Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1167139

Sv: Jompes väljarservice
Väljarservicen presenterar idag

MILJÖPARTIET:

Starka sidor: Det här är partiet som äger Frågan. När Miljöpartiet hade man draghjälp av en omfattande säldöd på västkusten. Senare har miljötänket spritt sig och partiet har stor trovärdighet i den frågan. Man har också efterhand gått från att vara ett enfrågeparti till att ha ett komplett partiprogram. Man är numera pro-EU, vilket verkar logiskt. Vilka miljöproblem stannar vid svenska gränsen? Miljöpartiet borde alltså ha framtiden för sig.

Svaga sidor: Nog är det konstigt att miljöpartiet ligger kring 5 procent i valen när ”alla” pratar miljö? Partiet har inte lyckats mobilisera miljöopinionen. Man brottas fortfarande med trädkramare och Åsanissemarxister som vill vrida partiets politik i märkliga riktningar. Friåret var ett originellt projekt med goda avsikter men alla hatade det. Partiledningen har länge varit svag. Språkröret Eriksson talar i oändliga meningar där olika resonemang kopplas samman med ett ”å”, t ex ”ja, miljöpartiet har ju länge drivit de här frågorna å situationen har ju inte förbättrats utan snarare tvärtom å det här hänger ju också ihop med skattefrågan å regeringen är ju mer inriktade på skattesänkningar än miljöfrågorna å biståndet tycker vi också borde ökas”. Resultatet blir att medierna tvingas klippa Eriksson mitt i en mening vilket låter konstigt. Maria Wetterstrand är kunnigare och har betydligt bättre klipp i repliken.

Historia: Partiet bildades efter europeisk förebild 1981 och kom in i riksdagen 1988, åkte ut 1991 och kom tillbaka 1994. I början leddes partiet av erfarna politiska rävar som Per Gahrton, Eva Goes och Birger Schlaug. Dessa efterträddes av bleka, anonyma språkrör. Eriksson och Wetterstrand ska avpolletteras inom kort, eftersom man har en regel som tidsbegränsar uppdraget som språkrör.

Dagsläge: Miljöpartiet ingår idag i den röd-gröna alliansen och har alltså en chans—ingen vet hur stor—att komma i regeringsställning efter valet nästa år. Partiet har ett långsiktigt problem i att de andra partierna nu positionerar sig i miljöfrågorna, och man måste bestämma sig för om man ska bli mer militant eller vidga sitt program. Något måste göras innan man blir profillösa.

Hur går det i valet?: Miljöpartiet ligger demografiskt rätt; man är ett ungdomsparti medan gamlingarna, de så kallade sistagångsväljarna, struntar i miljöpartiet. Man ligger också geografiskt rätt; man är starkast i storstäderna. Miljöpartiet kommer att vara kvar i riksdagen och kommer att växa på sikt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jompes väljarservice
Jompe: En annan styrka miljöpartiet har är att de till skillnad från sossar och kommunisterna inte har den ideologiska låsningen, där retoriken blir viktigare än det politiska utfallet. Exempelvis som i fallet med avundsjukesk... eeh, jag menar förmögenhetsskatten.
Kommentera