Luleå HF

116560 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2391220

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Häxjakt?

Läste om denna i Stockholm för exakt 350 år sedan, då 9 kvinnor miste livet. Inte så många jämfört med hur det såg ut i övriga landet där 300 miste livet och de flesta som avrättades som häxor var dessutom män. Men häxprocessen i Stockholm utspelades på följande sätt:

”Det stora owäsendet” som häxprocesserna kallades tog fart när 12-årige Johan Grijs flyttat från Gävle till Stockholm efter det att hans mamma dömts för häxeri. Johan, som gick under smeknamnet ”Gävlepojken”, fick bo hos släktingar på Södermalm och började snart peka ut kvinnor i staden som häxor. Andra barn följde efter och vittnade om hur häxorna hämtade dem på nätterna medan de sov och tog dem till Blåkulla.

Nio kvinnor fick sätta livet till sedan de dömts för häxeri efter barnens färgstarka vittnesmål om det osedliga livet i Blåkulla. Sju av kvinnorna halshöggs och brändes därefter på bål. Karin Johansdotter, ”Smeds-Karin”, tog sitt liv i fängelset. Den nionde kvinnan som föll offer för häxprocesserna var Malin Matsdotter, även kallad Rumpare-Malin. I augusti 1676 klev hon upp på bålet, slogs i järn av bödeln och brändes levande till döds. I publiken stod hennes dotter som vittnat mot henne. Malin Matsdotter blev den sista som avrättades för häxeri i Stockholm. På hösten började barnens vittnesmål ifrågasättas och flera av dem erkände till slut att de ljugit. Johan Grijs och ytterligare tre unga vittnen dömdes till döden. Andra barn fick piskstraff och minst ett av dem dog av skadorna.
Det var ju intressant historia, men vad har det med hockey att göra?

Det påminner starkt om en annan Gävlepojke. Låt oss kalla honom Abris eller Grijs eller eller med nutida stavning: Gris.

Lille Gris föddes i en gävlig stad i slutet av sextiotalet och under hela hans uppväxt var stadens stolthet Pölsan, och Pölsans spelare var GUDAR! Jag vet, tänkte lille Gris ”ja ka pli håkipelaje!”.

Sagt och gjort Gris jobbade och stod i, tränade och tränade och tränade, och lyckades t.o.m. bli uttagen i TVpucklaget. Men fick inte spela.. Och sedan gick det så illa som det bara kan gå. Gris vilja, ambitioner och förhoppningar var det inget fel på. Bara en sak som saknades: han kunde inte spela hockey utan var tämligen usel. Sparkades från Pölsan eftersom han inte dög. Men han skulle minsann visa dem! I hela 14 säsonger som senior jobbade Gris som fan och gav allt för att genombrottet skulle komma och han skulle nå NHL och hyllas i Toronto! Men..det blev bara spel i Division 1-klubbar som Skutskär, Mörrum, Östervåla och t.o.m. i Norge som på den tiden var någon sorts Division 2. ”Hockeycentern” Gris gjorde en del poäng men framför allt imponerande han genom att spela fult och blev utvisad hela tiden och mot senare delen av sin ”karriär” hade han c:a 4 utvisningsminuter per match. En riktig fuling. och kass på hockey.

Den tragiska historien om den sentida pojken Gris från Gävle kunde tagit slut där. Men icke då. Gris flyttade liksom Gävlepojken Grijs till huvudstaden, fast besluten att hämnas eftersom de bränt hans mamma som häx….jag menar, eftersom han inte fått den hockeyframgång han drömt om. Gris blev journalist! Och fick jobb på Aftontrasan som ”hockeyexpert”.

Och med tangentbordet som vapen kunde han inleda sin hämnd! Han levererade artikel efter artikel som främst syftade till att förklara hur usel den och den klubben eller spelaren var och att han själv aldrig begripit sig på hockey spelade ingen roll; enligt tidningens definition var han ju ”expert”. Lille gris färgstarka berättelser drabbade gärna Pölsan som inte insett att Gris skulle bli hocketstjärna, men också med förkärlek Luleå som låg långt åt helvete bort Han pekade ut Luleås spelare som häxor för att de skulle drevas mot och brännas på mediabål: Den ska till Blåkulla, den ska till Örebro, den ska också till Örebro, och den ska till HV, den ska till Växjö, den ramlade omkull när han fick ett slag på käften och ska brännas på DIPiplinnämndens bål!

Ja, nu har jag lyckats, tänkte lille Gris. Där fick dom för att jag inte fick bli NHL-stjärna! På mediabål ska de brännas! Är du stolt över mig, mamma?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: På dina bilder såg det ut som en box på läppen men i andra filmsekvenser ser det annorlunda ut men svårt att veta. Det jag vet när jag är ute i skogen och får en kvist i ansiktet med smärt som följd att jag som 60+ inte faller ihop som en klubbad oxe eller när jag sågar 40 cm gran i kubbar och någon faller på mitt smalben att jag inte ramlar ihop i en hög och skriker ut min smärta utan i värsta fall skriker ut ett aj och fortsätter. Förstärkningar är ett problem i all idrott med fysiska kontakter men att förstärka dom är inte ok. Men vi glömmer inte Glenn Strömbergs förstärkning/filmning i en bollsparkar match och fick straff då var det ok i de flesta ögons betraktelse om man höll på Sverige.
Kommentera