1150x200-modo-header2-kopiera.webp

MoDo Hockey

514678 inlägg · 4114 ämnen

Inlägg #2165941

Sv: MoDo Hockey - Apropå Ingenting
Padrone78: J F K beskrev problemet till 100%, så egentligen har jag inte så mycket att tillägga. Den situation inom vården som han berättade om kan appliceras på det mesta. Ta till exempel IT-support, som numera ofta outsourcas till obskyra länder för att skära kostnader. För att chefer skall kunna följa upp huruvida supporten blir bättre eller sämre, mäter man ofta antalet stängda ärenden. Och precis som J F K skrev, listar leverantören snart ut att det är lönsamt att stänga så många ärenden som möjligt med minsta möda.

Resultatet blir ofta att ärenden stängs direkt utan att ens behandlas, vilket leder till att allt färre ärenden skickas in, eftersom personalen ändå känner att det är lönlöst. Detta i sin tur leder till att antalet rapporterade ärenden som skickas in sjunker, vilket från ledningen kommer tolkas som att kvaliteten på IT-tjänsterna har förbättrats, när sanningen är att de har blivit så undermåliga att ingen vill nyttja dem, utan istället hittar andra vägar att lösa problemet.

Men likväl, så kommer leverantören aktivt leta efter medarbetare som är snabba på att stänga ärenden, snarare än de som är kompetenta och drivna och gör allt för att lösa problemen, framförallt då den sistnämnda gruppen ofta kommer vara dyrare att rekrytera.

Så vad har detta med MoDo att göra? Jag menar att denna inställning har spridit sig bland företag de senaste åren. Processtänket har lett till HR och bemanningsföretag aktivt letar efter "roller" istället för personer. Man prioriterar människor som är ordningsamma, organiserade och följer instruktioner, samt har prickat in tillräckligt många checkboxar i HR-matrisen. Ofta har dessa firmor till och med algoritmer som läser av CV:n och filtrerar ut personer baserat på nyckelord. Det kan leda till att en person som är expert på C++ filtreras bort för att de vill ha någon som kan Html. I värsta fall kan det vara så att de filtrerar bort personer som har FÖR MYCKET kompetens, för att de är rädda att den personen inte kommer vara villig att följa processen.

Påståendet om att inte skulle finns vloggers som vill jobba för MoDo för 30 papp i månaden är bisarrt:

Kolla på Boltenstern som exempel. Hon skickade över lite fotografier till Rögle och frågade "Kan jag få fotografera för er?". Sedan började hon fotografera för Djurgården. Därefter blev hon pressvärdinna och skribent för Djurgården Hockey. Sedan gick hon till Hockeysverige. Strax efter till Sportbladet. 2013 blev hon anställd av Viasat, vid 21 års ålder.

Nu har jag aldrig varit något fan av henne, men poängen är att hon fick en raketkarriär efter att ha plåtat lite för Rögle. För någon ung, utåtriktad YouTuber som vill bygga upp sitt personliga varumärke, skulle en tjänst som press- och kommunikationsansvarig hos MoDo vara rena drömjobbet. Sedan skulle det produceras nya videoreportage fem gånger om dagen med reportage från träningar, vloggar om dagens lunch på restaurang Victory, try-on hauls från souvenir-shoppen och annan skit som vi på HS må strunta i, men som likväl skulle öka intresset hos de yngre, kanske framförallt tjejer.

Den här typen finns i överflöd, det är gissningsvis bara att välja och vraka.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: MoDo Hockey - Apropå Ingenting
Bad_Brett: du gick ut löst, har inte mer att tillägga, skrev du, i din ingress
50 rader senare var det slut, sen kommer rytter o kontrar med ett 51-raders inlägg.

Hoppas ni tar detta för vad det är, bara kul att processer i It-företag mm skapar sådan ruljangs härinne, haha.

Men oavsett HR-processer mm, de som anställer folk, skapar rutiner o processer och leder en verksamhet måste vara bekanta med kärnverksamheten i företaget man jobbar för. Annars blir det lätt lite tokigt
Kommentera

Sv: MoDo Hockey - Apropå Ingenting
Bad_Brett:

Du har rätt i dina exempel men jag vänder mig mot användningen av ordet process och "processtänk" och att det ska vara så negativt. I ditt exempel är det inte processen som är problemet (man kan ju ha en fantastiskt effektiv process för att hantera ärenden) utan problemet är de mätetal/mål/KPI:er man satt för att mäta om processen är lyckad eller ej, och de som utför arbete anpassar sig för att möta dessa och nå dessa samt fuskar för att "se bra ut". Istället för stängda ärenden borde ju användarnöjdhet vara den mätning som är intressantast, då styr detta in sig själv stängs ärenden för fort och utan lösning så får man missnöjda användare och detta mätetal går i botten.

Processer är av nytta om de används rätt, hela grejen med processer kommer ju från verksamheter med extrema krav på kvalitet t.ex rymdindustri, militär industri osv. Där har man arbetsprocesser, kvalitetsprocesser mm som alla ska följa, går det fel så går man bakåt i processen och ser vad som är felkällan och skruvar på detta och ändrar processen.

Att ha processer i ett företag t.ex mjukvaruutveckling som du nämner, för hur man ska granska, kvalitetssäkra, testa systemet osv ser jag inget problem i. Frihetsgraderna för en programmerare ligger i själva problemlösningen och programmeringen, men man kan ju inte frångå processen hur mjukvaran ska testas, levereras, ifall man eftersträvar kvalitet.

Processer fyller också ett behov vid introduktion av nyanställda, då de enkelt kan följa och se vilka steg som ska uppfyllas och hur man jobbar på detta företag.

För mig är inte processer av ondo utan snarare någonting som är kraftfullt i de flesta sammanhang.

Men problemet som alla inte förstår är att varje verksamhet/företag måste forma sin egen process som passar verksamheten samt kontinuerligt jobba med förbättring och skruva på de delar i processen som inte fungerar eller som man vill förbättra. Samma gäller mätetal/mål/KPI:er det är en konst att välja rätt, sedan måste man kontinuerligt skruva på dessa samt vara medveten om vilka oönskade sidoeffekter dessa kan ge och vilket beteende det kan ge upphov till, människor är lata och kommer göra det man kan för att lura "mätningarna".

I exemplet med HR skyller jag inte heller på processer främst, utan ofta är problemet att HR är helt frånkopplade från verksamheten och branchen och inte förstår företaget. Det är en jäkla skillnad att jobba på HR och rekrytera i ett konsultbolag där man lever på att sälja experter/personer än att jobba på HR i en tillverkningsindustri där man ganska enkelt kan ta in en person, lära upp denna på maskinen och den är fullgående relativt snabbt.

Bra personer på HR kan vara guld värda för ett företag, men fel personer på HR som inte bryr sig om verksamheten, branschen och har en förståelse och engagemang för företaget och vad som gör företaget lönsamt kan förstöra väldigt mycket.

Mycket text, men ett intressant område, blev bara lite triggad av ordet process och att det gavs så negativ klang då jag själv anser att det finns fördelar och styrkor i dessa om de nyttjas på rätt sätt av rätt personer.
Kommentera