Luleå HF

116082 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2712583

Sv: Luleå Hockey 2024-25: Vägen mot SM-gludet!
Damhockey

Som bekant och väntat har Luleå Hockey förlorat sex toppspelare till den nya nordamerikanska proffsligan PWHL, 2 i fjol 4 i år. Och risken är stor att denna dränering nu kommer att innebära att Luleå tappar sin position som överlägset och dominerande topplag i Sverige sedan Luleå Hockeys damlag bildades med MSSK för runt ett decennium sedan. Tappar vi toppositionen redan kommande säsong?

Blir det dessutom första gången som våra herrar lyckas bättre i elitligan än damerna?

I SDHL kommer vi bland annat att få möta Damapan, sov avancerade till SDHL i våras. Damapan har ju sedan Apan tvingades ta upp damhockey igen av sina sponsorer för att behålla sponsring varje år fått kvala till SDHL genom att besegra Burkölens damlag men misslyckats att nå SDHL. Därför har de sedan i fjol lagt ned sitt satsande på spelare främst från norra Sverige och köpt in utländska spelare. Ändå var de snäppet i från att missa SDHL även i våras, men gick upp eftersom Dam-HuVa valde att inte möta Apan i avgörande final, varpå Apan i stället för hyggligt starka HuVa fick möta SDHL:s absolut sämsta lag DamGnaget som de knappt besegrade.

Kommer rookielaget DamApan att hålla sig kvar i SDHL? Vet ej, men de satsar genom att fortsätta satsningen på spelare från utländska "bygden". Apan tycks köra mer utländska spelare än Luleå, exempelvis. Inte så konstigt, de flesta lag i SDHL har fler utländska spelare än Luleå, som avstått köpa in toppforwards från alla möjliga länder för att i stället köra duktiga finskor eftersom Norrbotten och Finland ligger nära geografiskt och kulturellt.

Bland Apans supportrar är intresset för damhockeyn "begränsat". De menar ju att Apan nu går minus i budgeten eftersom satsningen på damer har drabbat klubben, utan att beakta det faktum att Apans sponsorer krävde att Apan skulle skärpa sig och lägga av med att skita i damer. På så sätt kan man förmoda att utan damlag skulle Apans ekonomi vara ännu sämre, eftersom de skulle tappa sponsorintäkter. Så om något bidrar nog damerna ekonomiskt.

Att personalkostnaderna ökade med hela 14 miljoner säsongen senast beror nog mindre på att Apan köpte damer och mer på att man la upp pengar för att värva in dyra herrspelare inklusive la en miljon på att "äga" en KHL-spelare i 48 timmar.

Nåja. I vilket fall innebär det att Luleå Hockeys damer får möta DamApan i fyra matcher kommande säsong. Blir väl kul. Damapan har hittills mött Luleås flicklag varje år i "serie" och ofta men inte alltid vunnit dessa matcher. Nu får de möta regerande världsmästarna för damklubbar, i ett läge där vi tappat rejält med spelare till PWHL. Kanske det kan bli jämna matcher och DamApan ta poäng av oss? Spännande blir det och hoppas att DamApan inte ramlar ur SDHL efter säsongen utan att vi fortsatt får damderbyn Luleå-Apan i damhockey.
Kommentera