Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1389844

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Grejen med tåg är ju att det är ganska svårt att undvika konduktören. Det är iaf min syn på saken, jag har aldrig försökt tjuvåka så jag kan inte knepen. Men när jag säger "böter" så menar jag ju ett belopp som vida överstiger priset för vad en biljett hade kostat, annars känns det som en ganska tandlös metod.

Jag tycker väl inte att ditt förslag är dåligt men både kontroversiellt och svårt att applicera på verkligheten. Det finns ju olika sorters resenärer. Vissa åker tur och retur mellan Luleå - Göteborg ett par gånger om året, andra åker Stockholm - Uppsala varje dag. På vissa sträckor har SJ svårt att fylla tåget till hälften, på andra sträckor är tågen överfulla. Det skulle uppstå problem på många områden även om man bortser från den ilska som icke resande medborgare skulle uppleva. Det finns ju dom som är nog förbannade över bensinskatten, skulle man börja kräva pengar av dom så skulle väl tågräls börja grävas upp på lite olika platser i landet.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Olle:
Angående mitt förslag med gratis tåg/buss, så skulle naturligtvis trafiken få bli betydligt mer utbyggd än vad den är idag. Även i glesbyggd, där det plötsligt bussar skulle få passagerare.
De fåtal som inte kunde utnyttja detta skulle få skattereduktion, och de som bara delvis kunde använda det få delvis skattereduktion.
Tror du att det skulle bli svårt att fylla tåg och bussar, om resan vore gratis?
Vad kan gå fel?
Mer än att bensin- och billobbyn skulle gå i taket?
Och människor som vuxit fast i sin bil skulle bli upprörda?

Angående mitt förslag med gratis tåg/buss, så skulle naturligtvis trafiken vara betydligt mer utbyggd än vad den är idag. Även i glesbyggd, där plötsligt bussar skulle få passagerare från ingenstans. Gratis är gott!

De fåtal som inte kunde utnyttja detta skulle få skattereduktion, och de som bara delvis kunde använda det få delvis skattereduktion. Vi pratar inte direkt om miljoner människor här.

Tror du att det skulle bli svårt att fylla tåg och bussar, om resan vore gratis?
Att människor som idag åkte lite tåg/buss, imorgon skulle välja bort bilen och hänge sig åt hejdlöst kommunalåkande eftersom det ekonomiska incitamentet var för stort att stå emot.


Vad kan gå fel?
Mer än att bensin- och billobbyn skulle gå i taket?Och människor som vuxit fast i sin bil skulle bli upprörda?

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Olle:
Du ser problem med mitt förslag.
Samtidigt ser du problem med tjuvåkande för ett affärsdrivande företag.
Samtidigt efterlyser du medmänsklighet.

Är inte detta saker som spretar åt lite olika håll?

Kommentera