Luleå HF

116550 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2405602

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Angående nya CHL-formatet tycker jag det känns som ett steg tillbaka för turneringen. Lagom tills att man fått lite stadga och det känns som en mer normal turnering kladdar man till det så att det känns rätt oförutsägbart och chansartat i hur man tar sig vidare. Att man knoppar av blåbärslag är inget konstigt. Dock missar man ju en tydliighet som gruppspel onekligen innebär. Legitimiteten för turneringen får sig en törn tycker jag. Dessutom konstigt att så få svenska lag kvalificerar sig i jämförelse med sportsligt underlägsna ligor. Proportionellt skulle man önska att blåbären fick kvala sig in som i sparkbollens CL och att starkaste ligorna har fler lag.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Länge trodde i alla fall jag att det skulle bli många spelare att välja på för våra GM efter att NL fyllts upp och NHL börjat skicka spelare till AHL. Nu verkar det som att min optimism som delades av ett antal sportchefer var en felbedömning. Vi har väntat länge och även om jag tycker att nuvarande uppehåll vore en idealisk tidpunkt att ta in någon ny, så vet jag inte vad jag ska tro längre.
Självkla'art finns det spelare som kan ge upp drömmen och söka sig till Europa och kanske locckas av Skuggan och Engman. Mario Kempe har ju bl.a. jag lyft som en joker som skulle kunna bli en lösning som inte bara får ett korttidskontrakt utan som skulle kunna vara en spelare man tar in som bonus och ger ett längre kontrakt.
Det finns de som baserat på en intervju med Kempe själv häromdagen basunerat ut att han jagas av ett flertal klubbar framförallt FBK.
Vet inte var de fått det från. När SuperMario själv blev utfrågad hörde jag att han räknade upp några klubar han eller agenten haft kontakt med men att det inte varit så himla seriöst från alla utan mer en liten koll hur han mår.
Nu ser jag en artikel bakom betalvägg i en värmländsk tidning där, som jag tolkar det, Rickard Wallin tonar ner FBK:s intresse.
Jag undrar hur våra GM funderar och om de nu har ett intresse varför det drar ut på tiden? Beror det på att man diskuterar hans roll? Kempe vill ju spela center som han gjort nu i många år. Beror det på att man fortfarande avvaktar och tror man ska kunna landa en större fisk och vill gå på den först, för att sen erbjuda Kempe ett längre men inte i år lika lukrativt kontrakt? Beror det på att skansen if är och rycker i Kempe eller andra klubbar och de just nu är inne i budgivning
Vi har ett ramstarkt lag vilket många experter i dagarna konstaterat. Vi såg det bl.a. mot Öret nyligen. Jag får erkänna att jag är förjäkla nyfiken på vad som kan trilla in och hur vi sedan formerar oss. Det finns ju en del kvalitetsspelare som fortfarande harvar i AHL. Hur länge till? Den som lever får se.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Jo. Svårt att i förväg skatta vad det nya CHL-formatet kommer att innebära.

Överlag önskar man ju att ett Europamästerskap - som Champions Hockey League ska vara - inkluderar de sportsligt mest kvalificerade lagen. Ur den aspekten känns det knepigt att ett land som Österrike garanteras hela tre platser, d.v.s. lika många som Sverige. Möjligen kan det nya formatet, där 8/24 lag elimineras (jämfört med 16/32 lag tidigare) innebära att de bästa lagen får t.o.m. ännu bättre chans att bli kvar till slutspelet. Och att de 8 lag som elimineras vanligen innehåller väsentligen de 5 lagen från "blåbärsnationer" samt då att bara enstaka av de mest kvalificerade lagen ryker redan då. Kan ju bli en förbättring i så fall - risken just nu när man måste bli 2/4 lag från en grupp kanske kan vara mer slumpvis.

Och så skulle man ju önska att lag från Ryssland tillkom. En bra lösning vore ju att de köper in sig och därmed blir den sjunde av nu sex "grundarländer" och då får komma in med tre lag, de också. Så kan vi dra ned "bläbärsländernas inslag" till bara 2 klubbar. Inte mycket förstås, men sportsligt korrekt - så får de kanske ha någon sorts förkval, kan bli ad modem sparkbollen.

Ryssland har ju från början vägrat delta då gangsteroligarkernas ambition var att krossa CHL för att i stället lyckas locka till sig KHL-lag från Sverige, Finland och kontinenten för att bli en motsvarighet till NHL. Sedan släppte de den idén och kröp till korset men krävde då att ryska lag skulle gå direkt till CHL-slutspel vilket CHL (förstås) tackade nej till. Vore ju skitkul om Ryssland går med på en sådan lösning och att vi fick t ex St Petersburg, CSKA Mocka och Magnitogorsk i CHL (när det gäller Jokerit räknar jag väl med att Liiga öppnar för att ta in det laget snart).

Men, men. Så länge Rysslands överfallskrig mot Ukraina pågår får de förstås finna sig i att stängas av internationellt. Hoppas de ger sig snarare än snart, förstås av en j-a massa skäl där Europahockeyn ligger långt, långt ned men ändå.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Angående nya CHL-formatet tycker jag det känns som ett steg tillbaka för turneringen. Lagom tills att man fått lite stadga och det känns som en mer normal turnering kladdar man till det så att det känns rätt oförutsägbart och chansartat i hur man tar sig vidare.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det styrande etablissemanget försöker genom denna förändring att direkt förtäcka, eller åtminstone 'linda in' det faktum att syftet med förändringen är att minska den svenska dominansen. Och det får på sitt sätt ändå sägas vara ett steg tillbaka för turneringen, eller kanske man kan säga, ett misslyckande i den mån att majoriteten av övriga deltagande lag från andra nationer, fortfarande inte till närmelsevis kan mäta sig med de svenska lagen.


pyts: Dessutom konstigt att så få svenska lag kvalificerar sig i jämförelse med sportsligt underlägsna ligor. Proportionellt skulle man önska att blåbären fick kvala sig in som i sparkbollens CL och att starkaste ligorna har fler lag.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Absolut så. De sämsta laggen håller knappt svensk Div1-klass relativt de bästa lagen, som vi ju vet är de svenska SHL-lagen.
Kommentera