Anders Pemer (pemer) som en gång i tiden skev här inne, sitter/satt på Huddinges kansli. Så här uttalade han sig bl. a. kring "nya utbildningsbidraget" på DIF:s forum (länken) förra året i samband med "affären" Dick Axelsson:
"Lirar man i HockeyAllsvenskan med a-laget, SuperElit med J20 och förhoppningsvis J18 Allsvenskan efter jul med J18 kostar resorna massor.
Man har inte längre någon publik mer än några hundra, ens mot ett topplag som Rögle, så man får inte in några intäkter att tala om den vägen.
Man var vana vid att få någorlunda betalt när talangerna gick vidare till nya, större uppgifter, men den biten ströps också. Kvar står man med bara utgifter?"
"Sedan har ju elitserielagens intresseorganisation tagit makten över hela sporten, så att det inte längre är det Svenska Ishockeyförbundet som har den yttersta makten, den har Svenska Hockeyligan genom imponerande grundläggande lobbying och maktspel i korridorerna sett till att ta över.
En organisation som inte ens funkar enligt demokratiska spelregler utan har valt en modell där en enda aktör genom veto kan stoppa idéer som alla andra i klar majoritet är för."
En av svensk hockeys absolut största plantskolor i modern tid blöder kraftigt. För närvarande ligger man på nedflyttningsplats i hockeyallsvenskan och verkar ha allt för långt upp till strecket. Förmodligen går nu en epok i graven. Man har länge krupit omkring med en kniv i ryggen. Ironiskt nog kan det vara så att det nya utbildningsbidraget, som först och främst främjar utvecklingen inom svensk hockey, skulle vara det som också vred runt kniven ett par varv på slutet.
Per Bäckman om det nya utbildningsbidraget i mars 2006 (länk):
- Men däremot så måste eliserieföreningarna betala en bra penning om de vill ha en spelare och inte bara det här utbildningsbidraget som man nu får och är helt värdelöst.
Per Bäckman tror att svensk hockey kommer utarmas om inte klubbarna som fostrar talanger får betalt för det. Och enligt honom så kommer inte föreningarna till slut orka producera spelare.
- Får du 500 000 för en talang så blir det otroligt inspirerande att satsa ännu mer resurser på bra tränare och lägga ner mer tid på sin verksamhet, säger VIK-tränaren."
"Högaborg får ett välkommet tillskott i kassan. Sedan 2001 finns det ett regelverk som reglerar övergångar och är till för att hindra en hänsynslös rovdrift på småklubbarnas talanger. Det så kallade utbildningsbidraget utbetalas till moderklubben, och börjar räknas från det att spelaren fyllt tolv år. Martin Olsson har fyllt 17, och därmed har Högaborg rätt till ersättning för sex år gånger en fastställd tariff som det internationella fotbollförbundet, Fifa beslutat om. I det aktuella fallet innebär det att Högaborg får 10000 euro per år, eller totalt 600000. Skulle Martin säljas vidare till en annan klubb utgår det även en solidaritetsersättning motsvarande fem procent på övergångssumman till Högaborg."
Hur många hundra juniorer skall värma bänkarna i ES och AS innan man kommer upp i dom summorna?
Utbildningsersättning kan utgå flera gånger och är tariffstyrd, vilket jag tror att jag tog upp tidigare:
"Spelare som erhåller en skattepliktig ersättning överstigande 3.000 kronor är att betrakta som icke-amatör. Ett ”utbildningsbidrag” införs upp till att spelaren fyller 23 år, som ska betalas ut första gången spelaren skriver på ett icke-amatöravtal, och ska utgå till föreningar hos vilka spelaren tillhört i åldern 12-21 år. Vid nästa icke-amatörkontrakt ska dock endast närmaste föregående förening få utbildningsbidrag, och för de år spelaren spelat för klubben. Ersättningen bestäms utifrån vilken division som spelarens klubb spelar i."
Källa: svenskfotboll.se (länk)
Jag kanske borde förklara hur systemet fungerar. Men ligger efter litegrann i vetgirigvärlden nu, och är tvingad av Alisandali att prioritera där.
...och moderklubben vill inte lösa sina egna problen, utan vill göra profit på honom.
TFF skulle kunna kontraktera honom för 3.000 per år, det nu oskäliga utbildningsbidraget faller då ut till TFF själva. Därefter säljer man Christian till rätt pris till rätt klubb. Problem solved.
Bumpar denna tråd som startades i oktober 2004. Sedan dess har vi fått en "Utbildningsersättning" på riktigt, som gällt sedan säsongen, 05/06.
För HV71:s del har det denna säsong ungefär inneburit följande:
Till fonden för utbildningsersättning har det inbetalts 400 000 kr.
Från och med den 22 februari 2008 kan man begära ersättning ur fonden för följande spelare:
Patrick Bovim, 100 000 kr.
Mattias Tedenby, 100 000 kr.
Jonas Johansson, 100 000 kr.
Lukas Eriksson, 100 000 kr.
Dessutom har man ytterligare 60 000 kr att kräva in om målvakten Christoffer Bengtsberg öppnar båsdörren i ytterligare 5 matcher innan den 22 februari. Så man kan med andra ord tjänar några kronor ur fonden iställer för att finansiera den.
Men den stora ekonomiska fördelen ligger inte i fondverksamheten, utan i det slopade transfersystemet. Man slapp i år, enligt den gamla transfertariffen att betala 800 000 kr var till respektive klubbar, för Mikko Luoma och Per Ledin. Alltså en nettovinst på 1.6 miljoner.
Detta ger naturligtvis istället utrymme för lite högre löneläge när man slipper de fördyrande transferkostnaderna. Rent ekonomiskt blir det i slutändan riktigt billigt jämfört med kostnaden innan säsongen, 05/06.
Hur mycket har din klubb tjänat på den "nya" utbildningsersättningen?
Är det någon som minns de egentliga orsakerna till varför det gamla systemet skrotades och har vi nu kommit tillrätta med detta?