Luleå HF

116667 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2754070

Sv: Luleå Hockey 2024-25: Vägen mot SM-gludet!
Sven.Savage: Har ingen superkoll på er backuppsättning, men att varken ni eller någon annan SHL-klubb plockade Grahn eller Åkerström skaver ändå lite hos mig. Följde allsvenskan nära ifjol och också iår, och det är nästan provocerande att de inte får chansen. De är så otroligt redo för SHL, sen fattar jag att alla lag inte behövde breddbackar men men…

Plattmatch av er idag. Kanske var så att ni saknade den kreativitet som Levtchi tillför? Känns som att ni har en del humörspelare, men mindre risk att alla har en dålig dag samtidigt om ni har fler (Levtchi) i spel.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2024-25: Vägen mot SM-gludet!
Peja: Backsidan ser de flesta av oss som vår akilleshäl.

Nu när vi har Laaksonen borta till efter nyår påstods det ju att Luleå la ett rejält bud på er Victor Söderström, som dock föredrog att spela hemma för betydligt lägre lön?! Luleå förnekar visserligen att man försökte, men kan ju ha gjort det ändå. Åkerström jr har ju varit lysande i Gnaget och även om han knappast skulle släppts lika fri i SHL som i Allsvenskan skulle han säkert platsat bland Luleås backar. Du lyfte ju tidigare Robin Salo och likaledes där skulle han varit en bra förstärkning.

Jag tänker att vi behöver inte en utan två backkompetenser. OK för en back som har åda, men sådana är ovanliga utanför NHL etc.

För det första en defensiv back som också kan äga utrymmet framför vår målvakt och flytta de som vill stå där.

För det andra en offensiv back som kan förstärka vårt anfall genom att vara ett rejält hot från blå så att motståndarna – när Luleå är i anfall – inte kan nöja sig med att gardera tre forwards, låsa in i slottet, och etablera gröt framför mål – utan också måste jobba mot den backen så att de får sträcka ut försvaret och jobba över större ytor. En sådan back, som antingen ligger inne med ett rejält direktskott eller åtminstone kan lägga snabba vidarepass, skulle förbättra vårt anfall och PP oerhört. Som Lepistö gjorde när han kom in finalåret.

Vad har vi just nu?

• Erik Gustafsson. Inte lika bra som för några år sedan, men självklar och stabil.
• Marcus Hardegård. Fram till idag inte varit inne på ett baklängesmål (idag blev det två..).
• Jesper Sellgren. Riktigt duktig i fjol men som nog hamnar i Schweiz efter säsongen.

• Själin. Bra komplement med annan bra back, men ingen storstjärna.
• Frederic Allard. Usel förra året och svårt att förstå att han blev kvar. Betydligt bättre i år, men svårt att lita på att han ska fixa det.
• Ludvig Jansson. Bäste spelare för småkronorna men i utveckling för att bli sitt bästa på seniornivå. Dock tagit stora steg sedan fjol.

Och så har vi bland junisar Oliwer Sjöström som sett bra ut, samt Arttu Tuhkala; någon av dem kan få kliva in om vi får backskada, och kan nog något så när fixa det, men knappast glänsa.

Så. I princip bara tre backar vi idag räknar som självklara och som skulle kunna gå in i ett gludlag.

Saknaden efter Laaksonen, som hade 29 assist i grundserien i fjol är stor. Efter nyår ska han vara tillbaka, förhoppningsvis så stark som förra året.

Men nog behöver vi en ytterligare stark back. Efter finalåret 2022 förlorade vi Engsund, Lepistö och Honka och har inte kunnat ersätta dessa, vare sig defensivt eller offensivt.

Helt klart var det inte bara backarna utan i hög grad våra forwards bidrag till defensiven idag som sänkte oss. När det gäller forwards är de så skickliga spelare att det nog kommer att ordna sig under året. Hälften är ju nya och det kommer att ta tid innan de kan spela Biulanhockeyn utan puck.

Men backuppsättningen räcker nog inte till om vi ska kunna utmana om gludet. Kommer Laaksonen tillbaka i den form han kan och vi kan landa en stark back ytterligare så, då kan väl någon av Ludde Jansson, Allard eller Själin komplettera.

Kreativitet? Ja, du känner ju Bulanhockeyn så om forwards kan sköta försvaret är de ju rätt fria att vara kreativa och hittills har alla linor bidragit med mål, fler än Luleå gjort tidigare, så det borde nog komma. Utan oflyt hade de kunnat få in något eller några mål på er av de chanser de hade, trots att ni ägde oss så pass. Men se t ex O’Neill, strålande spelare – senast mot Plastjö la han minst två horribla pass bakåt ut i slottet som blev till snabba vändningar för Plastjö. Forwards behöver lära känna varandra bättre i linorna: inte oväntat är det ofta junislinan med Jonas Berglund vingad av Granberg och Hedqvist som haft bäst och konsekvent samspel match efter match.
Kommentera