kulltorp: Bara för att spinna vidare på det du skriver. Det är väl det som är en del av problemet? Att en del av respekten för människor runtomkring oss har helt enkelt tappats? Att man glömmer bort att spelarna i sitt eget lag, i motståndarlaget, bland motståndarsupportrarna, bland klasskamraterna eller bland arbetskamraterna är en vanlig människa som vi själva. Med styrkor och brister, med känslor som faktiskt är riktiga och äkta. Att skrika horunge eller andra (enligt mig) primitiva saker till spelare i andra lag är inte bara kränkande och kan förstöra tex en ung spelares framtida liv. Hur mår t.ex Darian Clara i Färjestad med tanke på vad som uttrycks till honom. Han är fortfarande bara 19 år. Dessutom så sätter man en okejstämpel att kalla andra människor för liknande saker för de runtomkring dig som kanske inte har förståelsen eller mognaden att förstå varför en vuxen person kallar någon horunge och inte ha möjligheten att särskilja en supportersituation med verkliga livet. För mångs som skriker de här orden förstår inte vad de sänder för signaler. Jag har stått i klacken i många år och jag kan absolut skrika ut min frustration och kan stämma upp i en hata-ramsa om det händer något speciellt på isen. Men aldrig skrika något kränkande mot en mot eller medspelare.
Att spela ut "Är du lättkränkt" kortet är lätt och det är klart att det finns de som går hela vägen i skalan från att bara skrika älskasånger till grova påhopp. Men alla som inte står bakom grova påhopp är inte längst bort i skalan åt andra hållet.
Man kan vara engagerad och supporter utan att behöva vara grov och oförskämd. Hur många av de som skriker de här orden skulle vilja få dem skrikna till sig själva?
Empati och omtänksamhet är något stora delar av samhället verkar ha glömt bort. Att se bortom olikheter och rivaliteter för att se människorna bakom. Det som händer på en läktare är bara en spegling av det som händer i samhället. Genom att i den subtexten minska de beteenden som saknar ens en uns av empati och omtänksamhet på supporterläktaren är jag övertygad att det påverkar att skapa ett bättre beteende i samhället. Och naturligtvis tvärt om, promota dessa beteenden kommer promota dem i samhället också.
kulltorp: Jag har en tonårig son vilket märks på alla tänkbara sätt, inte minst känsomässigt. Men har man som han varit aktiv online i spel och chattar under en ganska lång tid, ja, då har man nog både hört och läst det mesta. Det är förstås inget språk han för sig med i sitt dagliga tal och han är väl medveten om vad som är okej och inte. Idag betyder ordet hora inte särskilt mycket om du är ute efter att håna eller visa din avsky mot någon.
Sagt med lite ironi.