1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

492372 inlägg · 4084 ämnen

Inlägg #2720319

Sv: Apropå ingenting...
Tarasov: Djupa diskussioner existerar knappt på diskussionsforum längre, och jag tror Like-knappen samt byggandet av digital identitet är de största förklaringarna. När Bad_Brett loggade in på mIRC 1995 fanns det ingen konsensus och inga drev, bara ärliga diskussioner. Idag är det annorlunda.

Ett diskussionsforum existerar inte om alla stämmer in i åsiktskorridoren. Då är det möjligtvis en gästbok där man kan lämna en trevlig och uppmuntrande hälsning.

Mitt inlägg var en direkt respons på "tänk innan ni skriver"-mantrat som har spridit sig som ett virus. Jag instämmer visserligen i detta, jag tycker man ska hålla en god ton. Därför går jag ytterst sällan går till personangrepp mot någon annan - att föra tesen att självmord som fenomen är egoistiskt har ingenting att göra med vilken individ det handlar om. Och att det finns kopplingar mellan narcissism och självmord är ingen hemlighet:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35065658/

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666915324000349

Du som moderator, som för bara några timmar sedan har uppmuntrat till en god ton, släpper sedan igenom dessa inlägg riktade mot mig:

"Så kan du dra åt helvete. USCH!"

"Du verkar vara ett gigantiskt rektum!"

"Kan du inte bara hålla käften och sluta generalisera"

"Vet du vad du kan göra: Fara ända längst in i helvete!"

Jag tycker alla kan fundera en sekund över hur ni hade känt om Reichenberg hade fått dessa meddelanden skickade till sig precis innan han tog livet av sig.

Hyckleriet vet inga gränser.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett:
Läste du ens artikeln som det länkades till? Där hade folk konfronterat honom fysiskt, plus att det skrivit en massa skit på nätet för att han bytt klubb. Då tycker jag det är bra att man funderar en och två gånger på vad man häver ur sig mot nätet.

När det gäller självmord visar inte artiklarna att du har rätt, och fortfarande så är du ute på tunn is när du hävdar att självmord är en egoistisk handling. Säkert kan det vara så i vissa fall men att formulera sig som du gjorde är klumpigt.

Sen i nästa steg blandar du in folk som hotar med självmord. Helt annan fråga.

Hade du formulerat du som att ”jag tror att självmord kan vara en egoistisk handling” och visar mer nyans tror jag knappast du fått de reaktioner du fick.

Ja uppenarligen hörsammades inte min önskan däremot din. Lite skit får man allt tåla, se det som en seger.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Intressanta studier, ska spara och läsa mer ingående vid tillfälle. Undrar dock vad din poäng är med att länka dessa? Det driver inte hem din poäng med att suicid i sig är en egoistisk handling. Jag ser inte hur det går att konstatera utifrån ett medicinskt eller psykologiskt perspektiv att så är fallet - utöver det faktum att omgivningen självklart kan ha den upplevelsen och med rätta känna så. Vi kan med hjälp av studierna konstatera att det verkar finnas kopplingar mellan NPS och suicid, likt GAD, depression, psykossjukdomar. Psykisk ohälsa är ett problem. Sen har vi även tydliga kopplingar mellan exempelvis kronisk somatisk smärta och suicid.

Jag vill argumentera för att det blir en tämligen filosofisk diskussion över vilket ansvar den som begår suicid har i slutändan. Gällande ”egoism” och vilket tillstånd som föranleder det. Ta en individ som är oerhört svårt drabbad av psykossjukdom. Är det i grunden en egoistisk handling att begå suicid om man inte längre lever i en verklighet som överensstämmer med den som du och jag befinner oss i? Låt säga att individen har en absolut övertygelse att detta är bästa möjliga scenario för hela mänskligheten.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Brett tror mig veta att du är väldigt konservativ i din livsåskådning (rätta mig gärna om jag har fel ) kanske med en religös tvist! Inget fel på det. Men kanske förklarar din syn på självmord och psykisk sjukdom. Jag tror de flesta av oss på något sätt berörts av självmord. nnnMen vill redovisa ett axplock av orsaker till att folk tar självmord . Och en del självmord kan man ju ha mer åsikter om än andra. Men att generalisera om varför folk gör som dom gör blir ju bara konstigt.nnKommer fortsätta läsa dina inlägg , ibland med ett leende. För en viktig sak har vi ju gemensamt.nnRiskfaktorer och varningssignaler nKritiska livshändelser som till exempel:nFörlust av en närstående, en relation, av arbete, status, pengar.nEn större besvikelse, misslyckad examen eller tentamen, utebliven befordran, mobbning, kränkning.nSjukdom som depression, psykoser, allvarliga kroppsliga sjukdomar, missbruk.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Jag inte inte läst alla svar du har fått från din kommentar, men jag sitter här och funderar över hur du förhåller dig till företeelsen diskussion över lag.

Ibland intalar jag mig att du tycker att alla åsikter är värda lika mycket, oavsett innehåll; vilket på pappret låter rätt men får enorma problem om man testar tesen mer detaljerat. Jag menar att; det finns objektiva, eller låt säga intersubjektiva åsikter som stödjs empiriskt av vår omvärld eller bara är deduktivt sanna. Dessa skiljer sig åt mindre begåvade åsikter som folk mer eller mindre drar ur röven.

Huruvida självmord är en egoistisk handling eller inte saknar givetvis sanning då det är upp till var och en att bestämma detta. Jag skulle dock vilja påstå att de flesta människor inte skulle hålla med om att självmord är en egoistisk handling som kan liknas vid mord.

Det är nämligen så att uttrycker man en ganska offensiv åsikt och dessutom målar en tragisk händelse i något form av politiskt slagträ på köpet så kommer man få starka reaktioner. Jag står absolut inte bakom att folk kallar dig för hårda ord men jag skulle gärna se dig stålsätta dig en smula efter att du slungat ett brandbomb i textformat, istället för att dra på dig offerkoftan direkt.

Angående huruvida en människa som gör en egoistisk handling lider av narcissism är också ganska offensivt att säga; eller att kalla folk som begår självmord för mördare.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Dina inlägg som pekar ut Reichenberg som en egoist för att han begick självmord fick stanna, trots att jag tycker det absolut inte borde få göra det. Jag anser inte att det räknas som ”god ton” bara för att man inte använder sig av fula ord. Vilket jag iofs inte tycker att de andra inläggen du radade upp använder heller.

Ser inte hyckleriet i det hela, utan bara ett what goes around-comes around scenario.
Kommentera