Brynäs IF

726213 inlägg · 7959 ämnen

Inlägg #1951215

Sv: A propósito de nada
Mattson: Jo, om du hade röda siffror 2018 betyder det ju inte nödvändigtvis att du kommer ha det även 2019 med en annan personalstyrka som möjliggör en ny strategi. Statistiken hjälper oss att förstå det som har hänt, men behöver inte nödvändigtvis förutse framtiden. Särskilt inte om förutsättningarna ändras drastiskt (bättre spelartrupp).

Jag är lite tveksam till att kolla för mycket på statistik vid vissa typer av spelarrekryteringar. Själva poängen med att fynda på spelarmarknaden är att se potential som andra inte ser. Det vill säga spelare som hittills inte har blommat ut (och därför kanske inte har bra stats) men som du tror kan blomma ut i din omgivning, i ditt spelsätt, i din miljö. Det kan finnas spelare som skulle passa in perfekt i morgondagens Brynäs, men som är mediokra i sin nuvarande miljö. Det kan finnas många rimliga förklaringar till att man som spelare misslyckas i ett lag, kan handla allt ifrån det taktiska upplägget till relationen med coachen eller personliga problem eller skador. Så om du verkligen ska fynda spelare handlar det ju, rent krasst, om att identifiera en spelare som presterat dåligt men som kan prestera bra hos dig. Det är jävligt svårt - men jag tror inte att statistik är bästa sättet att göra det på.

Om man däremot vill få in några säkra kort, dvs producerande spelare som levererat under en längre period, kan det finnas goda anledningar att analysera deras individuella statistik för att se om de verkligen har levererat så som man uppfattat.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Peja: Helt ärligt så är det ganska mycket tvärtom. Spelare som under en längre tid har kunnat producera är det inte alls lika nödvändigt att kolla underliggande siffror på. För det första är dom ofta inte dåliga, för det andra kommer produktionen antagligen att fortsätta. Man har inte ohållbar produktion flera säsonger i rad, oftast.

Har man däremot endast en bra säsong och har en skottprocent (både personlig och lagets när man är på isen) långt över sitt normala tidigare säsonger och dessutom rätt lågt i expected goals borde så talar mycket för att den produktionen är ohållbar.

Och dessutom att ”fynda”, att hitta spelare som andra inte gör kan man ju såklart göra bättre om man har koll på siffrorna. En spelare som underpresterat produktionsmässigt kommer inte kosta lika mycket. Och om det är något det är lätt att se med hjälp av siffror är det under/överproduktion.

Dessutom vill man ha spelare i tredje/fjärdekedjan som inte ständigt får försvara sig (lex Brynäs 18-19). Sådana spelare kan man fynda billigt med hjälp av siffror.

Och säga vad man vill om att statistik bara säger vad som varit men förstår men underskatta inte statistik när det kommer till att förutse olika saker. Kolla Linköping denna säsong.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: BZ försökte fynda i Hockeyallsvenskan och det gick sådär och kanske det är bättre då att satsa på spelare från egna led som man har bättre koll på och lägga krutet på etablerade spelare. Fynda brukar vara svårt inom elithockeyn.
Kommentera