NHL

14673 inlägg · 804 ämnen

Draften

96173 · » Till forumet


Sv: Draften
MartinSedin:

Joukov är rysk medborgare men vill bli svensk.
Huruvida förbundet jobbar på det eller ej det har jag ingen aning om.
Kommentera

Sv: Draften
MartinSedin: Det säga att Volchkovs stora problem är hans enorma ego. När han stack över till Nordamerika som junior så dominerade han stort och ansågs redan ett år innan draften vara den stora stjärnan i den draften. Men hans attityd till träning ska inte ha varit den bästa, han blev dessutom rätt "fet" under sin tid i USA så någon NHL-spelare blir han nog aldrig.
Kommentera

Sv: Draften
Frasse99: Är Joukov svensk medborgare eller inte? Om inte, jobbas det på den saken från förbundets sida?
Kommentera

Sv: Draften
KentaK: Detta var den roligaste läsningen ikväll. Du garanterar att Alexander Volchkov kommer att bli ordinarie i NHL? Jag tror inte att NHL kommer att expandera med så många lag så att Volchkov blir ordinarie.

Volchkov rankas som en av de största flopparna i draften genom tiderna. Han fick chansen tre matcher i Washington Capitals och mitt tips är att de blir hans tre enda nhl matcher i karriären.

Säsongen 00/01 var han tillbaka i den ryska ligan, har dock ingen aning om vart han spelare nu.

Volchkov valdes som #4 av Washington, med facit i hand kunde de ha valt någon av följande spelare istället.

#13 Derek Morris Calgary Flames
#21 Marco Sturm San José Sharks

Faktum är att endast två spelare i första rundan 1996 har spelat färre NHL matcher än Volchkov.
Kommentera

Sv: Draften
KentaK: JP Dumont har en oerhörd kapacitet inom sig vilket han visade under sin sista juniorsäsong då han slog några av Super Marios rekord. Inte illa.
Kommentera

Sv: Draften
Jimmy: Alexandre Daigle mannen som draftades först av alla 1993, före bla Chris Pronger, Paul Kariya, Saku Koivu och Niklas Sundström. Denna man har numera slutat att spela hockey, tror att NY Rangers blev hans sista klubb. Han tröttnade helt enkelt och jag kommer ihåg någon intervju med han för någon vecka sedan.

Han kände oerhörda krav redan från tiden som ung talang och det var främst pappa Daigle som pressade. Alexandre sa i samma intervjun att han endast spelade hockey för att tjäna pengar. Det lyckades han med men frågan hur glada alla rookies är på Daigle? Det var just Daigles jättekontrakt med Ottawa Senators som ledde fram till ett maxtack för rookies. Om nu Daigle hade lyckats som alla förutspådde så kanske taket för rookies inte hade funnits.

Hur som helst så det sista jag läste om Daigle var att han försökte göra karriär som skådespelare i LA, i samma intervju säger Alex den store att han är en mycket lyckligare människa nu.

Härligt med lirare som törs vara öppna och ärliga. Inte många som skulle vågat erkänna att de bara spelade för pengarna.
Kommentera

Sv: Draften
KentaK: Njae, tycker inte nån av de jag räknat upp kan klassas som en givna 1:a/2:a kedjespelare i NHL. Några har väl gjort ngn enstaka hygglig säsong men knappast levt upp till förväntningarna de hade på sig då draftades men vissa utvecklas olika och det är inte för sent för några av dessa ännu, Chris Phillips och J-P Dumont är väl de som har bäst förutsättning för det. Daigle gör väl inte direkt bra för sig nu, hans bästa säsong var den den första sedan har han dalat för att nu hittat en låg nivå han hållt några säsonger.
Kommentera

Sv: Draften
Jimmy: Även Chris Phillips håller ju på att utvecklas till en storback i Ottawa, där han fick jäkligt mycke speltid i år...
Uppdatering!!
Kommentera

Sv: Draften
Jimmy:
De ända av dom spelare du nämner som inte är 110% ordinarie i ett NHL-lag är väl Chyzowski, Volchkov och Jackman.. Även om dom två sistnämda garanterat kommer att bli det..

Ja skrev inte att alla blir stjärnor, utan att alla blir en ordinarie NHL-spelare.. Med tanken på att är man 1, 2 eller 3 i draften, så har man den etiketten på sig.. det spelar ingen roll vad man presterar! Managers har tålamod med en i upp till 4-5 år i Daigles fall!! Men då ska man ändå veta att Alexandre Daigle va ruskigt dålig under sin tid i Ottawa.. det är ju först nu i Tampa som han börjat visa kvalité..

Dessutom kan jag upplysa dig om att Jean-Pierre Dumont håller på att utvecklas till en förstaklassens NHL-stjärna i Buffalo, han är ju lagets stora stjärna tillsammans med Gratton som också gick som tvåa eller trea om jag inte missminner mig??
Kommentera

Sv: Draften
Jimmy: Aaron Ward och Mike Rathje är väl de två spelare som lyckats bäst av de som du räknar upp. Dessa två backar är väl trots allt stabila spelare i sina respektive lag (Ward - Carolina och Rathje - San Jose). Men som sagt, de kanske inte blev de stjärnor(?) som de förväntades bli. Men det är å andra sidan svårt för en back under 30 att utmärka sig i NHL numera. Alla de bästa backarna i ligan just nu är över 30. Det verkar krävas rutin för att lyckas bli en riktig superback a la Lidström, Blake, Chelios etc.

Aaron Ward spelade ju i Stanley Cup final med sitt Carolina så sent som i år och det är ju en klar merit. Men jag skulle nog ranka Mike Rathje något högre än honom ändå. Han har gjort en mycket bra säsong i San Jose. Slutade på delad 17:e plats totalt i hela ligan i +/- statistiken med (+23) efter en hel säsong. Spelade dock bara 52 matcher.

Av de andra namnen du räknar upp så är ju de flesta medelmåttor. Förutom då kanske Dumont i Buffalo. Han slutade fyra i deras interna poängliga i år, före bl.a. Afinogenov som anses vara en rätt stor spelare i Ryssland.

Avslutningsvis kan man väl konstatera att det säkert är kul att gå först i draften, men samtidigt får man en oerhörd press på sig att lyckas. Kanske lite skönt för Bouwmeester (draftad som #3 i årets draft) att han inte valdes först som alla förhandstipsen indikerade. Nu får Rich Nash istället leva med pressen att han måste lyckas. Frågan är hur många som skulle vilja vara i hans skor?
Kommentera

Sv: Draften
KentaK:

Han har självt valt att tacka nej till spel i ryska j-landslaget för att han vill bli klassad som svensk.
Kommentera

Sv: Draften
KentaK: Långt ifrån alla toppval lyckas bli etablerad NHL-stjärnor, om var tar topp 5 sedan Sundin gick som 1:a 89 tills dratfen för 6 år sedan så hittar vi namn som:

Dave Chyzowski (2:a 89),
Pat Falloon (2:a 91),
Scott Lachance (4:a 91),
Aaron Ward (5:a 91)
Mike Rathje (3:a 92)
Alexandre Daigle (1:a 93)
Jason Bonsignore (4:a 94)
Chad Kilger (4:a 95)
Chris Phillips (1:a 96)
J-P Dumont (3:a 96)
Alexander Volchkov (4:a 96)
Richard Jackman (5:a 96)

Ingen av dessa är toppspelare i någon NHL-klubb, vissa av dem har gjort bra i från sig ngn säsong men inte visat sig räcka, vissa av dem har inte gjort en enda NHL-match. Det visar att bli draftad tidigt inte är ngn garanti för att bli en stjärna i NHL. Däremot så finns det stora förutsättningar för det. Radek Bonk var en som hånades länge för att vara ett floppval men har de senaste säsongerna utvecklats till en toppspelare. Därför valde jag att inte ta med de talanger som draftats senare än 96 och ännu inte lyckats.
Kommentera

Sv: Draften
Jimmy:
Nej, men alla som går i första rundan blir förr eller senare än spelare som är grovt etablerad i NHL för många år framöver.. det blir som en etikett som sitter på dom.. se bara på Jagr, Sundin, Yashin och på senare år Vincent LeCavalier och David Legwand, dom kommer båda att bli stjärnor och förbli så i flera år.. inte storstjärnor kanske, men etablerade 1:a/2:a kedjespelare!!
Kommentera

Sv: Draften
MartinSedin:
Är du helt säker på det? Jag va själv 100% säker på att han hade svenskt medborgarskap, med tanke på att han spelar här och det har stått så jäävla mycket om han i aftonbladet osv..??
Kommentera

Sv: Draften
KentaK: Visst är Joukov en stor talang men svensk är han inte.
Kommentera

Sv: Draften
Han heter Antero Niittymäki och ingenting annat. Hans statistik för TPS är fenomenal med 1.84 insläppta mål i snitt per match. Han räddade dessutom 93,7% av skotten han fick emot sig i sina 27 spelade matcher. Det skall bli intressant att följa hans utveckling i AHL.
Kommentera

Sv: Draften
samjo: Hart Trophy har ingenting med slutspelet att göra. I NHL skilljer man bestämt på grundserien och slutspelet.

Jimmy: Pavel Brendl kommer med största sannolikhet spela med Flyers kommande säsong, trots att han var kass i Phantoms. TPS succémålvakt Antero Nittymäki kommer spela för Phantoms för att nästa år ta en plats i Flyers.

Appropå bra spelare så kan man ju inte säga att Peter spelat med dåliga spelare i sin karriär. Dessutom har han alltid haft lyxen att kunna falla tillbaka på sitt lags stora stjärna, nämligen Joe Sakic.

Lidström radar upp det ena individuella priset efter det andra, men verkar i svenska ögon inte vara i närheten av den spleare som Peter är. Lite märkligt. Själv anser jag att Lidström passerat Forsberg i kategorin "bäste svenske hockeyspelaren genom tiderna".
Kommentera

Sv: Draften
KentaK: Visst är det så men samtidigt så ska man inte dra allt för stora växlar av hur tidigt de går i draften. Det är utvecklingen på spelarna efter de gått i draften som är det viktigaste.

Henrik Zetterberg gick som #210 i draften 99 men han var vad jag vet den ende ifrån den draften som spelade OS i Salt Lake City, eller förresten undra om inte Tim Connolly också var med i OS men de var isf de enda som kom med därifrån. 1:an Patrik Stefan fick spela i farmarlaget förra säsongen och 2:an och 3:an var då bröderna Sedin som sedmera stått fast i utvecklingen nu i några år. 4.an var Pavel Brendl och han lirar i Philadelphias farmarlag tro ja, jag kan fortsätta hur länge som helst, poängen med det hela är att en spelare som går tidigt i draften inte automatiskt blir en storstjärna.
Kommentera

Sv: Draften
KentaK:

Robert Nilsson spås gå väldigt tidigt i nästa års draft.
Ingen omöjlighet att han t.o.m går som nr ett även om det kan hända mycket på ett år....
Kommentera

Sv: Draften
Jimmy:
Visst är det väl ett tydligt tecken på att svensk hockey verkligen håller på att dö ut.. De börjar ju bli en ovanlighet att det ens finns en svensk med i första rundan av draften!!


Någon som ens kommer ihåg när Zetterberg gick i draften??
Det kommer nog ta för alltid innan vi får en svensk som går som går så tidigt som Sundin gjorde..
Det ska väl va Mischa Joukov då.. Han kan bli riktigt stor!!!
Kommentera

Draften
Nähepp man blev inte draftad i år heller :) Men min tid kanske kommer den med :)

Kanadensaren Rick Nash blev den som valdes som nummer 1 lite överraskande nog faktiskt, Columbus bytte till sig förstavalet och tog honom istället för den på förhand givne Jay Bouwmeester. Den snabbskrinnande backen Bouwmeester ansågs redan ifjolårets draft vara en man som kunde gå som nummer 1 men var då någon månad för ung för att kunna draftas. I år kändes han som en given 1:a men istället gick han först som nummer 3 efter att Atlanta chockat med att välja den finske målvakten Kari Lehtonen, aldrig tidigare har en européisk målvakt gått så tidigt. Mitt lag Philadelphia Flyers hade bytt tills sig 4:e valet och tog en annan stor finsk talang i den storväxte backen Joni Pitkänen.

Förste svensk att väljas blev inte helt oväntat Alexander Steen. Han gick dock för mig oväntat nog inte förräns på 24:e plats. Jag tror stenhårt på den här killen! Att han gick så pass sent lär bero på att han sagt att han kommer spela minst 2-3 säsonger till i Sverige vilket jag tycker är klokt!

Frölunda kan få problem i och med att Fredrik Norrena, Jonas Johnson och Tom Koivisto alla blev draftade och kommer också att erbjudas kontrakt, kan bli tufft för dem att tappa dessa 3 nyckelspelare. Intressant också att Timrås lille strulige snurrgubbe Christian Söderström blev draftad av Stanley Cup-måstarna, kändes ganska oväntat faktiskt. Noterbart också att Malmös Mika Hannula också blev draftad, inte lika oväntat där dock.

Förutom Thomas Steen så blev även Bob Nyströms och Peter Statsnys söner draftade, Eric Nyström gick redan som #10 för Calgary medans Yan Statsny gick först som #259 för Boston. Alexander Steen är den ende av dessa som representerar samma land som sin far. Eric Nyström är amerikan istället för svensk och Yan Statsny är Kanadick istället för Slovak, även om Peter faktiskt spelat med Canadas lag engång i tiden också, nämligen i Canada Cup 84. Men blev efter delningen av Tjeckoslovakien Slovak igen.
Kommentera

96173 · »