Luleå HF

116764 inlägg · 888 ämnen

Inlägg #2567198

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Har äntligen haft tid att gå igenom Anna Anderssons sammanställning i Aftontrasan avseende SHL-klubbarnas ekonomi, i synnerhet när det gäller det kommunala stöd de haft och har. Det är inte enkelt att få detaljerade fakta eftersom klubbarna redovisar så olika och att det ligger en hel del hundar begravda i denna smet. Men jag har försökt eliminera sådant som stöd för ungdomar och damer för att just få en uppfattning och kommunernas stöd till herrlagen i SHL.

Varsågod att läsa och fundera!

Mej jag har försökt gå igenom det hela och då eliminerat

1. SJU KLUBBAR SOM HYR ARENOR AV KOMMUNEN

Apan, Luleå, Pungen, Öret betalar ungefär 7-8 miljoner i hyra för arenorna och erhåller 1-2 miljoner i stöd av kommunen och kommunalägda bolag.

Med ett undantag. Apan får 10 miljoner årligen av 100% kommunalägda bolag.

Oskars betalar bara 2,7 miljoner i hyra för sin lilla arena, och får ungefär ungefär lika mycket stöd av kommun och kommunalägda bolagen som de andra, samt har fått uppåt någon miljon efterskänkta skatter till kommunen vid många år.

Timret fick arenan i skänks av kommunen, som dessutom investerade 120 miljoner i renoveringar och nybyggnader. Sedan köpte kommunen ”tillbaka” arenan av Timret för 45 miljoner för att stoppa konkurs. Nu betalar Timret bara 5 miljoner i hyra årligen.

Fiskrenset betalar 9,5 miljoner för Scandal-i-Analium men erhåller ”hyressubvention” årligen på 14,5 miljoner av det kommunalägda bolag som äger arenan. Fiskrenset får inga övriga bidrag av kommunen eller kommunalägda bolag.

Sammantaget kan man väl övergripande bedöma att de flesta av de klubbar som hyr arenor av kommunen har relativt jämförbara villkor, men tre undantag:

Apans enorma bidrag på 10 miljoner årligen av 100% kommunalägda Skellefteå Kraft sticker i ögonen. De får bortåt dessa 10 miljoner mer än de övriga klubbarna och talet om kommundopning ser verkligen ut att stämma. Det har pågått sedan 2006 och det innebär att de redan fått 170 miljoner kronor i denna extra kommunaldoping. Apan påstår sig nu vara tredje rikast i SHL med ett ”eget kapital” på 47,5 miljoner (för några år sedan påstod de sig vara rikast). Men vi inser alla att utan landets värsta doping av ett 100% kommunalägt bolag skulle Apan redan gått i en hejdundrande kollapskonkurs med långt över hundra miljoner i skulder. Men kommunen har hela tiden hållit Apan under armarna, resurser kommunen skaffat genom att stänga skolor och daghem samt släcka samtliga kommunala julgranar i norra Västerbotten (= Skellefteå kommun = Obygden).

Timret är också ett specialfall med lägre hyra för en stor arena samt dessutom dett enorma kommunalstöd Timret fått genom först en Arena till skänks, därefter sälja ”tillbaka” den för 45 miljoner.

Fiskrensets egentliga villkor är höljda i dunkel som mygel alltid är i den staden. Men man får uppfattningen att de drar in jätteinkomster genom sin och Sveriges största publik.

1. FEM KLUBBAR SOM ÄGER SINA ARENOR

Dessa klubbar får relativt lite i bidrag av kommunen och kommunala bolag men betalar ingen hyra utan erhåller i stället hyra av kommunen eller driftsbidrag på 6 miljoner Trottoarkanten, 8,5 miljoner Warulfven, 13,2 miljoner HuVa, 16 miljoner Plastläjkers, 16 miljoner MooDoo

Men då har Trottoarkanten under året erhållit minst 250 miljoner kronor i stöd från kommunen. Inklusive kreativa inställningar i branschen trottoarkantsförsäljning med mera.

Växjö lånade stålar till klubben för att bygga arenan och de amorteras med 8,4 miljoner årligen. MooDoo har också fått jättestöd i form av lån och borgen av kommunen.

HuVa och Warulfven var ute med egna arenor långt före de andra klubbarna och har väl betalt av lån kan man tänka. En bra affär för Ulfven sedan de köpt arenan av kommunen för 1 krona. Att Warulfen och Huva anses vara rikast i SHL med 119 respektive 56 miljoner i eget kapital är nog inte så oväntat.

2. TVÅ KLUBBAR MED PRIVATÄGDA ARENOR

Röglet med en kombination privata finasiärer och Malmet med Percy erhåller inte så mycket från kommunen, fast det t ex framkommer att Ängelhom ger 9,5 miljoner i driftbolag till arenaägarna.

Har inte offentliga uppgifter som visar vilket stöd dessa arenaägare ger dessa två klubbar. Men man kan nog räkna med att det är rejält.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Tyckte det kunde vara intressant att kolla in hur intresset, definierat som hur mycket arenan fylldes 2022-23, var för de olika klubbarna.

Uppenbarligen mest tryck i Luleå och då ska påpekas att det här var vår mellansäsong, efter Omark 2021-22, och före Omark 2023-24.

Pinsamt att se att de två lag som till slut spelade final - Plastläjkers och Apan - inte ens drog 5000 i snitt under SHL och att det saknades runt 15% åskådare i de arenorna i snitt. Och detta trots att Apan konsekvent räknar in och rapporterar sina dominerande supportrar, de Tomma Stolarna, som "åskådare.
Uppladdat:

0x600-skarmavbild-2023-09-19-kl-180235.png

Kommentera