Luleå HF

116549 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2406938

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
När man tänker hockey senaste månaderna och ju längre tiden gått desto mer är det förstås Börje Salming man tänker på.

Även om man också tänker och skriver annat.

Som nu, om CHL.

Luleå Hockey ska alltså möta Grizzlys Wolfsburg borta i morgon tisdag 18.00, för de tre första perioderna av sex i åttondelsfinal - period 4-6 spelas i Delfinen en vecka därefter.

Wolfsburg som ligger nedanför Hamburg i jämnhöjd med Berlin är ett lag som förutom tyskar förstås har knappt halva laget med kanadensiska köpespelare och så amerikanske köpespelaren Rhett Rakshani.

Ljubljana tog sig till slutspelet genom att slå Ljubljana 2 ggr samt imponerande nog också TPS Turku 2 ggr, och tog också en poäng bort mot Zug. Vi vet ju att vi kommer att möta den "vanliga" tyskkanadensiska hockeyn med vår starka utan puck-hockey och de nog kommer att få kämpa för att måla på oss - undrar om Warden får fortsätta eller om Lassi tar spaden nu i CHL-slutspelet? Men utöver detta har vi att Luleås anfallsspel behöver lyckas och behöver måla och hur det ska fungera blir spännande att se.

Vi har ju haft problem i SHL - inte vad det gäller defensiven och spelet utan puck där vi är bäst i ligan - men i anfallsspelet där vi gör för få mål och i PP där vi är rent sagt usla. Nu har vi ju två veckors uppehåll i SHL och man hoppas att det gnuggats på för att förbättra detta (även om vi saknar Brännis, Engsund, Jesper och Lassi som var på Koskenkorva). Mitt i denna tvåveckorspaus kommer alltså matchen mot Wolfsburg och lite intresserad är man av att se om Bulan arbetat på förändringar eller om det blir fortsatt Taavola i väntan på spetsrekrytering.

Objektivt sett borde ju Luleå vinna denna åttondelsfinal men osvuret är bäst när vi möter ett annat lag för första gången.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Nu har vi kört en tredjedel av serien och dags att kontrollera och analysera resultaten för de olika lagen

TABELL

Eftersom SHL av SeMer styrs till olika antal matcher per lag är det nödvändigt att ta fram en tabell baserad på poäng/match.

Man noterar att den mer rättvisande tabellen identifierar att Trottoaren gått tydligt bättre, än vad som framgår av den officiella tabellen.

HEMMA-BORTA

En annan intressant analys avser hemma-bortamatcher och vi noterar att Fiskrenset spelat 2/3 av matcherna hittills hemma, medan Warulfven kört ungefär tvärtemot borta.

Normalt tar ju lagen fler poäng per match på hemmais, och intressant att notera hur det stämmer för olika lag. Eller stämmer inte – de gulmarkerade lagen tar faktiskt mer pinnar per match borta än hemma. Och Malmoe är ju extremt: sämst i serien på hemmaplan men bäst i serien på bortaplan!

Lite ytligt brukar påstås att hemma harv lagen mer stöd av publiken, mer tryck på domarna, etc och det stämmer förstås. Medan man undantagsvis lyfter att det kan vara mer pressande att spela inför hemmapublik.

Men är det den dominerande förklaringen till olika poäng per match hemma och borta? Jag tror faktiskt inte det. Och det stämmer ju inte med att flera lag tar mer pinnar borta?!

Jag tror att det handlar om att lagen medvetet men kanske ibland också omedvetet spelar en annan hockey hemma än borta. Hemma kan lagen känna en press att styra spelet och satsa mer offensivt medan de borta kan köra mer defensivt och satsa på spelvändningar. Samtidigt gäller det motsvarande - att laget hemma möter bortalag som spelar ”bortahockey och vice versa.

Se, t ex på Malmoe som i år bara tagit 7/30 poäng hemma – men 14/18 poäng borta! Jag tror verkligen inte att det beror på att de blir skitnödiga inför hemmapubliken. Nej, snarare att det passar Malmoe att möta lag som pressar på och går högre för att tillåta Malmoe att möta mer ihåligt försvar när de vänder spelet. Kan de då inte bara helt enkelt välja att spela ”bortahockey” hemma, dvs mer defensivt? Jo, kanske. Men samtidigt möter de hemma lag som är inställda på bortahockey. Vidare beror det på HUR lagen spelar offensivt eller kanske mer hur de spelar defensivt – pressar högt eller möter i mittzon, skyddar slottet, man-mot-man eller, eller?

Enigmat att välja att spela hemma/bortahockey kan alltså också bero på vilket lag man möter men också vara beredda att ändra och variera efter huruvida det fungerar eller inte och dessutom inse om/när motståndrana ändrar och då själva kanske ändra?

5 MOT 5 vs. SPECIAL TEAMS

Kolla in den vänstra tabellen! Hur lagen lyckas i spelet 5 mot 5: överraskande och imponerande att Luleå är tydligt mest lyckade laget i serien på detta grundspel, eller hur?

% för special teams är beräknat som effektivitet % PP - (100-) % BP. Men jag kör INTE bruttueffektivitet som är standard utan det mer korrekta nettoeffektivitet (se nästa avsnitt).

I vilket fall noteras att Öret och ännu mer Läjkers tjänar rejält på att det blir rejält med utvisningar, medan t ex Trottaren inte alls fungerar bra i special teams utan behöver matcher med få utvisniungar.

PP/BP SPEL 5 MOT 4 RESPEKTIVE 4 MOT 5

Jag räknar alltså nettoeffektivitet för special teams i stället för bruttoeffektivitet. Ta t ex Fiskrensets PP. De har gjort 11 mål på 60 PP-försök. Men under dessa 60 försök har de också släppt in 4 mål trots att de spelar 5 mot 4. Och eftersom jag räknar netto får de därför 11-4=7 mål på 60 försök dvs 11,67%. Vilket är klart lägre än officiella tabellers 18,33%.

För ett riktigt effektivt PP vill vi väl se 25-30 % PP samt ett penalty killing på 85-90 % BP. Blir lite vassare att räkna med korrekta netto i stället för standard brutto.

Men visst imponeras man av Oskars extremt lyckade PP, och tvärtom för Fiskrensets, Trottoarens och Luleås usla PP.

BONUSPINNAR

Ja, ett område som lite slarvigt ansetts vara lite som att singla slant, sepciellt när det gäller matcher som avgörs genom straffläggning. Men även sudd kan ofta hävdas vara flyt/oflyt, speciellt från det lag som precis torskat en bonuspinne😉

Men kolla Oskars! De j-a har vunnit 6 av 7 suddar och den de inte vann tog e på straffar i stället. Vilket gäng! Men jag har ju sett dem spela sudd och noterade att de hade ett jäkla bra upplägg där de inte ens lånade ut pucken till motståndarna utan testade egna skott till de satt. Faktum är att hela 7/20 pinnar de tagit, har de tagit i förlängning, medan t ex Luleå tagit 0/27 pinnar vid förlängning. Lite överraskande att inse att Oskars är sämre t.o.m. än helt misslyckade Hovet, om det inte vore för att Oskars är bäst i ligan på PP och på 3 mot 3-hockey.
Kommentera