1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

494502 inlägg · 4087 ämnen

Inlägg #1387464

Sv: RE-building the future 2011/2012

Jag vet inte om jag ska ta upp det i den här tråden eller inte, men jag börjar i alla fall här.

Jag är nämligen mer orolig för vad som sker utanför lagbygget och det sportsliga, än vad jag är gällande de spelare som komma skall eller Timander-gate.

Vi ser i dagsläget nya vindar blåsa genom Modo Hockey, vad det gäller det sportsliga. Markus Näslund och Peter Forsberg kompromissar inte utan har en tydlig utstakad väg som Modo skall gå och man har som målsättning att ”Modo ska bli den ledande klubben”.

Det är ingen hemlighet att man väljer att snegla på hur NHL-klubbarna sköter sina uppgifter och försöker anpassa deras tankegångar till ett koncept som ska fungera i Elitserien. Frågan jag nu ställer mig är när övriga organisationen ska kliva fram och anamma samma målsättning.

I dagsläget finns det väldigt många saker som måste förbättras. Saker som i dagsläget får Modo att framstå som ”korp-verksamhet” i jämförelse med övriga klubbar i Sverige. Ska vi bli den ledande klubben så krävs det rejäla åtgärder.

För det första, souvenirerna. Här måste det till en klar standard-höjning. Vi sålde som mest souvenirer kring SM-guldet, vilket inte är någon skräll. Men man kan även öka försäljningen på fler sätt än extrema framgångar. Det mest självklara, att göra souvenirer som den stora massan vill köpa. Flera andra Elitserie-lag har en del snygga produkter, många NHL-lag har snygga produkter och det går naturligtvis att snegla på souvenirer som fotboll, basket med flera sporter har att tillgå. Plocka det bästa ur kakan, helt enkelt.

För det andra, hur man profilerar sig. Här handlar det t ex om en hemsida som ska skötas av en dedikerad och kunnig person, istället för av några som har det som bisyssla och som gör det när de har tid. Det är också av yttersta vikt att man får bort Hasse Andersson och ersätter honom med någon som verkligen kan utföra intervjuerna. Martin får gärna göra det, men jag vill ha någon som ersätter Hasses fulla roll som Modos medieansvarige också. Att ha en förlegad relik utan känsla och ett par killar som jobbar med detta utanför sitt ordinarie heltidsjobb håller helt enkelt inte måttet.

Modo-TV borde utvecklas, t ex med en enkel studio som man kan köra lite studioprogram ifrån. Här på HS finns det många bra förslag på utvecklande vägar att gå.

Det handlar också om hur man t ex profilerar sig med de produkter man använder i Fjällräven Center. Sportbarerna t ex, där man i dagsläget endast har några Zeunerts-banderoller istället för att utnyttja väggarna bättre.

Som en passus: I sportbarerna måste man också lätt kunna förutse när det kommer att vara högt tryck och när det är lågt tryck. Att ha lika många som jobbar i baren en måndagsmatch mot AIK som när det är sen lördagsmatch mot Skellefteå är så totalt inkompetent att det helt klart påverkar försäljningen.

I profileringen ingår också naturligtvis hur man sköter sig mot sponsorerna. Vi har på slutet sett ett rejält tapp i sponsorer, stora vita områden på sarg och reklamområden är tydliga tecken på detta. Även en del loger står tomma. Enklaste sättet är naturligtvis framgång, för att locka tillbaka sponsorerna. Men det finns garanterat fler sätt och här borde man anlita en expert som hjälper klubben med sina relationer utåt.

Det är här är bara en del av mängder av saker, att sitta här och stolpa upp dem lättar kanske lite på mitt ”tryck”, men det lär inte hjälpa klubben. Frågan är bara, kan man göra någonting åt detta? Isf vad och hur? Att gå till Tommy Roos är bara att ödsla med tid, han är en av anledningarna till att vi har problem. Nästa steg är väl att gå till Trollsås och Göran Ericsson och presentera problemen, men vad kan de göra? Det är väl svårare att sparka en inkompetent Hasse Andersson än det är att rensa ut 18 spelare ur truppen.

Eller är det bara jag som tycker att det här är extremt viktigt och belyses alldeles för lite?

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: RE-building the future 2011/2012
Poffa: Jag håller med om att den där biten är viktig, tyvärr tycks den falla i glömska. Visst kanske den sportsliga biten är det primära i en idrottsförening, men man kan inte bortse fråm marknadskommunikationens och varumärkets betydelse för ett företag, som ju faktist MoDo är. Det är inte bara ett gäng killar som gillar att spela hockey ett par gånger i veckan i glada vänners lag, det är en organisation som håller på med professionell idrott.

Och då är marknadsavdelningens uppgifter viktiga, för om man försummar dem är risken stor att varumärkets värde gentemot kunden (publiken och sponsorerna) försvagas så att de får intrycket att det är okunniga amatörer som bedriver verksamheten, och även om det inte syns i tabellen eller på isen så är det definitivt inte bra.

Så här måste man göra något, bli professionella gentemot sina kunder helt enkelt. Börja med att göra en rejäl marknadsundersökning för att höra vad kunderna tycker om produkten, göra en SWOT-analys för att ta fram sina egna styrkor och svagheter, möjligheter och hot. Och inte minst, vara lyhörd när vanliga fans kommer med konstruktiv kritik och förslag på vad som skulle kunna förbättras. Inte bara sopa dem under mattan med någon "vi vet bäst själv-attityd".
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Poffa: Jag håller med dig till 100% men frågan är ju just, vad kan vi egentligen göra åt saken?

Kanske skulle en facebookgrupp för att få bort Hasse A kunna ge större effekt än en drös arga inlägg på diverse forum?
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Poffa: Det där var då sannerligen inget feberyrande! ;-)
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Poffa: Ett jätteproblem måste ju vara alla stolar som gapar tomma under restaurangen match efter match.

Modo har efter 07/08 haft ganska mediokert lag, gamla vanliga stommen som kryddats med någon bra och en hel del dåliga nya spelare, Publikintresset sjunker i takt med utebliven framgång och därmed sjunker intresset från sponsorerna oxå, det säger sig självt, men varför är dessa platser så oatraktiva att dom i princip står tomma varje match?

Modo har lämnat en del av den "gamla stommen" man har hittils kryddat med riktigt bra spelare och fortfarande har man 2-3 platser öppna, man har även för första gången på några år en hel del juniorer som på allvar kan ta en plats i truppen, det finns en klar röd tråd i klubben så denna säsong bör kunna bli en vändpunkt, hoppas även de gäller för dessa tomma platser
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Poffa: En enkel sak är sånt som det vanliga underhållet i arenan, fast det är klart de ansvariga i föreningen orkar väl aldrig masa sig runt i de allmänna utrymmena utan föredrar att blunda tills man kommit till etage 3 och kan ta sin plats i vip-logen. Att det fortfarande finns skador, som inte åtgärdats på vissa väggar, skador som uppstod redan första månaden i arenan, är häpnadsväckande. Och golvet på etage 4 lär väl inte ha åtgärdats till denna säsong heller...
Kommentera