Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #2721079

Sv: Zon för politiska diskussioner
Bad_Brett: Jag skulle säga att psykopater och sociopater i princip gör aktiva val. De kan och bör hållas ansvariga. Jag är helt övertygad om att Trump är sociopat eller psykopat, liksom många andra presidenter med bland annat J F K och Bill Clinton. De gör aktiva val, även om de gör dem utifrån en avsaknad av empati.

Människor med exempelvis en psykos gör inte rationella val. De kan ha en gravt förvanskad bild av verkligheten och därmed förstår de många gånger inte konsekvenserna av de val de gör i det tillståndet. En närstående har varit i en psykos där blåljuspersonal fick hämta personen i fråga och föra denne till sjukhuset. Den var en fara för sig själv och många andra. Efter korrekt diagnos och återgång till medicinering så var personen i fråga återigen möjlig att ställa till svars för sina handlingar.

Där är en annan filosofisk fråga. Om en person medvetet undviker att ta medicin. Kan denne då ställas till svars? Personer med någon form av borderline har ofta oerhört svårt att förknippa diagnosen med sin egna självbild. Man tycker sig inte behöva medicin alternativt tycker man medicinen är begränsande (man blir inte lika produktiv/kreativ). Många slutar helt plöstligt med medicinen, vilket kan leda till psykos eller ett förstadie där personen inte fungerar fullt ut.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Zon för politiska diskussioner
J F K: Ja, precis. Det finns dock ingen medicin mot Borderline.

Vid bipolär sjukdom används ofta litium, vilket har en massa obehagliga biverkningar. Om doseringen är felaktig, om personen glömmer ta medicinen eller på annat sätt kastas in i en manisk fas, så kommer denne där och då må oerhört mycket bättre än tidigare och ha massvis av energi och idéer. Då slutar de ofta med medicinen helt (och ofta aktivt förstärker manin med droger) och katastrofen är ett faktum.
Kommentera