Luleå HF

116399 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2631104

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Andra halvan av semifinalmatcherna i Champions Hockey League i kväll:

• 17.30 Lukko Rauma - Geneve (2-2 efter period 1-3)
• 19.00 Apan - Vitkovice (4-2 efter period 1-3)

Apan tycks ju vara i toppform nu och allt talar för att de ganska säkert tar sig till finalen. Förutsatt att de inte kollapsar nu när de tappat Berguven vars spel tagit dem långt i karriären. Men köpevakten Söderström ska nog fixa detta om han nu inte får bacillskskräck vilket förvisso hänt tidigare.

Finalen spelas 20 februari. Allt avgörs i en enda match. Men var spelas den?

Den vanliga principen är att det lag som genom sina resultat i turneringen rankats högst får spela matchen hemma. Och så har det blivit år efter år.

Enligt rankingen ska Apan få finalen hemma om det blir Geneve de möter, men får de Rauman Lukko blir det borta.

Men. För den som inte känner till det kommer här en viktig information. I CHL:s regelverk finns en passus angående var CHL-finalen spelas som innebär att det finns möjlighet för CHL:s styrelse att bestämma att den ska spelas i det sämst rankade lagets hemmaarena. Om styrelsen bedömer att det är av betydelse för att promovera turneringen. Det kan handla om tillgänglighet för media och supportrar och i vilken arena som de bedömer att finalen kommer att uppmärksammas positivt på bästa sätt.

Och. Om styrelsen fattar ett sådant beslut behöver de på intet sätt motivera varför de så väljer och beslutet kan inte överklagas.

Som alla vet har Apan under alla år de fått delta i turneringen skämt ut sig ordentligt. På sina hemmamatcher har de påstått sig ha drygt tusen åskådare. Trots att alla tydligt sett att de bara haft några hundra. TV-bilder från läktarna har varit pinsamma att se, speciellt för folk som inte känner till att Apan diggar att fylla dem med Tomma Stolar, sponsrade av 100% dopingkommunalägda bolag.

Och, som de flesta vet, beror detta lokala ointresse inte bara på det faktum att intresset för att se Apan live i Schtan är historiskt lågt utan också på att sekten snackat skit om turneringen under många är: "Kalle Anka-turnering med blåbärsnationer". Vilket förstås beror på att Luleå Hockey är en av de 24 klubbar i Europa som satsade egna miljoner för att etablera turneringen - och därmed är delägare av CHL - medan snål-Apan först nobbade och därefter hade missat chansen. De har bara gratisdeltagit under åren.

Det finns alltså en reell risk för att Apan får åka till Geneve om de möts i finalen.

Men det finns en chans att få finalen hemma för Apan. Om de skärper sig. I kvartsfinalen mot Warulfven drog de faktiskt hela 3 500 åskådare (timma stolar inräknade). Och ikväll har de chansen att ta sig till final när de spelar perioderna 4-6 mot Vitkovice hemma i Apkraft Arena.

När det gäller priserna har Apan gjort det bra, får man säga. Alla supportrar som är medlemmar i ApKraft går in gratis. Och det gör för övrigt alla övriga upp till 20 års ålder. För vuxna kostar annars slipsplatserna 80-180 kronor. Billigt, alltså.

Största problemet är förstås Apans marknadsföring som inte håller elitnivå utan snarare Div IV-nivå. Har de skärpt sig ikväll? Kommer Marklund och Lundmark att släpa sig till ApKraft Arena när det är -27°C ute? Det får vi se om tio timmar.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
RÄTTELSE:

CHL har kommit ut ur garderoben med ett beslut om att alla fyra klubbarna är kvalificerade att arrangera final (trots Apans tomma stolar) och att var finalen spelas således avgörs genom ranking.

Där har CHL – naturligtvis – lustiga beräkningar. Se bara:

”Please note that for games in the CHL Playoffs, 3 points are awarded for a win and 1 point for a tie after / at the conclusion of regulation time. Overtime and shootouts are part of the series and do not entitle an extra point.”

Jag tolkar det så att rankingpoängen ges för resultat efter tre perioder, punkt slut. Men med CHL vet man aldrig.

Rankingen avgörs enligt följande ordning
1. Poäng
2. Målskillnad
3. Antal gjorda mål
4. Antal mål på bortais
5. Ranking vid lottning inför årets CHL

Och just nu har vi
1. Apan 21p +13m 37m
2. Lukko 21p +9m 35m
3. Geneve 18p +14m 38m
4. Vitkovice 18p +9m 31m

Om Apan går till final mot Geneve
- spelas matchen i Skellefteå om inte Apan förlorar dagens match mot Vitkovice med 1 mål efter tre perioder samtidigt som Geneve vinner sin match efter tre perioder.

Om Apan går till final mot Lukko Rauma
- spelas matchen i Skellefteå om Apan tar minst lika många poäng som Lukko efter tre perioder i dagens match, förutsatt att Lukko inte vinner sin match med minst 4 mål fler än Apan vinner sin match med.

Lite småsnurrigt. Vilket förstärkt av det faktum att Apans match startar 1,5 timme efter matchen Lukko-Geneve vilket innebär att Apan kan spela på resultatet från den matchen.

Ja, snurrigt blir det när gubbarna ska köra hitte-på-kompromiss efter en lång och våt lunch. Kanske blir det ett sådant där läge där båda lagen tar ut vakterna i slutet av match? Vi får se.

Nedan en bild av festen i Delfinen när Luleå senast arrangerade finalen.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: För information verkar det finnas ganska tydliga regler om var finalen ska spelas. Men det hör väl till att köra med "tomma stolar" och "bacillskräck"...
Kommentera