Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1389873

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Huge:

**Men hela ditt ställningstagande bygger ju i princip på att flickan skulle se betydligt äldre ut. Det vet ju varken du eller jag om hon faktiskt gör? Det är konduktörens subjektiva åsikt.

Så uppgifterna om att flickan ser äldre ut väger ju, i nuläget, lika tungt som familjens uppgifter om att konduktören betett sig som en douchebag, dvs. den andra partens subjektiva åsikt?

**Om konduktören väger in, i sitt beslut att kasta av flickan, att hon är mörkhyad då anser iaf jag att det är en diskriminerande handling. Och nu försöker jag inte att vara överdrivet "pk" utan jag anser helt enkelt inte att man kan basera ett sådant viktigt beslut att kasta av någon, på något som "verkar" vara eller att någon tycker sig se ett mönster. Man kan inte generalisera på det sättet och det gäller överallt i samhället, det var inte riktigt den sortens stereotypisering jag menade. Och nej jag vet att du inte menade att hela beslutet grundade sig på detta men jag tycker att det är lika fel att "väga in" dessa faktorer i ett sånt beslut.

Men det här är ett sidospår. Jag hävdar fortfarande att flickans/systerns version är lika godtagbar som konduktörens. OM det handlade om en tjuvåkning så är det klart att dom misskrediterar konduktören. OM det handlade om ett grovt övertramp från konduktören så är det väl klart att hon misskrediterar resenärerna? Hon lär ju inte vilja bli arbetslös.

Jag kan väl hålla med om din slutsats, att det handlar om att den mänskliga faktorn har felat, däremot anser jag att det är ganska viktigt att utreda i vilken utsträckning den felat. För det här verkar, som sagt, vara långt ifrån första gången någon blivit avkastad från ett tåg. Och OM nu konduktören agerat rätt enligt SJ:s regler så verkar det finnas en uppsjö av vittnesmål där dom agerat helt felaktigt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Olle: "Om konduktören väger in, i sitt beslut att kasta av flickan, att hon är mörkhyad då anser iaf jag att det är en diskriminerande handling."

Visst är det så.
Om det nu har varit den enda grunden för bedömningen.
Men som du säger: mitt ställningstagande bygger i stort sett enbart på att flickan sett äldre ut, ev vuxen.
Och som sådan isf fullt kapabel att bl.a ta vara på sig själv en tidig kväll i Kumla. Och INTE på nån ödestation i övre Norrland där det är -25 grader kallt.
Jag pekar sen bara på att det i just det här fallet råkade handla om mörkhyade och inget annat.
Jag hade resonerat exakt likadant ifall det gällt en etnisk och vit svensk som blivit avvisad och där det förekommit försök till tjuvåkande specifikt i den gruppen.
Skillnaden är väl bara att man isf INTE hade blivit beskylld för rasism, vilket egentligen konstigt och lite ologiskt.

"Men det här är ett sidospår. Jag hävdar fortfarande att flickans/systerns version är lika godtagbar som konduktörens."

Beror väl helt på hur deras resp versioner av händelseförloppet ser ut: både konduktörens och flickan/systerns.

Så det resonemanget blir väl än så länge bara hypotetiskt, som jag ser det.

Mitt resonemang överlag har dessutom hela tiden varit mer inriktat på att försöka nyansera bilden av det hela, iom att diverse nätforum på direkten översvämmades av kategoriska och tvärsäkra uttalanden om nån stackars liten 11-åring (som verkligen skulle ha sett ut som 11 år eller yngre)och som skulle ha blivit avkastad av en stor och elak konduktör utan några som helst känslor eller förmåga att avgöra åldern på flickan.

Sen tror jag personligen att konduktörer överlag är rätt så bra på att bedöma ex åldern på ett någotsånär korrekt sätt.
Utan att man fördenskull ska utesluta att det finns undantag.
Kommentera