jag gissar att det inte sker; Minnesota har för lite i kassan för att kunna ta ett beslut.

Så vi får nog vänta tio dagar innan vi vet hur det blir för Filip. Objektivt är han efter senaste säsongen värd 4 miljoner USD i årslön. Men gissningsvis kommer skiljedomstolen att besluta om snarare 3 miljoner USD.

Ja, vi får se. I vilket fall kommer Filip att bli den bäst betalda målvakten från Luleå i historien. och fortsätter han lika bra som senaste säsongen lär han inom 1-2 år teckna ett flerårigt kontrakt med rejält mycket mer i lön. Spännande är bara förnamnet.

Och mera kommer. Om några år kommer sagolikt Jesper Wallstedt att vara i liknande situation och några år därefter kan mycket väl Love Härenstam också var där. Tre pojkar som visserligen inte är födda i Luleå, men som samtliga i 15-årsåldern beslutar att söka sig till Luleå för att få ta del av landets bästa utveckling av målvakter och som efter 4-5 års skolning i Luleå kan söka sig till NHL och säkra ekonomien för sig själva och sin familj för generationer framöver.

Man blir stolt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Och hur går det för Apan i år?

Ska man tro Aftontrasan har en av deras självutnämnda experter förklarat att Apan tar gludet.

OK?

Läget i truppen:

Klara spelare in
Anton Heikkinen, forward, Mora

Klara spelare ut
Linus Högberg, back, Frölunda
Tom Kühnhackl, forward, Adler Mannheim
Albin Sundsvik, forward, Rögle
Alexander Hellnemo, målvakt, Rögle
Andreas Wingerli, forward, Zug
Adam Mascherin, forward, klubb ej klar
Frans Tuohimaa, målvakt, klubb ej klar
Melker Karlsson, forward, klubb ej klar/

Till det kommer att det väl är tveksamt om en 40-årig highsticking Lindström fortsätter. Och till det kommer nu att Spångapojken Oscar Möller gått i väggen, eller drabbats av utmattningssyndrom, som man nu kallar det.

Och missförstå mig rätt: jag hoppas att det "bara" handlar om att han har utmattningssyndrom. Apan och speciellt deras anställde fru allmänläkare har ju många gånger visat sig ha en kreativ inställning till sanning.

Trist om Möller. En både duktig och trevlig pöjk som man önskar allt gott fast han spelar för Apan.

Men man frågar sig hur superduperexperten i Trasan fått för sig att Apan tar gludet. Den stora allsvenska värvningen - och lilla värvningen, eftersom de bara köpt in en spelare - Heikkinen lär få spela i alla femmor nonstop och det får nog andra apor med. Efter att ha tappat åtta spelare drabbas de dessutom nu av att kanske få vara utan kapten Möller på obestämd tid.

Vad ska man tro om att de inte lyckats köpa fler spelare än Heikkinen? Har ebben i kassan sedan förre sportchefen Näsan körde köpfest i tre år och Apan förlorade 30 miljoner äntligen fått genomslag?

TILLÄGG. Nu påstås att Apan signat Oscar Lindberg som valsat runt tio år, lite olyckan i AHL/NHL, sedan KHL-kört inklusive spelade hela våren i Mockba medan ryssarna överfallit Ukraina, och på slutet kört lite i Schweiz. Lite överraskande att Apan får honom om det nu stämmer. F d apspelare brukar ju gå till Plastläjkers eftersom Apan tidigare av princip velat ha tidigare spelare billigt. På Apforum går de förstås bananas, från att hela sommaren ha skrivit om att Aptruppen är superbas blir den nu enligt apsupportrarna hemskt mycket bästigast. Värsta supportern ApPravda Norran ballar som vanligt ur mest av alla och förklarar att Lindberg är bästisar än Linus Omark;-) Om nu denne Oscar kommer till Apan, har de samtidigt fått reda på att en annan Oskar (Möller) är borta på obestämd tid, men det tycks inte påverka dem i obygden. Dock får de stöd av Aftontrasans Vennerborg som skattar Apan för plats 8-9 kommande säsong. Och då lutar det förstås mot ett topplacering.

NYTT TILLÄGG: Idag har Apan bekräftat att köpespelaren Oscar Lindberg inköpts "...han är klar för en återkomst ...från 2013 har han gjort resan via Nordamerika, Schweiz och nu tillbaka till Skellefteå....Därefter gick flyttlasset över Atlanten för vad som skulle visa sig bli två säsonger med New York Rangers, två med Vegas Golden Knights samt en lyckad sejour i Ottawa Senators. Förra säsongen huserade Lindberg i Schweiz ..."

Ja, det var ju en något kortfattad beskrivning av köpespelarens karriär. Bland annat hoppar man över:
• 2013-14 Hartford Wolf Pack AHL 75 matcher
• 2014-15 Hartford Wolf Pack AHL 75 matcher
...
• 2020-21 Dynamo Moskva KHL 44 matcher Playoffs 10 matcher
• 2021-22 Dynamo Moskva KHL 24 matcher Playoffs 11 matcher

Att vederbörande tragglade i AHL i flera år hoppar man över, för att obygdens folk ska inbilla sig att han var Big NHL-stjärna i åratal. Att han spelat för pengar i KHL och så fortsatte hela våren 2022 trots att Ryssland startat krig genom att överfalla Ukraina vill man inte heller ska komma fram.

Det är som vanligt med Apan. Fakta bryr man sig inte om, utan väljer sin "alternativa sanning" när Västerbottens svar på Bagdad Bob filtrerar verkligheten för obygden med apfilter.

YTTERLIGARE TILLÄGG: Till saken hör att Apans medlemmar till årsmötet krävde att ""En grupp medlemmar vill att ingen som ingått i ett anställningsavtal med en hockeyklubb som deltar i KHL från och med den 24 februari 2022 , någonsin ska anställas eller representeras av Skellefteå AIK."

Så blev också beslutat av årsmötet, men med en liten precisering så det inte skulle hindra att köpespelaren Oscar köptes in "- Årsmötet beslutade att ingen som från och med den 24 februari 2022 ingått ett anställningsavtal, eller förlängt ett befintligt sådant, med en rysk hockeyklubb, eller annan hockeyklubb som deltar i KHL, ska anställas av Skellefteå AIK eller på annat sätt representera Skellefteå AIK."

Men nu låtsas man bort köpespelaren Oscar Lindbergs spel i Moskva under kriget mellan Ryssland och Ukraina. Bland annat genom att på hemsidan i informationen om inköpet av köpespelare Lindberg berätta om var han spelat senaste tio åren. Men "glömma bort" hans spel i Ryssland under flera år....

Då kunde man hävda att köepespelaren Oscar Lindberg var helt oskyldig, eftersom han skrev kontrakt INNAN kriget bröt ut, och inte låtsas om att många svenska spelare lämnade sina ryska klubbar direkt när ryssarna startade krig. Inklusive svenska spelare i köpespelare Oscar Lindbergs klubb. Men köpespelare Oscar Lindberg spelade vidare hela säsongen ut, för att korpa åt sig så mycket pengar som möjligt.

"Mycket pengar"? Ja, det beskrevs i ApPravda Nollan som en superlön "Nu kommer uppgifter om den tidigare guldhjältens nya jättelön. Enligt rysk media kommer Oscar Lindberg tjäna 50 miljoner rubel i Dynamo, motsvarande drygt 6,7 miljoner kronor."

Vi kan ju jämföra med Limpan: "Bäst betald av de svenska stjärnorna i KHL är Salavat Julajevs poängkung Linus Omark. Den 32-årige före detta Luleåforwarden håvar in 150 miljoner rubel om året, vilket motsvarar omkring 21,5 miljoner kronor. " Och det är INNAN de bonusar som Limpan naturligtvis fick rejält av. Plus att en konkurrent bjöd honom löneökning för att spela kvar "Lokomotiv Jaroslavl, vill nu ge Omark ett riktigt monsterkontrakt. Enligt uppgifterna överväger klubben att ge svensken en årslön på drygt 23 miljoner svenska kronor." Men Limpan valde spel i Geneve, därefter Luleå, följt av Geneve igen, och fr o m nu hemma i Luleå för gott.

Fast ApPravda Nollan har redan förklarat att Omark är inte så mycket att hoppas på i SHL, i alla fall inte jämfört med köpespelaren Oscar Lindberg, med hänvisning till köpespelaren Oscar Lindbergs JÄTTELÖN i KHL tidigare.

Logik, på Apnivå.
Kommentera