Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1166255

Sv: Jompes väljarservice
Huge: Vänsterns problem är att ena dagen så står Berlinmuren där och då är alla kommunister.Nästa dag faller Muren, då helt plöstligt är alla Socialister.
Kan nån förklara den skillnaden vore jag tacksam.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jompes väljarservice
Väljarservicen tar inte semester. Idag presenteras

SOCIALDEMOKRATERNA

Starka sidor: En gång i tiden var vi alla socialdemokrater, som en moderat politiker sade i början av 1970-talet. Socialdemokraterna gav oss välfärdsstaten, kommunal service och blandekonomin och skapade en politisk motvikt till kapitalismen. Vi svenskar är stolta över vår välfärdsstat. Man kan höra till och med djupblå moderater skryta om den svenska välfärdsstaten inför folk från andra delar av världen. Socialdemokraterna skapade välfärdsstaten, och de skapade folkhemmet. Man såg också till att ge oss världens högsta skatter, men till skillnad från t ex amerikanerna vars skatter i hög grad går till militären och rymdprogrammet, har vi svenskar kunnat se att vi faktiskt får något för våra skatter. Men svensken är snål till sin natur och har länge känt att skattetrycket svider i skinnet.

Svaga sidor: Socialdemokraterna vilar på minnen från fornstora dagar. Partiet har haft stora svårigheter att finna sig tillrätta i rollen som ”ett vanligt parti”, alltså inte ett parti som mer eller mindre automatiskt sitter i regeringen. Mest tydligt har det varit när man ska bestämma sig för om man ska gå till val ensamt eller tillsammans med andra partier. Sahlin ålade sig som en strippa på Kiviks marknad när det skulle bestämmas om det skulle samarbetas bara med miljöpartiet eller också med vänsterpartiet. Man fungerar inte bra som oppositionsparti; man är helt enkelt inte vana att spela den rollen. Under 2000-talet har behovet av förändring och förnyelse blivit mycket tydligt, och det är lika tydligt att gänget av betongsossar bakom ledarskiktet tillhör de mest konservativa grupperingarna i svensk politik. Det finns inget mer konservativt än en gråsosse. Vidare är partiets ledarskikt idag svagt; Sahlin, Östros och Bodström är inga beprövade ledare, inga valmagneter.

Historia: Socialdemokraterna bildades 1889 och har en internationellt sett smått otrolig erfarenhet att falla tillbaka på; man har suttit i regeringsställning 1932-1976, 1982-1991 och 1994-2006. Sedan 1932 har man således varit i opposition i totalt 12 år. Inget parti i ett demokratiskt land har suttit så länge vid makten. Persongalleriet som rattat Sverige under dessa decennier är inte att leka med; Branting, Erlander, Möller, Undén, Palme, Persson.

Dagsläge: Idag satsar socialdemokraterna stort på att tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet vinna valet 2010. Många uppfattar detta som ett nytt samarbete, men de här tre partierna har samarbetat länge i riksdagen och även när socialdemokraterna var i regeringsställning 1994-2006. Gråsossarna suckar och tycker att det var bättre förr när man själv bildade regering. Mona Sahlin är smartare än många tycks tro, men affärer med Toblerone och tamponger på tjänstekreditkortet glöms inte i första taget. Hon är långt ifrån sina företrädare på partiledarposten vad gäller ideologi, karisma och ledarskap. Göran Persson, hennes företrädare, började bra men slutade i katastrof. Ändå är känslorna för Sahlin blandade.

Hur går det i valet?: Jompe tror inte att den röd-gröna alliansen vinner valet 2010. Socialdemokraterna kommer att hamna en bra bit under de tidigare ”normala” resultaten på 40-45 procent. Man går mot att bli ett S-parti med samma styrka som sina danska eller norska kollegor.
Kommentera