Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1389877

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Olle: "Om konduktören väger in, i sitt beslut att kasta av flickan, att hon är mörkhyad då anser iaf jag att det är en diskriminerande handling."

Visst är det så.
Om det nu har varit den enda grunden för bedömningen.
Men som du säger: mitt ställningstagande bygger i stort sett enbart på att flickan sett äldre ut, ev vuxen.
Och som sådan isf fullt kapabel att bl.a ta vara på sig själv en tidig kväll i Kumla. Och INTE på nån ödestation i övre Norrland där det är -25 grader kallt.
Jag pekar sen bara på att det i just det här fallet råkade handla om mörkhyade och inget annat.
Jag hade resonerat exakt likadant ifall det gällt en etnisk och vit svensk som blivit avvisad och där det förekommit försök till tjuvåkande specifikt i den gruppen.
Skillnaden är väl bara att man isf INTE hade blivit beskylld för rasism, vilket egentligen konstigt och lite ologiskt.

"Men det här är ett sidospår. Jag hävdar fortfarande att flickans/systerns version är lika godtagbar som konduktörens."

Beror väl helt på hur deras resp versioner av händelseförloppet ser ut: både konduktörens och flickan/systerns.

Så det resonemanget blir väl än så länge bara hypotetiskt, som jag ser det.

Mitt resonemang överlag har dessutom hela tiden varit mer inriktat på att försöka nyansera bilden av det hela, iom att diverse nätforum på direkten översvämmades av kategoriska och tvärsäkra uttalanden om nån stackars liten 11-åring (som verkligen skulle ha sett ut som 11 år eller yngre)och som skulle ha blivit avkastad av en stor och elak konduktör utan några som helst känslor eller förmåga att avgöra åldern på flickan.

Sen tror jag personligen att konduktörer överlag är rätt så bra på att bedöma ex åldern på ett någotsånär korrekt sätt.
Utan att man fördenskull ska utesluta att det finns undantag.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Huge: Ja hela diskussionen blir ju väldigt hypotetisk just nu.

Men några saker:

*Ja jo du hade resonerat likadant om det hade varit en etnisk svensk men oavsett hudfärg så tycker jag att det är diskriminerande att väga in såna saker i sin bedömning, speciellt då det inte finns några bevis som styrker att det är på det här sättet. Nu finns det väl inget som säger att konduktören faktiskt har vägt in något sånt här i sitt beslut.

*Den version som finns ute, från berörda parter, är väl den från familjen/systern/flickan och enligt dom fick flickan 2 korta frågor som hon svarade nej på och sen blev hon avhyst. Sen tror jag inte att det är så självklart att vi kommer att få konduktörens version av saken, det ligger nog i SJ:s (och kanske även facket) intresse att lägga locket på detta.

*Vad jag först reagerade på i ditt sätt att skriva var att du ville nyansera en situation som inte på något sätt är klar. Visst det KAN finnas förmildrande omständigheter men den fakta som ligger på bordet lutar ju faktiskt åt att konduktören har handlat fel. Sen om det finns förmildrande omständigheter, det får väl endera tiden utvisa eller så får vi aldrig veta.

*Slutligen så måste jag bara säga att alla dessa vittnesmål om SJ:s tidigare "avkastningar" förmodligen färgar min åsikt lite. Enligt många har man ju blivit avkastad med giltiga biljetter, på grund av att konduktörerna inte vetat om reglerna själva osv. Nu måste man väl se från fall till fall men jag tycker att mycket tyder på att SJ bör se om sin policy angående kundservice rätt rejält.
Kommentera