1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

494392 inlägg · 4086 ämnen

Inlägg #1384076

Sv: RE-building the future 2011/2012
Bad_Brett: Att ha som målsättning att vinna guld och att bli den ledande föreningen låter sunt, och väldigt osvenskt. Det tar väl emot i jantelagens Sverige att säga en sådan sak, vilket är lite olyckligt om man tänker efter. Det borde väl rimligen vara ALLAS målsättning, åtminstone på elitnivå? Även om det bara kan vara ett lag per säsong som vinner guld, så är väl det vad alla borde sträva efter och ha som målsättning. Att alla inte når dit är självklart, men alla borde väl sträva efter att nå dit?

Finns inget mesigare än de tränare som säger i den årliga säsongsupptakten att "vår målsättning är att nå slutspel", för vad händer sen då? Man kommer på åttonde plats och nöjer sig med det? Man har ju då nått sitt mål, att ta sig till slutspel. Ungefär samma sak som att man nöjer sig med att bara vara med i serien och deltaga, inte om resultatet i sig. Så kudos till alla ledare som har som målsättning att vinna och vara bäst, mer vinnarmentalitet i svensk idrott skulle inte skada. Där har vi mycket att lära av nordamerikanerna, som ju anser att andraplatsen (silver) är den första förloraren och inte värt mer än gammalt skithuspapper.

Och vad gäller trupperna, för det första är fjolåret historia, annars skulle vi redan nu komma sist medan Färjestad får hämta hem bucklan och SAIK får hämta hem silvermedaljerna. Men det pågår ju en renovering modell större i laget, och tittar man på de övriga lagen så har ju de flesta lagen faktiskt tappat i slagstyrka jämfört med förra säsongen. Se bara på Färjestad. Regerande mästare förvisso, men truppen de har på pappret just nu skrämmer ingen. Samma med de andra lagen, tycker inte att något lag egentligen gått framåt på pappret utan många lag har ju rentav tappat sina viktigaste spelare.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: RE-building the future 2011/2012
Petey21:

"...och väldigt osvenskt. Det tar väl emot i jantelagens Sverige att säga en sådan sak..."

Det är någonting jag hör väldigt ofta, att folk pratar om "osvenskt" beteende om någonting positivt - Vilket i sig är det yttersta beviset på Jantelagens existens.

Så nu ska jag vara lite "osvensk" och påpeka att Sverige är ett av de bästa länderna i världen att leva i och att jag är mycket stolt över att vi lever i ett land där ödmjukheten regerar, även om influenserna från väst sakta med säkert håller på att sabba vårt system.

Men det har egentligen inte med saken att göra. För om det är någonting vi är bra på i Sverige, så är det att vara naiva, eftersom i allmänhet inte har någonting att riskera. I andra länder är du överlycklig om du får ett jobb, i Sverige vet vi att vi har något bisarrt skyddsnät som fångar tondöva musikanter, färgblinda konstnärer och författare med dyslexi. Ideologin tycks vara att om du vill någonting tillräckligt mycket så kan du nå dit, vilket är ett stort hån mot 99% av jordens befolkning.

Det spelar ingen roll om Näslund och Forsberg så jobbar 16 timmar om dygnet, enligt mig är det fortfarande orealistiskt att snacka om att bli ledande inom Sverige, åtminstone inom de närmsta 10-15 åren. Att bygga upp en bra organisation är någonting som görs långsiktigt, där det finns kompetens inom alla led. Det räcker inte med att ha två eldsjälar i toppen när vi pratar om ett företag som omsätter drygt 100 miljoner kronor per år.

När det går dåligt för ett företag, börjar man i regel med att begränsa verksamheten. Man varslar folk och fokuserar på ett litet område där man har för avsikt att kunna höja kvaliteten. Att på ett års tid försöka ta tillbaka de marknadsandelar man har förlorat under 10 års tid är i regel ingen bra idé.

Det MoDo borde göra är att minska verksamheten, avskeda personal och till exempel göra det till högsta prioritet att få igång juniorverksamheten igen. Man försöker då värva ihop ett billigt lag som har goda chanser att undvika kval, men som inte har någon chans att gå långt i ett slutspel.

Nu hoppas jag och tror att det är så Näslund och Forsberg resonerar, men ibland blir jag orolig över den enorma naivitet som tycks finnas bland många supportrar.
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Petey21:

Jag tror faktiskt inte ens M&P är så naiv att de kommer att ta SM-guld direkt. Däremot kan det ju redan nu vara deras direkta målsättning att ta SM-guld så snart som möjligt.

Såna här dubbeltydiga meningsutbyten får ju journalister att jubla. Det går ju att skapa vilka sensationsrubriker som helst.
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Petey21: Det är för lite Jantelag! Ge mig mellanmjölk, en sjundeplats och lite sol på semestern så är jag nöjd.
Kommentera

Sv: RE-building the future 2011/2012
Petey21: Rätt bra intervju faktiskt. Några saker höjde jag på ögonbrynen över. Det är fint att de tar ansvar för spelarnas sociala vardag och scoutingen. Men arbetsdelegeringen låter orimlig. Är det så klokt att Forsberg ska vara den som kuskar land och rike runt för att scouta, eller att Näslund är den person man ringer för att få ordning på sonens tandläkarbesök?

Tyvärr blir det också rätt mycket av samma gamla klyschor. Betänk att det är Fredrik och Hasse Andersson som svarar på frågorna. Träna hårdare (Inom parentes: är det inte klokare att träna bättre än att träna hårdare?), mycket puckinnehav, hög fart, rakt på mål, ledande klubben. Åfan. Enda anledningen till att supportrarna köper denna omstartskampanj torde vara legenderna som står bakom den.

Lite ros också, satsningen mot spelare som vill till NHL verkar vettig och framförallt en specifik nisch för Modo. Må så vara att Axelsson bara stannar en säsong, den säsongen kan han bidra med mycken nytta. Rakheten mot gamla rävar är också befriande.

Sen är det fantastiskt roligt att Forsberg verkar hantera livet efter karriären så bra!
Kommentera