Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1498304

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)

Huge: Vadå "egentligen ska"? För mig är det, och har alltid varit, glasklart.

Man kan absolut säga "vi vann med tre mål mot noll på bortaplan" men man kan INTE under några omständigheter säga "vi vann med 3-0 på bortaplan".

Det första exemplet säger att ditt lag gjorde 3 mål mot motståndarnas 0. Det säger inget om var matchen spelats. Det andra exemplet är ett RESULTAT och när man skriver 3-0 så menar man alltid att hemmalaget har gjort 3 mål och bortalaget 0.

Så fort man skriver ut bindestrecket så säger man också något om hemma- respektive bortaplan. Jag tycker att det är alldeles utmärkt logiskt att även använda det i verbalt sammanhang eftersom man då ger mycket mer information kring omständigheterna i färre antal meningar.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Storspelarnas ego-tråd :)
Olle: Du behöver särsklija det verbala från det som skrivs i textform. För att kunna förklara, i muntlig form, att ett lag vunnit på bortaplan så kan du ju inte säga att man vunnit med 0-3. Då krävs en förtydling och ett tillägg rent språkligt; Då måste du säga att bortalaget vann med 3-0, eller att matchen slutade 3-0. Det är lika rätt båda alternativen.
Kommentera