Café

49419 inlägg · 1044 ämnen

Goda röda viner, ett rent nöje

« · 1039529 Till forumet


Goda röda viner, ett rent nöje
Sitter här på "schäslongen" och dricker upp den, under middagen, påbörjade flaskan med rött vin. Rött vin har jag alltid gillat, men det blev än mer intressant efter höstens resa till Sydafrika och besöken på ett tiotal vingårdar.

Innan resan ner till Sydafrika blev det, allt som oftast, viner av enklare snitt. Mauro, La Chasse och Killawarra till exempel. Men med mitt nyvunna intresse för röda viner, och framför allt Sydafrikanska viner, så har vyerna verkligen vidgats.

Ett rött vin som just nu är en favorit, och det som dricks i kväll, är Anura Pinotage Syrah från 2007. Just Anura var en av de vingårdar vi besökte, en mindre vingård ungefär fem mil nordost om Kapstaden. Pinotage Syrah som finns på systembolaget för 79:- är ett kanonvin i den prisklassen. Det är ett fylligt smakrikt vin som passar väldigt bra till grillat.

Tyvärr finns det bästa av Anuras viner inte på Systembolaget. De flaskor med Anura Malbec 2005 som vi drack på plats där nere var helt magnifika.

Det jag saknar mest dock, är de otroliga priserna. Eller vad sägs om 27:- för en flaska Anura Pinotage Syrah? En tredjedel av priset man får betala här hemma.

-----------

Har någon annan av skribenterna här inne varit nere i Sydafrika och besökt några vingårdar? Vore isf intressant att höra vilka som besöktes, vad man tycker om vinerna osv.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Poffa: Köpte en sån flaska häromhelgen,  just pga av erat snack om Anura.
Den skall jag traktera på söndag till en Biff Stroganoff är det tänkt. Hoppas den passar till det. Blev dock lite förvånad då den ju har skruvkork det brukar ju sällan kvalutta-viner kunna skryta med.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Salle: Au contraire, vad det gäller nyare viner. Se den här texten, inklippt från SvD:

"Sedan några år har viner med skruvkork nu återigen dykt upp på Systembolagets hyllor. Först var det Nya Världen som drev på men trenden har fått anhängare världen över och även franska vintraditionalister har krupit till korset. Se Andre Lurton från Frankrike och Michel Laroche från Chablis/Bourgogne som två exempel. Och att det har gått riktigt långt i skruvkorkssvängen förstår man när vi nyligen fick höra att även ett portugisisk vinhus, Quinta do Cotto, börjat använda skruvkorkar. "Förräderi!" utropade säkert många, då naturkorken är och genom alla tider varit en av Portugals viktigaste näringsgrenar.

Många tror att anledningen till att vi nu ser fler och fler skruvkorkar är att dessa är billigare. Men till största delen finns ett mycket ädlare uppsåt bakom switchen från kork till plåt. En skruvkork med tillhörande gängad flaska kostar nämligen mer eller mindre lika mycket som en naturkork. Nej, det är kvalitetstänkande som ligger bakom. I takt med att vi producerar mer och mer vin i världen och korkbehovet därmed ökat så har också de så kallade korkskadade eller korkdefekta vinerna ökat. Statistiken pratar om mellan två till fem procent, och vissa hävdar att det till och med är mer än så. Nej, det handlar inte om korksmulor i vinet utan om ämnet TCA (trikloranisol). Det bildas slumpmässigt i korken, i samband med att denna desinficeras med klor, och förstör vinet. Vinet blir inte giftigt och kanske inte heller odrickbart men definitivt inte gott. Frukten i vinet försvinner och doft och smak blir unken och "våtpappig".

Att minska antalet korkskadade viner vill vi väl alla, men det finns ändå två skolor när det gäller skruvkorkar. Min erfarenhet är till skruvkorkens fördel. Av de viner som jag har provat i experimentsyfte, försluten på de två olika sätten, så har jag alltid föredragit vinet med skruvkork. Vinerna är tydligare i sin fruktighet och har elegantare aromer. Detta förklarar också att skruvkorken hittills haft störst genomslagskraft på viner där dessa egenskaper är extra viktiga. Som till exempel krispiga sauvignon blanc-viner, druviga rieslingviner eller för viner som definitivt inte ska sparas, som till exempel rosé."

------

Alltså, viner som inte vinner på att lagras på flaska, vinner alltså på att förses med skruvkork istället för vanlig kork.
Kommentera


Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Salle:
Ett tips, Glöm Franska, Italienska och Spanska viner.

Dom tillverkas av en gamma vin process. Långa lagringar för att få till smaken. Därav priset också.

Ta vin från dom nya vin tillverkarna, som har förfinat tekniken och kortat lagringstiden mao, även fått ner priset.
Dvs, Sydafrika, Australien, Californien, Chile. mao ej dom traditionella vinländerna som jag nämde ovan.
Där hittar du offtast ett gott vin för runt 60 spänn.
Vin skall inte va dyrare, du blir bara besviken om du lägger massor med pengar på nått du skulle bara vilja slå i vasken.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Helg Ernest: Inget nytt under solen. Tyvärr har Chile blivit lite "inne" och därmed dyrare än för en 5-10 år sen. Nu är det Sydafrika som är det "billiga" landet. Även en hel del "udda" länder i Sydamerika och mellanöstern visar upp en hel del smakvärdheter.

Poffa: Läste en liknande artikel på DN-online. Dessutom var det nån nyhetsprogram på TV som tog upp saken och förklarade det. Dom hade dessutom frågat Grythyttans Carl-Jan som dock ansåg det förkastligt och vedervärdigt eller nåt sånt. Vin-snobberi i dess värsta sort.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Helg Ernest: Du har rätt i att de mordernare tillverkningsprocesserna skapat billigare viner med hög kvalitét.

MEN, att säga att viner inte ska vara dyrare än 60 kronor är faktiskt helt felaktigt. Jag har sedan i höstas gått igenom de flesta Sydafrikanska viner som finns på Systembolagets ordinarie sortiment i Örnsköldsvik. Och jag hävdar att de absolut bästa vinerna finns i klassen från ca 80 kronor och upp till 120 kronor.

Vinerna under 80 kronor är så klart väldigt, väldigt prisvärda. Men rent kvalitétsmässigt rår de inte på de något dyrare vinerna från samma område.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Poffa: Hmm, är det vinet som gör att jag stavar så illa?

Salle: Enda gången man kan säga att riktig kork är att föredra är om man ska lagra vinet på flaska. Då bidrar nämligen korken till att förändra smaken, oftast till det bättre.

Att Carl-Jan sa som han sa, är dock inte förvånande. Han ser rödvinet som något finare som passar för kultureliten och det höga skiktet i Sveriges befolkning. När man då ser att Systembolaget säljer mer viner än någonsin så inser man att Carl-Jans syn är tämligen förlegad.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Helg Ernest: Sen måste jag lägga in en liten protest på det här med de vinländer du "dissade". Det finns fortfarande en drös av guldkorn i rätt prisklasser. Spec för en Roija-fantast som jag.
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Salle: Hehe... Vin är gott å kultur...

Jag känner bolagsföreståndaren i Nödinge strax utanför Göteborg och jag frågade en gång...

- Vilken är den knepigaste förfrågan ni fått någon gång av en kund???

- Knepigast och knepigast, det finns många men bland det mest roande var damen som sade...

- Jag skulle vilja ha ett sånt där gött rött vin..
- Har du nått namn eller nått artikelnummer på vinet som du gillar???
- Jaaa ja, R Tio Ja heter det med bestämdhet ju...

Ja, Rioja var populärt, å jag drack mycket av dem då... Men jag undrar om det är av stolthet från distrikt rioja som vi idag inte finner ett enda bag-inbox vin därifrån..??? Vad vet jag, Errrrrtioja......;-)
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Poffa: Jag har inte varit i Sydafrika men däremot Barossa Valley utanför Adelaide i Australien. Besökte bland annat Jacob's Creek. Fantastiskt vackert område och underbar upplevelse. Vinintresset ökade efter det...
Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje

Pinotageviner var jag helt insnöad på under en period för ca. 4-5 år sedan.

Jag har också haft en period där jag var långt nere i Syrahträsket, men av någon oförutsäglig anledning kommer jag alltid tillbaka till Rioja.

Kan det vara Tempranillon som verkar tilltala så många svenskar och nordbor i övrigt?

Någon annan skrev om kostnaderna för framställning av ett gott vin här inne. Jag påstår att det fortfarande finns oerhört prisvärda viner som framställts och lagrats enligt de gamla traditionerna.

Ett sådant exempel är Pata Negra (vnr: 12613). Ett vin gjort på just Tempranillo, men inte från Rioja utan från Valdepenas. För 79 kr kan du just nu avnjuta en Gran Reserva från 1999. Ett kryddigt och mustigt vin som kommer till sin rätt nu när grillen plockats ut.

Får jag för mig att skämma bort mig på riktigt någon gång då och då så blir det oftast en Piemonte, gärna från Barolo. Just nu finns det inget under 220 kr så jag bidar min tid... 

Kommentera

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Poffa:

Nu när det snart är sommar och snart semester, så skulle lite vintips kanske kunna passa? Jag, som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av.

Först och främst hur skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin. Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.

De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten eller på uteplatsen..

När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin.

Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:

- Oöverträffat

- Innovativt

- Preliminärt

- Kvastskaft

 

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:

- Västkustskt

- Konstitutionerad

- Substantiera

- Tillvägagångssätt

 

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:

- Tack, men jag vill inte ha sex ikväll.

- Nej tack, ingen mer sprit för min del.

- Ledsen, du är inte riktigt min typ

 

Hoppas ni får användning av mina goda råd!

Kommentera

« · 1039529