Brynäs IF

724412 inlägg · 7957 ämnen

Inlägg #1167155

Sv: A propósito de nada

GävleLasse:

Boorkens guldgäng är tämligen intressant i studiesyfte. På en säsong gick man från kvalserien till att vara svenska mästare. Något som kanske kan vara svårt att göra om man inte bygger bakifrån?

Jag tycker att "det var" ett tämligen anonymt lag på den tiden och kvalserieuppsättningen skilde inte mycket från mästaruppställningen.

Man hade en rutinerad i stomme i Bosse Berglund, Säcken, Tommy Mörth, Thomas och Håkan Eriksson, Dag Bredberg, K-E Lilja, Tord Nänsen och Mats Waltin och då hade ändå flera av dessa spelare sina bästa dagar framför sig. Och meritmässigt var det väl bara Håkan Eriksson som blivit svensk mästare tidigare.

Däremot fick man väl full utdelning på spelare som var födda typ 58-62. Det här var det stora genombrottsåret för Håkan Södergren, Jens Öhling, Riddarn, Mikael Thelven och Janne Claesson.

Dom nya för året gjorde också tämligen starka rookiesäsonger, Kenta Johansson, Orvar Stambert, Jörgen Holmberg, Tommy Albelin och Janne Victorsson.

Så det blev väl med tiden betydligt mer namnkunnigt än det var 82/83? Speciellt defensivt minns jag ändå inte att det var. Adelsmärket var väl mer en intensiv och fysisk hockey som inte många andra lag kunde matcha på den tiden?  

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Et tu Brute: jag kanske, historiskt sett, gick händelserna i förväg när det gällde spelarnas meriter vid tidpunkten. Men sett till vad som kom ut av den "kullen" så måste man säga att den truppen inte saknade talang, tvärtom.

Men ser man på vad som kom ut av detta tänk med traphockey och kontra gav ju genomslag för den svenska landslagshockeyn och kan väl även ses som grundtänket för "den svenska modellen" En model som både gett glädje och besvikelse. Besvikelsen har ju ofta kommit i samband med Tre kronors i dåtidens svårigheter att vinna klart över blåbärsnationer och ibland göra bra matcher mot alla andra än Soviet.

Det var första gången man apade efter DIF's taktik i Tre Kronorsammanhang, andra gången var ju Hardys torpedhockey som inte var någon större framgång. Ser man till tre kronors framtid så tycker jag att man borde fokusera på det spelarmaterial man får till kommande OS och se VM som ett slags genrep där man kan prova lite nya spelare. VM's status har ju lakats ur ganska rejält de sista tio åren.
Kommentera