Luleå HF

116438 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2570825

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
När det gäller klubben som lokalbefolkningen inte har lust att komma till arenan när laget spelar match drar de dock in pengar som fan av kommunen som utan att skämmas årligen öser ut pengar på, i den mest generande direkta kommunaldoping som landet skådar. Medan befolkningens övriga behov åsidosätts.

Visst har andra kommuner vid vissa tillfällen efter noggrant övervägande gått in med specialinsatser för att ge ett stöd man bedömt rimligt för den lokala elitklubben.

Men obygdens kommun direktsponsar schablonmässigt och okritiskt Apan med 9,4 miljoner kronor mer än vad övriga klubbar i SHL sponsras av sina kommuner. Mer än 14 ggr så mycket direktstöd från kommunen och 100% kommunalägda bolag , som genomsnittet för övriga SHL-klubbar. Och då har vi inte ens räknat in alla säsongskort och stödköp av biljetter som kommunen gått in med pengar för i syfte att ge plats för den dominerande supportergruppen - de Tomma Stolarna.

Och det här har Apan och obygdskommunen pysslat med ända sedan Apan gick upp i Elitserien igen - med ett lag till >95% bestående av rena köpespelare.

Sammantaget betyder det att Apan i rutinmässigt schablonstöd av kommunen under dessa år erhållit mer än 160 miljoner kronor mer än övriga SHL-klubbar!

Och till råga på allt påstår sig Apan vara så ekonomiskt skickliga att de har ett "eget kapital" på 77 miljoner kronor. Som vi alla vet består det egna kapitalet på en vidrig mygeluppskattning av värdet på ApPeas restaurang i och för sig.

Men skulle Apan direktsponsrats av den egna kommunen ungefär som genomsnittet klubbar i SHL skulle de i dag ha ett "eget kapital" på minus mer än 83 miljoner och således ha gått i konkurs för länge sedan. T.o.m. innan de släppte loss Näsan; en misslyckad tidigare apspelare, med erfarenhet av köp-och-sälj under ett decennium, att ställa till med en köpfest under tre år som ledde till över trettio miljoner i förluster.

Man får verkligen beklaga MooDoos ställningstagande för 20 år sedan. De erbjöd då Magnus Wernblom så dålig lön att han blev förbannad och skrev på för Apan under några år, där han blev helt avgörande för att få upp Apan i elitserien. Mycket tråkigt att MooDoo råkade ta detta felbeslut som fått sådana tråkiga konsekvenser.
Kommentera

Svarskommentarer


Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: bra redovisat Sven men kom ihåg att vi fattiga som äger arenan lånar ut den till kommunen mot en viss ersättning. De som har kommunala arenor får naturligtvis inget stöd om man inte är från obygden eller sålt trottoarkanter. Jag vet att Karlstad kommun gärna har haft en kassako till kommunen men Glennert (RIP) ville något annat. Fortsätt med din granskning den livar upp🥳
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Noterar att Berguvens korttidskontrakt med Apan går ut om fem dagar. Apan har ju inte kunnat stå ut med nesan att ge en ren Luleåprodukt förstaspaden i SHL, och i stället kört sina andra två köpevakter som förstås kastat in puckar. Den ene, Söderström, har lyckats stå perplex och förstenad när det kommit skott som han silat in och nu släppte de senast fram lille Gustaf, som mäktade med att nå hela 85% räddningar.

Berguven fick dock ta spaden de flesta matcherna i CHL och visade upp ett sådant spel att han tillhör de tre bästa målvakterna satsestetiskt av alla lag som spelat i Champions denna säsong.

Men eftersom inte ens Apan har mage att påstå att Berguven kommer från obygden så...
Kommentera