Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1166391

Sv: Jompes väljarservice
Det börjar dra ihop sig till final i Jompes väljarservice. Idag presenteras

CENTERPARTIET:

Starka sidor: Centerpartiet är det svenska partisystemets Zelig. Man har bättre än något annat parti lyckats med att hitta en ny väljarbas. Den gamla bonde- och landsbygdsförankringen har ersatts, eller kompletterats, av en inbrytning i småstäder och medelklass. Idag är man en lagspelare i den borgerliga alliansen. Man gör inga vågor. Tvärtom har man offrat flera profilfrågor—kärnkraft, miljö—på allianssamarbetets altare. Maud Olofsson är populär, folklig, bra i medierna.

Svaga sidor: Ryggraden, Maud, ryggraden! Centerpartiet må vara partisystemets kameleont, men även kameleonter har väl en ryggrad? Centerpartiet var länge starka kärnkraftsmotståndare och miljövänner. Idag har man dumpat kärnkraftskritiken och erbjuder istället en moderat miljöpolitik. Man driver som enda borgerliga parti kravet att arbetsrätten ska rivas upp, och de flesta bedömare placerar idag centerpartiet till höger om moderaterna i många frågor. Funkar måhända i regeringsställning, men centerrörelsen lär bli sur när man gått så långt till höger och ändå hamnar i opposition förr eller senare. "Vi måste hitta tillbaka till vår identitet", typ.

Historia: Centerpartiet bygger på Bondeförbundet som bildades 1913. Partiet var från början ett rent intresseparti för bönderna. Numera är ju bönderna antingen försvunna eller, som i Skåne, feta, självägande storbönder som röstar på moderaterna. Centern lyckades hitta nya väljare och fick 24 procent av rösterna i valet 1976. Man bidrog därmed väsentligt till den första borgerliga valsegern på 44 år. Men man har också haft en ganska lång tradition av samarbete med socialdemokratin, först i en koalitionsregering 1951-57 och sedan i ett djupt samarbete i riksdagen under 1980-talet.

Dagsläge: Maudan håller som partiledare så länge partiet är i regering. När man åker ut kommer Maud förmodligen att få stövelskaftet eftersom hon sålde ut partiets själ, som man kommer att säga då. Idag säger man ju inte så.

Hur går det i valet?: Centerpartiet lever, som kristdemokraterna och folkpartiet, farligt nära fyraprocentspärren till riksdagen. Men att man skulle ramla ut känns väldigt avlägset. Man lär återigen hamna kring 6-8 procent och bidrar till en alliansseger 2010.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jompes väljarservice
Jompe:

När det gäller miljöpolitiken tror jag faktiskt att omvärlden har förändrats mer än vad Centern har gjort. På 70-talet gick de i döden för att slippa kärnkraften. Regeringen sprack till och med på grund av att Centern vägrade kompromissa om kärnkraften.

Det som har hänt sedan dess är att det har seglat upp ett hot som är större och farligare än kärnkraft, nämligen den globala uppvärmningen. Centern valde alltså mellan kärnkraft och fossila bränslen.

Jag tycker att de valde rätt och att det var strongt av dem att ändra sig. Nu är jag inte tokförtjust i kärnkraft, men i valet mellan t ex kolkraft och kärnenergi är det just idag bättre med det sistnämnda.

Sen ska man också ta med i beräkningarna att Maud är en hängiven Modoit och därför ibland får oförtjänt mycket beröm mig, vi kör ”Vinka Maud” när hon sitter i logen till vänster om klacken.

Vinka Maud, Vinka Maud, Vinka Maud :)
Kommentera

Sv: Jompes väljarservice
Jompe: Centern hade faktiskt ett ganska bra förslag för något år sedan (ur ett norrländskt perspektiv) om ett mer federalt Sverige. Hade varit riktigt intressant. Dessvärre försvann det och därmed även jag som potentiell väljare.
Kommentera