Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1154283

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
...men en grej som jag är tämligen säker på är ändå att det här bara är ett slag i luften. Det är möjligt att de kanske, eventuellt, möjligen lyckas slå undan fötterna på Pirate Bay men det är ju inte direkt så att det är den enda torrentsajt som finns.

Jag hittade dock en intressant kommentar på Aftonbladet:

"Fällande dom i första instans var väntat. Det kan bli skillnad i högre instans när de som avkunnar dommen är jurister som kan lagen och inte låter sig påverkas av skivbolagen/filmbolagen brösttoner och ovidkommande åsikter. Och som kanske kan tänka själva istället för att lita på partens lögner när det gäller den ev. skada dessa lidit"

Sedan är det ju en annan grej att skiv- och filmindustrin framställer det som att det bara är de stackars artisterna som förlorar pengar på nedladdning. Det vi ska komma ihåg är att det är i första hand mellanhänderna, alltså skiv- och filmbolagen, som eventuellt förlorar pengar. Skivförsäljning har aldrig varit den stora inkomstkällan för artisterna (det är tv- och radioexponering samt turnéer) och filmskådespelare får så vitt jag vet sällan betalt efter hur många som ser en film utan de får ett fast gage. Dessutom är jag fortfarande inte övertygad om att det verkligen är nedladdning som är det enda signifikanta skälet till att det säljs färre plattor - jag tror till och med att det i många fall kan vara en fördel att exponeras till en publik som aldrig annars skulle ha hört din musik. Det finns ju massor av band och artister som själva lägger upp sina låtar och videor på MySpace och YouTube och liknande. Lykke Li hade väl fortfande gått omkring och varit totalt okänd om hon inte hade lanserat sig själv på MySpace, tex.

Och, som jag har sagt förut, skulle det bara finnas fler vettiga lagliga alternativ så är jag helt övertygad om att de allra flesta skulle välja dem, det är ju bara att se på hur snabbt Spotify har växt för att förstå det.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Sedär, ett år fängelse och 30 millar. Skiv- och filmindustrin vann... inte ett skit! Tvärtom, dagens dom innebär bara att de förlorar ännu mer. Det dom främst förlorar är tid, tid att möta det nya (nåja) spridningsmönstret för underhållning. Här är musikindustrin eller åtminstone skivbolagen helt passé, men de försöker med näbbar och klor att klamra sig kvar i 1980-talet.

Sedan finner jag det intressant att filmindustrin är så anti fildelning. Antalet sålda biobiljetter har varit tämligen stabilt de senaste åren, även om man inte når det tidiga 2000-talets siffror, och antalet sålda DVD-skivor ökar enormt varje år. Försäljningen har formligen exploderat under de senaste åren, från 9,2 miljoner sålda DVD-filmer 2003 till 35 miljoner(!) sålda 2007. Filmindustrin verkar i strid med vad man hävdar ha tjänat på att nedladdningen ökat. Nedladdningen verkar helt enkelt fungera som gratis reklam och folk, däribland jag, köper de filmer jag gillar.

När ska skiv- och filmindustrin börja jobba för sina kunder och artister istället för emot dem?
Kommentera