I morgon är det premiär för årets surströmming. Själv har jag redan tjuvat på årets Oskars. Kan bara säga att den smakade underbart. Även om andra tyckte något helt annat;-) Kuriosa: Har lovat Jindrich (som är en riktig surströmmingmumsare) en riktig surströmmingsgästabor om TIK tar sig till slutspel. Dvs Lök, mandelpotäter, och allt annat som denna underbara fisk kräver.
TIK-Bergslagen kommer att bjuda in fler TIK:are till denna märkliga tillställning. Vad som krävs för att bli inbjuden kommer inte att klargöras. Plötsligt blir man bara inbjuden;-) Plus slutspel givetvis...
Först på gästlistan (förutom Jimdrich) står nu: -Mike66!
Du menar att den smakade underbart? Ja smaken har jag då aldrig fått känna speciellt många ggr (1), Därimot har jag känt lukten så det står härliga till! Hoppas du fick ett gott intryck då du öppnade burken, för så som vi har slitit i sommar med dessa envisa burkar.
Det är väll lite väl sent nu, men för ett par - tre veckor sedan hade jag kunna säga att jag hade kunnat bidra med lukten ! Nu tackar jag gud för att han har räddat mig från detta illaluktande ställe.
Nu äntligen är det premiär för surströmmingen, maten med kanske världens sämsta rykte. Det är dags att försiktigt placera de små liven på norrländskt tunnbröd, skiva nykokt mandelpotatis över och beströ med rödlök. Det är dags att klatscha gräddfil över och sedan rulla ihop. Det är dags att andäktigt sätta gaddarna i de ilsket doftande fiskliken. Det är kort sagt, dags att njuuuuuta.
Och för alla dem som inte njuter av fiskdoften som sprider sig när konservburkarna rullas upp inför andäktiga åskådare, för dem kan det vara en tröst att det är helt år kvar till nästa premiär;) Halleluja!
En får tacke och bocke för förtroendet iaf;) Apropå surströmming så har jag som är gift med en äkta Jamtstocha fått privilegiet att testa på en helt äkta Jamtstut. Kan kanske vara nått att bjuda Jindrich och Smokey the man m,fl på?!
PS: Glöm inte "Nubben" för faan!!! Tolka det som ni vill detta med "Nubben" Ds!
Vad jag har fått höra så luktar det värre än vad det smakar! "Skulle folk köpa surströmming för lukten skulle det inte säljas mycket" Tycker därimot filéer ser både fräschare och godare ut, där finns en stor nackdel och det är väll för att laken är 2 x så starkare än vanlig surströmming.
Filéer måste väl ändå vara ett påhitt för att få Schtååkkhålmarna att äta surströmming. Ungefär som koffeinfritt kaffe och alkoholfri öl känns det som man tagit bort ngt viktigt för att fjollorna skall köpa...
Filéer kan jämföras med sittplats. Bekvämt men inget ngn seriös människa behöver... :)
Eftersom du bjöd på tårta på din femtonårsdag i vintras så kanske man ska bjuda igen och anordna ett riktigt surströmmingstifo nu på fredag i NSK:s ishall ;) Pappa mike ska lära dig att rensa en rutten fisk han!
mike66: Man måste vara försiktig när man öppnar burken!!!
Om du tar med nån burk till Västergötland, tex Skövde el. Mariestad, så får man inte öppna burkarna inomhus.
Som Västgötarna själva säger:" Lökta kan setta sej i tapetera!"
Men så är dom ju okunniga om detta mästerverk som en bekant ifrån Kreta sa, när han grön i ansiktet hängde ut genom vårat fönster o viskade klent: " Det uktar precis som när man glömt sniglarna i kylskåpet i 3 veckor!"
Fläskfilè har högre status än kotletter. Jag tycker debatten blir lite norrlansguldtypig eller kanske prestigeinriktad... Visst tusan kan väl surströmmingsfilé ha en given plats för alla i fiskpinnegenerationen som inte lärt sig rensa fisk? Därimot så kan jag lida lite med alla som jobbar i salteriet för att förpacka alla dessa 700 ton surströmming som vi svenskar trycker i oss årligen. Det måste vara lite som att få frikort på bordellen.
Jag har svårt att hitta någon mer mytomspunnen mat. Rysk kaviar blir lite som sockerdricka i sammanhanget. Sniglar nästan folkligt. Visst är surströmming något som vi utflyttade sörlänningar fortfarande kan bräcka av våra mer infödda fjollträskgrannar med... Visst är man lite stolt när man bär hem en back Oskars, en burk Norrlands Guld och krydar hela anrättningen med att trotsigt bära den slitna TIK-tröjan man köpte på webshoppen, när den ännu fungerade som ett tyrolertillverkat gökur. Det blir "lixom" rätt på någe vis. Visst stiger aktingen för den märklige "norrlänningen" i kvarteret när doften lägger sig som en sulfit light över villaträdgårdarna i fjollträskland...
Här funkar inte GIF-Sundsvall lika bra som Timrå IK. Här visar hockeyns urkraft och småkyliga karaktär en mer påtaglig styrka.
Inte är det någon som bryr sig om folk springer omkring i AIK och Djurgårdströjor på semestern? Sätt på dig en röd TIK-dito och du kan inte stanna för att tanka bilen på vilken smålandsmack som helst utan att få en kommentar. En TIK-tröja har alltså mer uppmärksamhetsvärde än vilken Hugo Bosskostym som helst.
Timrå IK, Oskars surströmming och Norrlands Guld förenar en oslagbar styrka av nostalgi och ståndaktig trots. Vi viker oss aldrig.
Jag avslutar med lite uppfångat från en av de minst visade reklamfilmerna för Norrlands Guld: -Nog förstod jag att den nye frisören var från Stockholm när han bad mig ta av mig kepsen.
Smokey: Som norrlänning i förskingringen kan man bara hålla med. Det är viktigt att visa sin särart för både sig själv och omgivningen. Det handlar kanske om att behålla självbilden av den karge norrlänningen som gladeligen sitter ute en mulen sommarkväll med knotten fastklistrad på huden. De attribut Du nämner är också självklara för den som vill bibehålla myten. Jag vill gärna addera till några andra detaljer : Kokkaffe. Jag känner mig ibland som en Nelson Mandela på 60-talet. Hyllorna med bryggkaffe skriker ut alla de varierande smakupplevleser som finns att tillgå om man har den läggningen. Själv tvingas jag leta efter det mikroskopiska utrymme som upptas av de som har blå etikett "mellanrost". Bara namnet antyder den menlösa lagomsmak som denna variant har att erbjuda. Men stoltheten förbjuder mig att som andra svagsinta individer krypa till korset. Här skall minsann kokas tills liemannen kommer. Andra särdrag är väl detta med myggen. Ingen sann norrlänning beklagar sig över de vilsna surrande stackare söderöver som råkar hitta en bit mänsklig hud att sitta på. Till sist har vi kylan. En riktig norrlänning sover naken med fönstret öppet året runt och skulle man frysa om armarna runt juletid så kan man alltid ha ett tunt täcke på sig.
När vi ändå är inne på detta med image så måste jag ju helt klart propsa för skogens röda guld. Ja det blåa går väl inte heller av för hackor när man har en nygräddad pannkaka upplagd på tallriken så finns det inget godare än en hemgjord klick blåbärssylt och 6 dl uppvispad vispgrädde!
Augustitider är bärplockartider och det får nu mina egna söner också erfara, alltså en bra start på det kommande arbetslivet, att få lära sig att tjäna egna fickpengar redan som 10-13 år gammal. Vet att IKEA också har infört detta system som det blev en hel del rabalder och diskussioner runt om!
Till mammas hemgjorda tjockpannkakor med fläsk i så ska det givetvis vara skogens röda guld på, och en stor burk med Norrlands guld, givetvis ska man dricka direkt ur burken. Kepsen ska givetvis också sitta på plats!
Givetvis finns det också de som gillar "Snuttran" eller som dom säger i Jamtland "Mylta" eller som en helt vanlig 08:a skulle ha uttryckt det "Hjortron" men någonstans måste man ju dra gränsen så dom får ligga kvar ute på myren iaf detta år!
Apropå Kaffe så är väl det absolut viktigaste redskapet det berömda "fatet" som man ställer kaffekoppen på när man dukar! Att dricka på "fat" lärde man sig redan som 5 åring när man precis hade avslutat sitt diande från mammas trygga bröst!
Kaffe ska drickas, hett och utan socker, starkt och utan klöverlikör och då helst också på fat! Det är bara Turkar och sörlänningar som ska ha socker och mjölk i kaffet och dricka i glas!
mike66: Socker är väl OK om man dricker det på rätt sätt, dvs den fina gamla konsten att "dricka på bit". Man dricker på fat samt har dessutom en sockerbit i munnen, uppstoppad ungefär som en prilla Ettan (En annan image-pryl jag dock aldrig lärt mig använda...). Dock är det väl snart ingen under 70 som kan detta...
Är förresten att rulla sina egna cigaretter (då med tobak, inte annan, illegal röka...) ngt typiskt norrländskt?
mike66: Påminner om norrlänningen som varje fredag kom in på bolaget för att köpa 2 fl. sprit. Samma sort år ut o år in, alltid svartvinbärsbrännvin. En gång frågade expediten om han inte ville prova nåt annat, kanske en flaska vanligt brännvin?
"Nä, hembränt har jag hemma, de här kokar jag kräm på."
Helt rätt av dig och jag får nog ta igen detta med sockeranvändningen då det redan har börjat att ploppa upp en massa hotmess angående detta;)
Ska jag vara ärlig så är det väl ganska gott att dricka ett fat kaffe på bit också ibland!
För att återgå till den sk imagen så är väl också en dosa ettan i bakfickan på ett par slitna jeans rätt norrländskt också! Knacket på de gamla plåtlocket som det stod "STA" på och själva öppnadet och snabbt som bara fan lägga in den första prillan för att sedan bara fylla på under överläppen!
Kom ihåg gubben på det gamla sjukhemmet här i Nolby när han ställde den klassiska frågan, man var väl en 12-13 år och hade nyss fått i sig sin första snusprilla. " Va ät du fö snus då pöjk" Jo visst var det så förr att då snusade man inte utan man "åt" snus! Dä ä Norrländskt dä! Fy fan va ja kräktes!
Jo nog har man väl tillverkat en och annan laska med Blåbärsvin men det var ett tag sedan kan jag lova;) Har lite taskiga erfarenheter av just blåbärsvin!
Du snackar om Norrlänningen du;) Snacka då om Finnen på Östrand som inte gillade att säga "Sju" han hade lite problem med just det ordet, fråga mig inte varför?!
Iaf så varje fredag när han skulle beställa av oss när vi skulle in på apoteket röda näsan i Timrå så kom alltid dessa bevingade ord ifrån hans läppar: "Söpa sex laskor och en laska till åt mik" Det konstiga i det hela var att han alltid skulle ha dessa sju flaskor, det hade ju varit betydligt enklare att bara köpa de sex som han kunde uttala men närå han skulle promt ha sex laskor och en laska till ;)
Laken: Ja, jag ber om ursäkt men jag har svårt att hetsa upp mig över hur svaga vi ser ut på centersidan, om det blir kvalserie denna säsong oxå eller andra mer hockeyrelaterade ting när det är 25 grader varmt i denna betongöken...
Laken : Jag har för min del har alltid ansett att surströmming är hockeyrelaterat. Har man vistats i ett omklädningsrum efter en hcokeymatch så är övriga kommentarer överflödiga.
Kan urskjönja en viss nervositet i ditt agerande. Men var bara lugn för snart sitter vi längst där bak i bussen med en varsin Norrlands och kanske t o m en back Oskars, du, jag, Kongo, Håckla, HH, Hempen, actionleffe, Jimmy, Frella m,fl m,fl. och bara skrattar åt alltihopa! Bara hoppas att lökta inte tränger in tapetera på bussa!
mike66: Du kan ge dig f-n på att "ernie" finns med på bussen längs E4 söderut i en fullpackad buss med skrålandes Timråsupportrar. I vinter tar vi ALLA med storm. Här ska sjungas, här ska drickas, här ska ätas, här ska mås gott.
F-n blir tårögd vid tanken på förbrödringen å alla nostalgiska minnen som kommer flyta upp till ytan igen i glada vänners lag!
Du får ursäkta att jag missade dig och säkert flera andra också för den delen men ni hamnade under kategorin m,fl m,fl blir lite långrandigt att skriva upp alla supportrar på bussarna;)
Klart att det måste bli bättre fart på bortaresorna denna säsong men det ska vällan ordnas!
Surströmming är macho. Nu har vi rett ut det. Kokkaffe, stadiga prillor. Grovhuggna karlar och sommarfagra kvinns. Vilka arketyper man kan minnas. Annat än "Norrlands guld" reklamen som är vulgärbeskrivning av nå't menlöst. Norrlänsk mat och dryck. Serverat på norrlänska utemöbeln som funkar året om-sparken. Fest för alla, även mygg och knott.
Sponsra TIK -käka Oskars. Bäst i test-igen. Hockeykopplingen är solklar. Glad fest gott folk.
Rip Kirby: Jag ber om ursäkt för detta. Tanken var att prova i stängd miljö om kopplingen till Youtube fungerar på ett bra sätt för att kunna bjuda på en liverapport nere i Växjö ikväll innan matchen
tjuvat på årets Oskars. Kan bara säga att den smakade underbart.
Även om andra tyckte något helt annat;-)
Kuriosa:
Har lovat Jindrich (som är en riktig surströmmingmumsare) en riktig
surströmmingsgästabor om TIK tar sig till slutspel. Dvs Lök,
mandelpotäter, och allt annat som denna underbara fisk kräver.
TIK-Bergslagen kommer att bjuda in fler TIK:are till denna märkliga
tillställning. Vad som krävs för att bli inbjuden kommer inte att
klargöras. Plötsligt blir man bara inbjuden;-) Plus slutspel givetvis...
Först på gästlistan (förutom Jimdrich) står nu: -Mike66!