Luleå HF

116440 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2553550

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Så var det klart! Filip Gustafsson och Minnesota Wild har kommit överens och tecknat avtal för tre år dvs 2023-2026. Därmed undviker de att hamna i skiljedomstol, vilket skulle ha skett den 4 augusti, eftersom Filip inte accepterat det "qualifying offer" på 875 000 USD i årslön som Minnesota erbjöd honom tidigare i sommar.

Nu får Filip 3,75 miljoner USD per år vilket innebär att han närmaste tre åren kommer att dra in c:a 120 miljoner kronor.

Det här var ett riktigt bra avtal för Filip. Objektivt har experter uppskattat att det var vad han var värd, även om det gissats att det skulle bli ett avtal <3 miljoner ändå, bl a eftersom Minnesota inte hade kulor tillgängliga. Men på något sätt har de alltså löst det.

Filips senaste säsong var ju fantastiskt bra. Näst bäste målvakt i NHL, satsestetiskt. Frågan var om det var en engångsföreteelse och att han aldrig skulle kunna upprepa det. Eller om han nu nått en nivå han skulle fortsätta hålla. Och det är tydligt att Minnesota tror på honom och satsar på att de har en stabil förstemålvakt etablerad för närmaste åren.

Då ska beaktas att de närmaste året också har Fleury under kontrakt, en vakt som kommer att gå in i NHLs Hall of Fame när han lägger spaden på hyllan.

Mycket trevligt! Filip är därmed den av våra Luleåutbildade egna produkter som nått i särklass störst framgång sportsligt och ekonomiskt. Passerar Anders Nilsson som var nära det riktiga genombrottet men tyvärr hade otur att inte få rättvisa chanser samt fick lägga ned karriären bara 30 år fyllda efter att ha skadat nacken.

Nere i Apstan går de bananas och ApPravda Norran kommer att slå till med jätterubriker och förklara att "obygdens egen son, den rena approdukten" fått ett kanongenombrott. Men om man bortser från Apans "alternativa sanningar" och tar fram fakta vet vi att när Filip gick i nionde klass sökte han diskussioner med pojktränaren samt ansvariga högre upp i Apan för att få reda på om Apan skulle ha en målvaktstränare för juniorer närmaste åren (de hade aldrig haft det eftersom de aldrig satsat på att utbilda målvakter). Och han fick definitivt nej! Då sökte han in på hockeygymnasiet i Luleå där han fick Linda Blomqvist (Blommans dotter) som tränare och utvecklare. Sedan han så småningom gått över Atlanten förklarade ha att han hade Linda att tacka för allt och att han tackade sin lyckliga stjärna för att han lämnat obygden och kommit till Luleå. Eller - med Filips egna ord - "målvaktsträningen" hos Apan bestod bara i instruktionen "Ta pucken!".

Och hur vi än vrider och vänder på allt landar vi i att även denna framgång är en del i arvet från Myllys. Denne härlige kille som för alltid kommer att vara en stor del av Luleå Hockey.

Nu väntar vi bara på utveckligen i Minnesota närmaste åren, då "the next one" bland målvakter ska utvecklas klart och nå en nivå där han behöver en förstespade i NHL. Vi talar om Jesper Wallstedt. Ytterligare en av de vakter som följt Filip Gustavssons exempel och som 15-åring också sökte sig till Linda Blomqvist och Luleå Hockey.

Och om några år kan det bli dags för Love Härenstam att bli nästa att följa den väg som nu tagit Filip till en inkomst på >120 miljoner svenska kronor.
Uppladdat:

450x300-unknown_2.jpegunknown_2.jpeg

Kommentera