Jag som saknade Stefan Mählkvist såg faktiskt en riktig boktipsetsoffa i ett skyltfönster i helgen! Inte riktigt regnbågsfärgad utan lite blandade ränder bara, inte lika stor, men klart designad av samma andas barn.
Kickan: Vilken tur att jag är en äckkkkta supporter då,För den boken har jag nämligen. Böcker har aldrig varit min grej.Kan få läsil ibland, men de kommer ungefär en gång var tionde år och håller i sig ca en vecka.....
El Maco: Jag köpte "Konsten att fylla trettio" i somras men har inte kommit mig för att läsa den ännu, om än jag fyllde 30 för en månad sedan. Jag har kommit underfund med att det inte var någon konst alls. Jag känner mig fortfarande som 17 och så länge 19-åringarna fortfrande raggar på en är det ingen kris. När de lägger av och istället börjar kalla en för tanten kan man ju däremot börja fundera på en plastikoperation.
Portello: Damnit, läser du inte böcker? Inte för att jag har läst så mycket det senaste året, men du har ju sett mina bokhyllor och har säkert insett att jag gillar böcker. Alltså - böcker är viktigt. Böckerna berikar ditt liv.
Om du inte har så väldans mycket böcker i övrigt så hoppas jag att du åtminstone har LHF:s 25-årsjubileumsbok. Annars är du ingen äckkkkta supporter utan jättefejk.
JD: Tack för tipset! Ska kolla efter den. I och för sig påstår till exempel Parson att punken föddes i London i ett tidigare boktips.
Svensk musikbok att rekommendera: Mikrofonkåt att Fredrik Strage! Handlar om svenska hip-hopscenen år 2000 eller så. Man behöver INTE uppskatta hiphop för att gilla Strages texter. Tror jag i alla fall. Strage hänger med på Petters turné, intervjuar en påtänd Leila K, åker för fort med Ken, snattar folköl med minderåriga smårappare och följer med när Dogge kör svarttaxi i Stockholm. Dessutom får man veta vad en Wigger är. Det kapitlet är det bästa. Uzi är mitt favoritvapen med. Reespect!
Svensk musikbok som jag trodde skulle vara bra men som jag inte orkade läsa mer än några sidor i: "Livet är en fest" utgiven av en massa radiopratare. Det är just utskrivet radioprat. Fel medium. Men ett bra radioprogram.
knaskamilla: Håller med om "How to be good". Den är rätt tam. Undrar om han tänker komma ut med något nytt snart.
Hornsby har även "redigerat" ett par novellsamlingar. En bok som jag lånade av Redax 2 för en massa år sedan som tyvärr inte är översatt (tror jag) är samlingen "my favourite year" där engelska författare beskriver den säsong som betytt mest för dem som supporter. My favourite year är 1997 till exempel. Den roligaste novellen i mitt tycke var av Roddy Doyle (hepp - se nedan) när han beskriver hur det var att följa Irlands fotbollslandslag före och under VM i Italien från stampubens TV.
El Maco: För att knyta ihop musik, New York och litteratur kan Please kill me av Legs McNeil och Gillian McCain vara värd ett försök. Den skildrar den musikscen i New York som ledde fram till punken. Rätt intressant även om man mot förmodan inte gillar den sortens musik.
Efter att jag hade läst Man and boy läste jag en annan bok av Parsons, som inte hörde ihop med den första. Den hette...Min tjej och jag. Först blev jag sur för att den var så kass, men när jag hade läst lite mer insåg jag att den kanske inte var det egentligen. Den behandlade bara förhållanden lite annorlunda än vad böcker skrivna av kvinnor gör, kom jag fram till.
Vad gäller Hornby blev jag besviken på How to be good, då jag tyckte att den var väldigt...skum. Resten av böckerna är dock bra. Jag gillar High fidelity bäst av hans böcker.
De fem bästa böckerna ur min presentation? Svårt som fan! Lättare att plocka ut fem böcker jag inte skulle rekommendera någon att läsa. Det blir: Kaos - Katherine Alliott Tulpanfeber - Deborah Moggach Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet - Dave Eggers Breakfast on Pluto - Patrick McCabe Harens år - Arto Paasilinna
Om sanningen ska fram minns jag inte ens vad vissa av de där böckerna handlade om, så sannolikheten att fler böcker på listan är kassa är ganska stor.
Ska klura ett tag på vilka fem böcker som är bäst.
knaskamilla: Mannen och pojken är bra, uppföljaren började jag läsa och lade ifrån mig, kändes inte särskilt engagerande längre.
Tony Parson är killen Mats Olsson ville vara som ung påg och musikskribent på Kvällsposten. Jag köpte en samling med hans gamla musikartiklar på sjuttiotalet till Papa Maco i julklapp i vintras. De hade inte åldrats 100 % väl.
Tony Parson själv ville nog vara Nick Hornby när han skrev sin Mannen-roman. Jag hoppas att alla cafébesökare läst (i braighetsordning) About a boy High Fidelity Fever Pitch How to be good
Fever Pitch är det som alla hockeynördar kan associera till, även om boken handlar om fotboll, Arsenal och Cambridge. Scenen när hans flickvän insjuknar på läktaren och han inte vill lämna matchen är briljant. För att ta ett exempel.
Paddan: Tack för tipset! Den har jag vare sig läst eller hört talas om förut. Den blir nästa bok till rakning. Eller inom kort i alla fall, ska hitta den också.
Jag har gett upp att beställa på nätet, leveranser är otroligt opålitliga här. Stölder är jättevanliga. Det är klart, brevbärare och bud är de som tjänar sämst så nåt ska de leva av.
Innehåll är viktigare än utseendet, och innehållet är bra. Hatar sidor som är snygga men inte har något mer än sitt utseende att leva på. Orkade du läsa texten trots den inte helt snygga sidan så gissar jag på att det var ganska exakt samma stil på det som står där som på det i boken. :)
Oooh...vilken gräslig hemsida! Nåväl, boken är i alla fall kul. Det är en sådan där bok som gör att folk tror att man är dum i huvudet om man t.ex. läser den på en buss, eftersom man råkar skratta högt lite nu och då under läsningen.
Dysso: Då vill jag rekommendera Kiran Desai´s bok Kalabalik bland Guavaträden.
En, som jag vill minnas det, hejdlöst rolig bok om en kille som rymmer hemifrån och bosätter sig i ett träd. Han blir av någon anledning betraktad av folket som någon form av guru som sprider visdomar omkring sig. Det enda han ville var dock att hitta en lugn tillflyktsort, låt vara att det blev just uppe i grenverket i ett guavaträd.
Han (Millington) hade väldigt mycket text på sin hemsida förr i tiden, nu tror jag dock han begränsat det sen boken kom ut (antar att det blev lättare att sälja då, kanske?). Fortfarande mycket att sätta tänderna i direkt där fortfarande. (se länktipset, och glöm inte att testa att föra muspekaren över bilden på hans flickvän till vänster på sidan...)
Han har även ett nyhetsbrev som komer ut lite då och då som kan vara rätt kul att läsa.
Jag vill också boktipsa! Tony Parsons "Man and boy" är en riktig höjdarbok, som alla jag tipsat om den gillat (ung som gammal, kille som tjej...).
På tal om Asbergers så finns det en massa intressanta böcker skrivna av Torey Hayden som handlar om de barn och ungdomar hon jobbat med i sitt yrke som typ specialpedagog. "Den mekaniska katten" är riktigt otäck, om jag inte blandar ihop böckerna.
Vill man skratta ska man läsa Mil Millingtons "Saker min flickvän och jag grälar om".
"Christopher har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och deras huvudstäder, han kan dessutom alla primtal upp till 7057. Men det han inte alls förstår är människor, och deras ibland tvetydiga känslor. Det här är Christophers berättelse om när han bestämmer sig för att, i fotspåren på sin idol Sherlock Holmes, ta reda på vem som har dödat grannfruns hund. Han har att brottas med inte bara sin egen oförståelse inför den kaotiska omvärlden utan också omvärldens oförmåga att förstå honom. Och i mordgåtan ligger lögner begravda som omkullkastar hela hans tillvaro. Mark Haddons debut är en varm och rolig roman berättad ur ett nytt perspektiv."
willysson: japp, jag oxå starkt rekomendera Da Vinci-Koden. Min arbetskamrat läser den med och hon tycker den e så himla bra. Nu sätter ni er allihop och läser denna bok!
El Maco: Hundmysteriet inte bara handlar om en autistikt pojke, den är också skriven av den killen - och är samtidigt som den är en roman med deckaraccent, också en dokumentär om hur en autistiker lever och tänker. Snacka om att man får se världen från en ny sida. Återigen. Släpp vad ni har, och gå till bokhandeln. Nu.
Ja ja. Vet at klockan är bara 07:15. Men häng på låset då. Låssas att det är lördag, och att dörren är systemets.
På Caféet har det snöats på bredbent hejåhårock och klämmig dansbandsmusik länge nog. Har ingen läst någon rolig eller bra bok på slutet som de kan rekommendera?
Här får ni mina tre senaste: "Lögner (och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem)" av Al Franken. www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=9171396608&pt=search_result Jag läste den när den kom ut förra året som uppladdning för att flytta till USA. Den återutgavs här för några veckor sedan och jag köpte om den och garvade mig igenom den i helgen. Handlar om Bush och hans kompisar. Många av de som får skit slängt på sig är amerikanska mediekändisar som är okända i Sverige. Spelar ingen roll. Lustmorden är så roliga att alla kan njuta av det och det som handlar om republikanernas världsbild har betydelse för svenskarna också.
Den här finns nog bara på utrikiska än? "The Curious Incident of the Dog in the Night-time" www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=1400032717&pt=search_result Plockade den i en pocketshop på en flygplats förra veckan utan att ha hört talas om den. Otroligt bra. Handlar om en autistisk pojke som utreder mordet på grannens pudel. Och om så mycket mer. Vet inte hur lockande det låter men den är bland de bästa böcker jag någonsin läst.
Mitt nuvarande projekt: Oh, Play that thing - Roddy Doyle Roddy Doyle har skrivet flera tragikomiska böcker som utspelar sig på irland och blivit filmade som The Commitments, Snapper och The Van. För några år sedan kom "A Star Called Henry" som är en historisk skröna om en yrkesmördare som är engagerad i det irländska upproret mot england på 20-talet. Den här boken är rätt ny och utgör fortsättningen på historien om Henry Smart när han kommer till USA på flykt från allt som har med irland att göra. Jag har kommit halvvägs och den är inte lika bra som föregångaren tror jag. www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=0670033618&pt=search_result