1150x200-modo-header2-kopiera.webp

MoDo Hockey

506519 inlägg · 4103 ämnen

Inlägg #1396146

Sv: RE-building the future 2011/2012

J F K: Jag säger inte emot, vad det gäller MZA. Han var extremt väl lämpad som spelare bredvid Susse och Skröder. Men samtidigt, kedjan med Susse, Skröder och Morrison var inte så jäkla tokig den heller. Jag tror Hannula kan ta Morrisons roll, helt enkelt. I dagsläget tror jag inte någon annan spelare i Modo kan axla rollen som en ny MZA.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: RE-building the future 2011/2012
Att bygga upp ett ishockeylag, av Kabben Berglund (Ur "Årets ishockey 1964")

Att skapa ett topplag i ishockey kan ske på två sätt. Antingen kan man i samma mundering samla ihop ett lag av fullödiga spelare och nå ära och berömmelse, eller också kan man utbilda stadens eller platsens ungdomar och få dem att enträget och målmedvetet arbeta sig upp till högsta nivå. Det senare alternativet är det enda tänkbara i de flesta fall, och det är det vi ska titta lite närmare på.

Första laget

Det är till att börja med unga pojkar vi ska ta hand om. Grabbar vill i unga år gärna uppträda i gäng, och att komma med i ett ishockeylag tilltalar helt och fullt en 10-11-åring. Pojkarna vill vara aktiva och ha roligt, och det gäller att låta dem ha det. Men leken måste utveckla goda egenskaper. De unga talangerna måste upptäcka att lagspelet kräver ärlighet (regler ska följas och fusk beivras) och vakenhet - annars har man ingen chans att vinna.

Utvecklingstiden

När pojkarna har lekt och spelat ett år med klubba och puck utökas de tekniska och taktiska informationerna. Nu fordras att tränaren är kunnig, så att det grabbarna får lära är sådant de kan ha nytta av i framtiden. Men det får inte vara långa utläggningar, utan bara korta tips och sedan ska grabbarna jobba själva. För att underlätta för kommande års mer krävande träningspass måste disciplinen för bl a samlingssignalerna till dessa korta informationer vara perfekt. Att spelarna sysslar med annat när tränaren har ordet ska inte ske mer än en gång.

In i idrottens strömfåror

Och så vandrar våra unga spelare vidare. De bättre får plats i pojklag. hela tiden utvecklas pojkarna som spelare och lagmedlemmar och får lära sig spelets lagar och bestämmelser. Det som ishockeyjunioren får uppleva är jobbigt, men spännande och fartfyllt, och om ledaren kan se problemen ur grabbarnas synvinkel kan han tillfredsställa deras önskningar, samtidigt som han leder dem in i idrottens strömfåror. Tränaren måste i alla lägen ha klart för sig, att ska man intressera unga spelare för något, då måste man också själv vara intresserad.

Tidsplanering och tidspassning

Så har grabbarna äntligen lekt sig fram till den dag, då tränings och spel blir allvarsfyllt och krävande. De är nu mogna att träna rationellt och får klart besked av sin klubbledare att de har upphöjts till medlemmar av A-laget. Nu är det dags att samla gänget, som ska träna och spela tillsammans och bära klubbens färger. Nu ska man även ge klara besked om dagar och tider för träning, så att spelarna kan planera sin tid på bästa sätt. Dessutom måste det tydligt sägas ifrån, att den som är förhindrad att infinna sig till träning eller match, i god tid måste meddela detta till lagledaren, så att alla kan få besked om orsaken till frånvaron. Att spelarna passar tider är en annan sak man måste hålla styvt på. Det underlättar samarbetet för alla parter och ökar den allmänna trivseln.

Försäsongsträningen

Så är ishockeydansen i full gång. Vi vet att en hockeyspelare måste ha en förnämlig kondition, vara stark och smidig, ha god balans och precision, och allt detta måste byggas upp i god tid, långt innan det finns möjlighet till isträning. Och visst är försäsongsträningen något av svett, blod och tårar men tillfredsställelsen växer i takt med hårdheten i träningspassen och det känns skönt när ett pass är genomkämpat och överdragskläderna våta. Det finns inga genvägar till framgångar i det här gamet. Den som har goda träningsvanor har lättare att hänga med i den forcerade isträningen senare på säsongen. Höstträningen måste lägga upp så, att man framförallt lägger an på sådana rörelser som ökar styrka, snabbhet och balans på isen. Man ska med andra ord träna på barmark med tanke på vad som ska hända på isen.

Spaltutrymme i lokaltidningen

En ishockeyspalt i ortens tidning är en värdefull hjälp för tränaren i hans arbete. Om nu t ex lagens supporters får läsa i spalten, att laget tränar hårt och omsorgsfullt så vill spelarna gärna motsvara förväntningarna och lägger på ett kol extra i träningen. Så var det också när vi i MoDo AIK skulle införa daglig enskild träning med skivstång. Då fick man i spalten läsa om lagets stjärna som tagit för vana att alltid ha sitt träningsredskap tillhands under sängen. Och si, det dröjde inte länge förrän alla i laget var utrustade med varsin skivstång och dagligen tränade efter ett schema som de hade klistrat upp på väggen.

Fantasi är en viktig faktor

All tränings måste göras intressant och allsidig. Även försäsongens hårda slit kan med lite god fantasi varieras. När spelarna går till ett träningspass bör de ha lite av samma känsla som inför en festmiddag, då man är nyfiken på vad som kommer att bjudas på. Att leka med boll är alltid nyttigt för ishockeyspelare. Bollspel i någon form får därför bli en station i kvällens träningscirkel. Fingrar och handleder måste vara hårda som flinta. Hos någon byggmästare kan man alltid skaffa några tegelstenar som används till stärkande övningar för fingrar och händer. Av en cykelreparatör kan man få några gamla cykelslangar som används till nyttiga arm- och benstärkande rörelser.

Boardskivor istället för is

I tunga motlut och sandgropar testar man benstyrkan. På ett sådant ställe kan man anordna en "tjurighetstävling", dvs. grabbarna springer upp och ner tills bara en man orkar längre. Styrkeövningar med skivstång, snabbhetsövningar framåt och bakåt, på slätmark och i utförsbacke och smidighetsövningar blandas i rappt tempo. Tekniska färdigheter med klubba och puck kan man skaffa sig på barmark som täckts med boardskivor. Framförallt målvakterna kan öva upp reaktionsförmåga och känsla för pucken när utespelarna skjuter från det plana och glatta underlaget.

Regelbunden livsstil

När den rationella träningen sätter in är det av stor vikt att grabbarna får klart för sig att det är väsentligt att en idrottsman har regelbundna mat. och sömnvanor. Detta är ett ämne som snarast måste komma upp på "fikaträffarna" som bör förekomma varje vecka. En hårt träningsengagerad spelare måste ge akt på sina matvanor. Dels ska födan intagas regelbundet, dels ska den vara så sammansatt att den ger krafter att träna i önskvärd utsträckning. Det har visat sig att när hårdträningen sätter in fordrar kroppen mer föda men det förekommer att spelare då ersätter den kraftgivande, rejäla husmanskosten med näringsfattiga mellanmål. Blodvärdena sjunker och träningsfliten minskar. Då får man vädja till mammorna om extra köttransoner och späda på med järn- och vitamintabletter. Alla måste dessutom vara medvetna om sömnens stora betydelse för en idrottsutövare. Att tobak och sprit drar ner prestationsförmågan bör likaså mana till måttlighet i levnadsvanorna.

Annorlunda fjällsemester

För att få lite avkoppling och omväxling styr vi i MoDo på hösten kosan mot fjällen. Där finns härliga fjällbranter att sträcka ut på och har man tur kan man på någon högt belägen fjällsjö hitta årets första träningsplats för skridskoåkning. Då gäller det att framförallt jobba med baklängesåkningen och i MoDo AIK slet vi ohyggligt med den detaljen.

Svarta tavlan till heders

Ett välkommet avbrott i slavgörat på isen blir de teorilektioner som man lämpligen lägger in mellan träningspassen i anslutning till någon särskilt viktig match. Då lägger man på svarta tavlan upp taktiska ritningar och tidigare misstag diskuteras. Med en skioptikonapparat visar man lärorika klipp från in- och utländska tidningar eller går igenom egna små skisser och figurer om spelets taktik och teknik.

Säsongens förmatcher

Så snart åkskickligheten är acceptabel blir det aktuellt med träningsmatcher. Då bör man söka upp så svåra motståndare som möjligt. Att man får stryk en eller annan gång spelar ingen roll om man bara har lärt sig något för kommande seriefighter. Försäsongsmatcherna ger också fina möjligheter till experiment, men man måste komma ihåg att ge en lagdel som fungerar bra arbetsro och inte ändra på laget bara av lust att experimentera.

Den viktiga uppladdningen

Det är många faktorer som kan bidraga till att en match väger över år rätt håll. Inte minst viktigt är det som händer i omklädningsrummet timmen för nedsläpp. Vid en speciellt viktig hemmamatch samlas laget några timmar före matchen kring matbordet. Då vet man att alla fått mat i rätt tid och att den har varit lämpligt sammansatt. Sedan finns det tid för gemensam uppladdning som man bestå i bordtennis, film eller annan underhållning. Genom en omsorgsfull uppladdning före en fight kan man ge alla den känslan, att lagets egna förberedelser är bättre än motståndarnas och på sä sätt kan man skaffa sig trumf på hand redan före matchen.

Konsten att resa

För ett Norrlandslag är alltid avstånden något att ta speciell hänsyn till. Det fick vi erfara när vi stuvades in i sovvagnen på väg till en avgörande kvalmatch. Vi var helt enkelt inte tillräckligt tränade i att resa. Sömnen uteblev och spelarna kunde sedan inte slappna av på hotellet. Den gången räckte inte orken till men av skadan blir man vis. Erfarenhet på området skaffade vi oss året därpå under en resa på kontinenten där en segerrik turné skänkte många trevliga minnen och resandet blev en vanesak efter tre veckors kringflackande.

Tre Kronors betydelse

Om någon eller några av lagets spelare får förtroendet att skruda sig i landslagets mundering betyder det alltid mycket för de övrigas utveckling om man rätt anammar de lärdomar som detta ger. Landslagsspelarna får bli föredömen i spelskicklighet, träningsvilja och ambition och har de dessutom förmågan att dela med sig av sina erfarenhet blir de dubbelt värdefulla för sina lagkamrater.

Redigerad kommentar

Kommentera