Café

49347 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1218614

Sv: Fråga experterna
scim:

"Ekonomi och politik är samma sak, ekonomi och ekologi är samma sak."

Hur var det där med att lägga ord i mun på folk? Nja, jag påstår bara att man måste måste lyfta blicken och se hur de stora frågorna sitter ihop.

Det havererade klimatavtalet är ett utmärkt bevis på det. Samtliga aktörer (möjligen förutom EU) tittar enbart på sitt egenintresse, vilket egentligen är den skola som du förordars minsta beståndsdel - egennytta och nyttomaximering.

Jag förstår egentligen inte varför du inte ser det. Du verkar ju vara en skärpt snubbe. Jag flyttar inga mål. Möjligen är mitt mål större än ditt, vad vet jag. Lyfter vi inte blicken kommer alla vara förlorare. De stora sociala orättvisorna hänger ihop med hur vi inordnar ekonomin. De stora miljöfrågorna likaså. Det är alldeles uppenbart att vi inte kan fixa dessa frågor med egennytta, nyttomaximering och egenintresse.

Det havererade klimatavtalet säger egentligen - med modern svenska att - den amerikanska kongressen fortsätter att pissa på omvärlden. De säger att de inte är beredda att ge upp sitt egenintresse, sin egennytta.

Och nej, jag är ingen komplett kenynesian, inte heller förordar jag en komplett nattväktarstat. Fast å andra sidan har man väl aldrig testat ett system där marknaden styr allt. Hong Kong kom väl närmast, dom åt Kina upp.

Jag gläds åt att apoteket övergår till enskilda apotekare, för jag avskyr de där statliga snorkiga tanterna uppe på apoteket i Sund.

Jag gillar också att bilbesiktningen överlåts till fristående aktörer. Där avskyr jag också att stå med mössan i hand och vänta på att en statlig tjänsteman kommer ge sitt gillande eller ej.

Framför allt gillar jag att det tillkommit andra aktörer i skolan, men jag ser problemet med att göra vinst på barn.

Fast jag avskyr om vårt människovänliga samhälle ska få förvandlas till ett rent kapitalistiskt samhälle där allt ska vara vinstdrivande. Det blir allt för kallt och cyniskt, dessutom kommer en tredjedel vara stora förlorare. Där håller jag nästan alltid på den lille, den utsatte gentemot maskinen.

Mittfåran funkar bra, sen kan man vara avantgardist inom andra områden
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Fråga experterna
Dubbelpost

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Fråga experterna
hellge:

Först och främst vill jag be om ursäkt om jag varit lite rabiat i min argumentation, det beror nog på över min frustration över att vi diskuterar olika saker.

Det jag försökt diskutera från början har varit hur företag som SAAB ska bedrivas, dvs utan statlig inblandning. Det gäller de flesta företag, inklusive de inom finansbranchen.

Det innebär inte att jag anser att miljöfrågan är oviktig, tvärtom är det ett av våra största problem. Jag har aldrig påstått att den österikiska skolan kan lösa miljöfrågan i synnerhet eller "tragedy of the commons" i allmänhet, det påstår mig veterligen ingen av den österikiska skolans grundare heller. Den österikiska skolan förklarar bara grunderna i hur priser sätts genom tillgång och efterfrågan, hur expansion av valuta och krediter påverkar ekonomin etc. Thats it.

Att människan av naturen är en nyttomaximerare kan vara ett problem i vissa frågor, t.ex. när det gäller common pool resources, men samtidigt en realitet som vi lever med. Hur man ska komma runt det har jag ingen aning om, men Ostrom menar att det är något som måste växa fram genom kommunikation bland verksamheterna i olika brancher, sällan genom central styrning. Hon har ju granskat ett antal bevattningssystem och fiskerier och iakttagit både lyckade och misslyckade exempel, och en tydlig gemensam nämnare hos de lyckade exemplen är just kommunikation.

Därmed har hon inte på någotvis löst problemet men åtminstone pekat i vilken riktning man bör gå för att lösa problemen. Som jag sa så är jag dock skeptisk att man kommer t.ex. minska koldioxidutsläppen nämnvärt innan oljan börjar sina, och det kan vara mycket snarare än vi tror.

När du säger att amerikanska kongressen pissar på omvärlden så är det ytterligare ett exempel på när central styrning misslyckas. Varför? Jag vet inte, men den bild jag har av amerikanska kongressen (och senaten) är att man är mer intresserad av att blidka kampanjsponsorer och lobbyister (same same) än sina väljare. Det gäller även Obama vars (rekordstora) kampanj till stora delar sponsrats av finansindustrin, vilket är väldigt tydligt när man ser hur hans stab ser ut och hur han valt att hantera finanskrisen.

Hur löser man dessa problem? Mer transparens och kortare (personliga) ämbetstider är några exempel jag kan komma på. Jag har väldigt svårt att tro att yrkespolitiker har någon större förmåga att förbättra vår värld till de bättre. Ju längre politiker är frånvarande från den verkliga världen de försöker styra, desto mindre sannolikt kommer de åstadkomma något positivt.

Sedan innebär inte kapitalism hjärtlöshet, jag ser mig själv som en empatisk människa som gillar att hjälpa andra men jag vill helst göra det av min egen fria vilja, inte genom höga skatter som ska passera genom labyrinter av byråkrater.
Kommentera