Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #2715148

Sv: Zon för politiska diskussioner
Wauzsig: "Om det blir för dyrt att tanka bilen, så kommer folk åka mindre bil"

Mind blown... eller nåt. Lite som att om det blir för dyrt att driva kärnkraft, så kommer reaktorer läggas ner. Det är socialism i ett nötskall - skatta sönder sådant man inte gillar, så kommer det självdö i en marknadsekonomi.

Som vanligt är förstås ingen intresserad av att diskutera _varför_ bränslepriserna har skenat. Det beror till stor del på reduktionsplikten, som ni kanske vet, innebär att man spär ut bensinen med slaktavfall. Inte slaktavfall från Sverige, utan importerat slaktavfall. Lustigt nog tycks inte veganerna ha något problem med just denna bit.

Vidare så är såklart inte dessa "biodrivmedel" i närheten av att räcka till i Europa, utan återigen är det något Sverige importerar (med fossila bränslen), för att vi ska kunna vara den duktiga i klassen som driver fordonsflottan med mindre andel fossila bränslen (så kallad "greenwashing):

www.svt.se/nyheter/inrikes/miljoorganisationer-sagar-reduktionsplikten-en-falsk-klimatlosning

Som MoDoit är detta redigt pinsamt, då Örnsköldsvik har varit drivande i liknande populistiska initiativ tidigare:

www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/senaste-grona-bubblan-etanolen-i-ornskoldsvik-menar-kritikerna

Sedan har vi vindkraftsskandeln i Viksjö:

www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/nysater-wind-vi-ser-allvarligt-pa-det-har

Tack och lov slipper vi skämmas över den gigantiska Northvolt-skandalen, som kommer gå till historien som ett av de värsta bedrägerierna i svensk historia. Det kan Skellefteå-fansen ha ångest över istället...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Zon för politiska diskussioner
Bad_Brett: Hur förklarar du att alliansen lade på 24% på effektskatten på kärnkraft och att det var de rödgrönas knappa 17% som var avgörande?

Problemet var snarast avregleringen och privatiseringen av vattenfall. De fick i uppgift att gå med vinst och när kärnkraften på kort horisont inte skulle bära sig för de reaktorer med stora investeringsbehov lades de ned. Hade Vattenfall inte haft i uppgift att på kort sikt generera vinst skulle man nog inte lagt med R1 och R2. Nu styrde kapitalismen. Kortsiktiga vinster gick före helt enkelt. Elpriserna var som befarat oerhört låga 2020.
Skyll inte det felaktigt på socialismen.

Vi skulle bygga nya kärnkraftverk med spaden i marken inom tre månader efter valet hette det. Tyvärr fungerar inte kapitalismen så. Till regeringens gigantiska förtret så vägrar marknaden bygga då det fortfarande är alldeles för dyrt sett till förtjänst,.även om de rödgröna tog bort all effektskatt. Inklusive de 24% Moderaterna lade på.
Kommentera

Sv: Zon för politiska diskussioner
Bad_Brett: Nej, det är inte dyrt att tanka bilen. Inte heller har reduktionsplikten fått priset att "skena". Det är bara högerpopulistisk propaganda.

Det som påverkar bränslepriserna är oljepriset och dollarkursen.
Kommentera