1150x200-modo-header2-kopiera.webp

MoDo Hockey

507172 inlägg · 4104 ämnen

Inlägg #1716618

Sv: Växjö lakers-Modo hockey 15-12-26
J F K:

Att du tror att människors kognitiva förmåga slutar innan kroppens funktioner och hjärnan funktioner och nervbanor däremellan ens har utvecklats färdigt.

Många 14 åringar har nästan inte ens börjat läsa spelet, än mindre börjat förstå det. Utveckling av att förstå spelets djupare innebörd och konsekvenser av olika skeenden bygger på erfarenheter. Det säger sig själv.

En spelares förmåga till perception utvecklas i takt med att den kan förutse vad som händer på planen. Hur agerar spelare runtomkring?

Samma med kreativitet. Det är meningslöst att slå kreativa passningar som ingen annan förstår. det är först när du förstår sammanhangen som kreativiteten blir meningsfull.

Träning, repetition. Saker måste testas gång på gång. Spelare måste se vad som fungerar, ändra och finslipa "sin speciella talang" för att sedan räknas som någon som har ett spelsinne/förståelse över gemene mans. Det innebär ju självklart att den som misslyckas mycket kanske tom. har högre spelsinne än de som är runtomkring. Det är inte kompatibelt med spelets naturlagar, eller medspelares kompetens än bara.

- "Spelidioten" är alltså kanske den med högst potential att hitta kreativa lösningar, när den dagen kommer att det "passar ihop".

Sen är det ju bra om en blind inte leder en blind. Det kan vara bra att få de rätta ledsagarna och det har de flesta inte fått innan 14, snarare tvärtom.

Att något så komplext som spelsinnet får en så meningslös innebörd som att det är "klart" efter 14 blir helt orimligt.
Kommentera

Svarskommentarer


Sv: Växjö lakers-Modo hockey 15-12-26
NuMo: Jag såg nyligen en professorsavhandling, förvisso på fotbollsspelare, som beskrev precis det jag skrev. Givetvis kan man tränas i att ta rätt beslut i olika situationer, men enligt den väldigt seriösa undersökningen utvecklades inte längre vad vi definerar som spelsinnet mer.

Som sagt kan man absolut lära en spelare hur denne ska agera i olika situationer och därmed kan man givetvis på sätt och vis uppfattas ha bättre spelsinne, men det beror på rutin alltså.
Kommentera