Luleå HF

116310 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2087196

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Vombat:
Jag skull inte benämna soliditet som det totala värdet på den egna ekonomin. Soliditet är hur förhållandet mellan skulder och Eget kapital.

Tänkt dig att köper ett hus för 1 miljon, 300 tkr har du själv och 700 tkr lånar du. Då är ditt egna kapital 300 tkr.

I övrigt kan ett annat uttryck jag fick lära vara mer aktuellt i dessa tider. ”Burn rate” dvs hur lång tid överlever man utan några som helst inkomster med dagens kostnader. Vill minnas att man någon gång nämnt att man bör ha så man klarar sig ett år i kassan, säkert nåt min farfar nämnde. Den filosofin framstår som rätt klok i dagens men så verkar inte ekonomin fungera i stort idag.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Tarasov: Tack för "rättelsen" då jag förenklade massor då jag inte orkade förklara soliditet utförligt eller hur man använder det begreppet. Men din liknelse stämmer dock inte heller. Om jag står för en tredjedel själv i ett köp för en miljon av en fastighet så är inte mitt egna kapital 300 000. Utan om marknadsvärdet på fastigheten endast är 500 000 så är mitt egna kapital 150 000.
Men jag håller med om burn rate. Det är den intressantaste jämförelsen som speglar bäst hur ekonomin i en klubb håller i dessa dagar...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Tarasov: Burn rate skulle vara teoretiskt intressant såklart men nu får klubbarna statliga pengar, stöd från sponsorer och fans, nedsättning av löner och man sparar friskt på övriga kostnader, kanske finns också/kommer snart i några fall ö.k med kommunerna om att förskjuta eller skippa hyresbetalningar, viss försäljning av tillgångar m.m. Hur länge en klubb överlever utan publik måste beräknas för varje klubb. Omöjligt att statiskt analysera.

De flesta klubbar verkar ligga på en publikintäktsandel av nettoomsättningen på ca 15-18%. Några sticker ut: Frölunda 36%, Leksand 30%, Oskars 29%, DIF 28%. Här slår ju intäktsbortfallet hårdare.
Minst hos Linköping med 8% som väl inte ens märker av det.
Kommentera