Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Allmän skriv vad du vill tråd.

« · 1107139 · » Till forumet


Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Et tu Brute:
Hamas skjuter rakerer på Israel för att man är så överjävla pissed på att Israelerna får göra precis vad de behagar med (vad man kommit överens om som) Palestinsk mark och folk, och kommit fram till att ingenting kommer få Israelerna att ändra approach.

Israelerna å sin sida har ett stort behov av höja nivån på den bristfälliga säkerhet de upplever i sin absoluta närhet. Deras lösning är att slå sönder Hamas, och därför håller man på att slå sönder det som fanns av det Palestinska samhället.

Typ Moment 22, liksom.


Nej, det är dags att trycka på den stora reset-knappen.
In med ett FN där USA placerats på utvisningsbänken, och de i bästa fall får sitta och titta på genom plexiglaset. Vid minsta miconduct, blir det omklädningsrummet, och information via Webradion - genom Klabbarparn i Nybro.

I medlingen drar man ett stort streck över allt som varit, och arbetar fram en så bra lösning som möjligt för alla inblandade parter, efter de förutsättningar som finns idag - inte bara Israel/Palestina, utan också Libanon/Syrien/Jordanien, samt alla dessa rackarns fraktioner.

Ledord: För att kunna FÅ, måste man vara villig att GE.

Och som sagt, FN-trupper i massor, och under riktigt lång tid. Och inga NATO-trupper, bara NATO-pengar.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Metal Guru:

Problemet är inte någon rättvis gränsdragning. Det är inte det det handlar om för allt för många. Tror du Hamas skjutit raketer på Israel dagligen i över två månader för att de är missnöjda med gränserna?

Osmanska väldet och engelsmännen, säkerställde en viss stabilitet i området i över 500 år. Jerusalem försvarades som en öppen stad för de olika trosinriktningarna. Att de skulle förbli så är ett jättestort problem för bl a Hamas.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Et tu Brute:
"Det går inte att diktera någon FN-rättvisa"

Nej. Men det går att göra en så rättvis som möjlig gränsdragning.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Metal Guru:

"Det är dag för FN att trycka på reset-knappen, upprätta en Palestinsk stat, och diktera hur en så rättvis som möjlig gränsdragningen skall ske."

Det går inte att diktera någon FN-rättvisa, eftersom det inte finns någon sekulär basis att bygga den på. I en alldeles för stor del av arabvärlden får inte judar existera på ett visst ställe. Så länge dom existerar där finns det ingen rättvisa i deras värld.

Många när en dröm och har närt en dröm om ett storarabiskt rike/union, där alla islams heliga platser finns inom den. Det är ju mycket det som jihad bygger på, att man skall befria de heliga platserna från de otrogna.

Tåget har gått enligt min mening och någon lösning lär inte komma förräns efter en storkonflikt.

Möjligheterna har funnit men inte tagits. Bl a så hade ju Jordanien kontrollen över östra Jerusalem och västbanken fram till 1967. Ett exempel på att det gick ganska bra för judar och muslimer att samsas om den heliga staden.

Under slutet av 80 och början på 90-talet samlade PLO en större intellektuell skara som också till viss del kan beskrivas som sekulär, men Israel gav aldrig dem det svängrum de behövde.

De enda i dagsläget på den palestinska sidan som vill försvara de olika gruppernas rättigheter i en sekulär ennationslösning är PFLP. Tyvärr så är de marxsist-lenistiska, så hur stor framtid de har är väl ganska lätt att räkna ut.

För 20 år sedan räknade man med att nästan hälften av Israels befolkning var sekulär. Idag skall den siffran vara nere på 20%. Alla tar ställning. Terror föder terror...sorgligt!

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru:
Helt rätt.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Per HApps:
Jag tror att Israeler och Palestiner inte kan lösa sin konflikt själva.

Det är dag för FN att trycka på reset-knappen, upprätta en Palestinsk stat, och diktera hur en så rättvis som möjlig gränsdragningen skall ske.

Se'n är det offensiv avmilitärisering och åtskilliga tiotals år (typ en mansålder) med massiva FN-styrkor på plats.

Om man skiter i det blå skåpet, då får man städa upp efter sig.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Per HApps:

Jag väljer ingen sida, båda är idioter.
Kommentera


Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Wayne Gresky skrev: "Sen är det bara befängt att komma dragandes med argument om att några i folkvandringstider var först någonstans. Judarna var knappast först på plats i området som nu kallas Israel. Sen långt före kristi födelse så har det i dessa områden handlat om att ta mark av andra, det har inte funnits stora lediga heliga länder som bara väntat på sitt folk."

Det är ju lite roligt att man fortfarande ser judarna som en homogen folkgrupp istället för en grupptillhörighet som utövar en viss religion. Vi gör ju knappast skillnad på katoliker och protestanter, i ett historiskt perspektiv, när det gäller vem som skulle ha mest rätt till ett landområde?

Etniskt så är ju araberna och judarna (åtminstone serfaderna) i mellanöstern samma folk. Detta folk har i viss mån skingrats men också konverterat till olika religioner ett flertal tillfällen. Det senaste milleniumet har vi korsfararna (idag kristna palestinier), Saladin (islams stora genombrott) Osmanska riket (en utveckling i mer sekulär anda med religionsfrihet).

Invandringen av judar till det nuvarande Israel startade redan i början på 1900-talet när osmanerna höll området. Efter första världskriget fick britterna NF-mandatet Palestina och försökte begränsa den judiska invandringen.

När Israel utropade sig till självständig stat, 1948, fanns ca 250 000 judar i området samt ca en miljon muslimska och kristna palestinier. Detta ledde ju sedan till det så kallade självständighetskriget då arabstaterna angrep den nybildade staten. Via etniska rensningar men också av krigshandlingar från både sidor, så försattes tre fjärdedelar av det palestinska folket i en flyktingsituation. Som hämnd för detta tvingades ca 800 000 judiska människor bort från sina hem i de kringliggande staterna, vilket ledde till att de tog sin tillflykt till Israel.

Med ens var situationen den omvända. Över en miljon judar och bara 250 000 palestinier. Ett inbördeskrig med religiösa förtecken och tusenåriga anor.

Idag har väl Israel över 7 miljoner invånare och 20% av dem är faktiskt palestinier och druser. Så de har faktiskt ökat med över en miljon sedan 1948, en hel del tack vare en frikostig invandringspolitik, åtminstone fram till 2003.

Sedan är det naturligtvis helt rätt att kritisera den enormt stora judiska invandring som förekommit under samma tid, samtidigt som palestinierna från 1948 fortfarande befinner sig i flyktingläger eller som statslösa.

För ashkenazerna (den stora judiska grupp som invandrat efter 1948), som till stor del härstammar från östeuropas judar, har nog inget eller tvivelaktigt lite att göra med den etnicitet som ursprungskonfliktens araber och judar tillhör.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Bäste Helg Ernest:

Jag belyste att det fanns en annan sida på myntet i denna konflikt - någonting som finns i ALLA konfliker runt om i världen. Detta som motvikt till din något enögda vinkling.

Att du se'n har mage att blanda ihop mig med en SD-sida nöjer jag mig med att kommentera med 'hål i huvudet'.

Grattis till att gått på allting med lite propagandamaskineri ute i världen.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Helg Ernest: Hamas grundades 1987 så de är knappast ursprunget till problemet, snarare en konsekvens av det. Må vara en väldigt olycklig konsekvens som knappast förbättrar situationen i området.

Hävdar man det historiska perspektivet "Det är vårt land, vi var här för 3000 år sedan" så tycker man säkert också att Sverige skall ges till samerna (alla andra svenskar kan flytta in i ett läger i Dalsland). Nordamerika och Sydamerika lämnas åter till indianerna och Australien och Nya Zeeland återfaller också till sina rättmätiga ägare. Jag skulle vilja säga att judarnas rätt till Israel står rätt långt ned på listan när land ska ges tillbaka.

Sen är det bara befängt att komma dragandes med argument om att några i folkvandringstider var först någonstans. Judarna var knappast först på plats i området som nu kallas Israel. Sen långt före kristi födelse så har det i dessa områden handlat om att ta mark av andra, det har inte funnits stora lediga heliga länder som bara väntat på sitt folk.

Tyvärr finns det inga enkla lösningar på det här Israel/Palestina-problemet. Det är det första man måste komma fram till innan man försöker klura ut en lösning. Hitler hade en strategi för att slippa problemet och den var ju inte helt lyckad. Det ironiska är att judarna nu ägnar sig åt etnisk diskriminering, stänger in palestinier i läger, beslagtar mark och avrättar människor godtyckligt.

I den här sagan finns det inga goda och onda, bara gradskillnader och nyanser av ondska. En sida har kärnvapen och gigantiskt stöd från USA, jag förväntar mig lite mer av den sidan.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Oavsett vem som har rätt eller fel utav oss så kommer liv att spillas.
Före detta så har regelrätta folkmord gjorts utan att FN ens har vågat reagerat. Tänker på Rwanda, ligger ungefär lika tryggt som det som händer på Gaza.
Forna Jugoslavien som hände i i Europa var också ett ställe som inte FN vågade röra... Man kunde störa den etniska rensningen

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Helg Ernest: Vad de har för ideologi vill jag inte vara med om eftersom de inte har kraften som kibbutzen. Därför får de köra med Terrors kraft.

Jag försvar ingen sida eftersom just dessa lever rövan.  Men som sakt var... USA vågar inte ställa större krav. De vill väl inte föda mer fårskallar än de har gjort, typ Bin Laden mfl

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

65selander:En sak jag tycker är underbart är att det finns en lösning på den här 1500 åriga konflikten bara så där. Att en halvfet svensk ska tala om vad som är bäst för Gazaremsan och Israel på ett inernetforum bara så där. Inget illa riktat mot dig. Utan jag tycker det är mest fånigt att ens yttra sig.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
65selander: Man kan ju fundera över vad Hamas har för idiologi?
Vad står dom för igentligen? Vore det inte för deras vansinnes dåd, så skulle det säkert varit löst problemen där borta.

Ps Det är bar ca 30 cm snö i Vemdalen, skall dit och åka skidor igen till helgen Ds
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Helg Ernest: Så du rättfärdigar Israel? folket innan staten var förtryckta och nu förtrycker dom andra. Hade inte Israel en av världens bästa underrättelsetjänster som USA är beroende utav så hade inte inte låtit kibbutzen varit.

Detta som händer nu kommer att mynna ut i något större.
Antingen så får Hamas något större att leka med, eller så så Israelstörre leksaker från USA.

ps/ Har jobbat som säkerhetsvakt åt Israel några veckor... sedan så blev det PLO villan i Djursholm. Ingen sida bryr sig....

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Du kanske har fått dina sympatier härifrån?
Ni tycks ha samma åsikter, nästan.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Du är inte konfirmerad ser jag?
Har du hört talas om en man som fanns för ca. 2009 år sedan som hette Jesus och var från Nazaret/Bethlehem/Jerusalem.
Senaste jag hörde var att dom hittat Herodes grav. Det var på nyheterna, så då ligger det väl lite sanning i det hela.

Graven upptäcktes i Herodion, en kulle tolv kilometer söder om Jerusalem, där den romerske lydkonungen Herodes lät uppföra ett befäst palats. Det förstördes av romarna år 71.

Kung Herodes grav hittades av professor Ehud Netzer vid det Hebreiska universitetet i Jerusalem. Netzer anses vara en av de ledande experterna på Herodes och har lett arkeologiska utgrävningar vid Herodion sedan 1972 i försök att hitta graven, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Fyndet gjordes vid en annan del av Herodion - mellan den övre delen och områdets två palats - än som tidigare undersökts.

- För tre veckor sedan fann vi sarkofagen och vi visste att det var den, berättade professor Ehud Netzer på eftermiddagens presskonferens.

Sarkofagen av röd kalksten var slagen i hundratals bitar. Netzer anser att det har skett med flit någon gång under det första judiska upproret mot romarna mellan år 66 och 72 efter Kristus.

Judiska upproret? Men enl. dig var ju Hamas där före?
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Helg Ernest:
Om jag hade varit Palestina, så hade jag slängt ut Israel i Medelhavet för länge se'n. De hade levt där i 1500 år, när bakfryntliga engelsmän kom på den ljusblå ideén att "här planterar vi ett nytt land ovanpå ert" strax efter andra världskriget. "Och ni får väl bosätta er nån annanstans."

Det är 'igentligen' vad det hela gäller.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
MIK 7-1: Äh, nu glömde jag det viktigaste...
Gott Nytt HockeyÅr!
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Helg Ernest: Nåja, nu är det judendommens vagga de värnar om.
Och kristendommensvagga har vi redan lämnat i en annans religion händer.
Å andra sidan så har dessa tre världsreligioner samma texter som grund,
men judarna var först så det är väl rättvist.
Nog har Bibeln ställt till med många problem, och allt börjar med en samling sagor.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Helg Ernest: Hade jag fått bestämma så hade jag asfalterat Israel. USA törs inte stöta sig med Judarna eftersom Israel har en en av världens bästa underrättelsetjänster. Skit i politiken för någon dag, nu börjar hockeyn.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Per HApps: Hade jag varit Israel, då hade jag asfalterat Gaza remsan för länge sedan. Vet du igentligen vad det gäller?
Ursprunget är att Israelerna vägrar släppa Jerusalem, till en muslimsk stat.
Kristendommens vagga, i en annans relions händer.

I grund och botten är allt Bibelns fel. Där kan man läsa att Judarna aldrig skall få en fast boplats. Judarna fick det som numera är staten israel efter andra världskriget för att ha någonstans att ta vägen, efter Holocast.

Men det motsätter sig deras grabbar pga. relionen.

Du vet ju själv vad du tycker om att enfagången Eon är fullsatt, är ju när jehocvas vittnena är där på sommarn.


Gott Nytt År !
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Typiskt Sverige eller..? AB publicerar idag en bild på killen som skall ha skjutit på casinot. Bilden är tagen i en rulltrappa på väg till tunnelbanan strax före skotten. Det är en halvkroppsbild från ganska nära håll och utseende på kläder, kroppsform och frisyr framgår rätt tydligt. Under bilden finns dessutom ett signalament på mannen.

Ansiktet är däremot suddat av någon anledning, antagligen ett taffligt försök att skydda personens identitet ifall han mot all förmodan skulle vara oskyldig. Detta handlar naturligtvis i själva verket om att AB håller sig till någon form av regelverk.

För effekten av suddandet är ju åt h-e. Mannens identitet är ju såklart redan känd eftersom alla som finns i hans närhet självklart känner igen personen på bilden, med eller utan suddat ansikte. Då är det ju lika bra att visa bilden i sin helhet så kanske den kan fylla en bättre funktion när detektiven allmänheten kopplas in.
Kommentera


Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
knaskamilla:
Jaha, detta får jag klura vidare på.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Sannes:

Jo, men man måste få en invite för att kunna använda den. Och så ingår det typ "radioreklam" när man har den versionen.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
knaskamilla:
Jaha ja, gratisvariant finns det också...
Tänk att man är så värdelös på att fatta sådana här saker. Suck!
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Sannes:

Jag har gratisvarianten. 99 kronor är ju en hyfsat försvinnande summa, så det kan det nog vara värt.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Spotify, är det någon som har det?
Är det värt de 99 kronor i månaden det kostar?


Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Red-line:
Jag fruktar att du kan ha rätt.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Hmm, finska är inte riktigt min grej, men kan det vara "Ha en psykelisk jul och ett kosmiskt nyår"???
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Fick en hälsning från Finland.
Vidarebefodrar den här, och hoppas att den är aktuell - och inte allt för opassande:

"Psykedeelistä Joulua ja Kosmista Uutta Vuotta"

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
mattias - 74:
Då bjuder jag på 7:46 av oförkortad icke nedklippt campingsemester.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru:

Lite nostalgi så här på Julafton.
Kommentera


Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Bissett19:

Inte bara glögg.

God Jul på dig
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru:

Äh vill jag se en gammal gubbe så åker jag och hälsar på Alisandali .

Bisset: Den där Ålborgssnapsen verkade intressant.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Helg Ernest:
"Enl. henne är Kronvodka och Absolut samma sprit. Bara det att ena är spädd med kran vatten och den andra med destvatten."

Det är väl Renat som är samma som Absolut.
Du kan ju till och med läsa om det på Absolut-flaskorna, eftersom de vill tjäna lite oförtjänt ålderspatina:

"Vodka has been sold under the name Absolut since 1879."

-Men vikken lögn! Absolut är ju ett nytt påfund!
-Mm. Men Absolut Renat Brännvin lanserades till kräftpremiären 1879...

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Helg Ernest:
Lyssnat på en kemist..?
Visst, all sprit är samma sprit, nämligen etanol.

Kunde bara inte låta bli.

Hon har en poäng, fast hon förstår inte att poängen är det här: Hur man upplever en alkoholhaltig dryck är mer miljön, förpackningen och sällskapet än någonting annat.

Visste ni att öl smakar fan?

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
mattias - 74: Skäne och renat.
Sen kan du kalla skånen Åhlborg.
Renaten för Absolut och ingen j..l skulle märka någon skillnad.

En kompis som är kemist jobbade tidigare på vin &% sprit i Sundsvall.

Enl. henne är Kronvodka och Absolut samma sprit. Bara det att ena är spädd med kran vatten och den andra med destvatten.
Ni kan ju själv lista ut vilken som är vad.

Samma sak Whiskey, Standard Selection kan vara vilken märkes whiskey som helst. Bara det att dom får den på tankvagn istället för på flaska.
Då tappar Vin &sprit upp det själva på standard flaskor.

Skäne är faktiskt god att göra grogg på också med Champis
Kommentera


Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
mattias - 74:

Aalborgs Jubileums Akvavit funkar ju alltid till Sillen.

www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=173&Butik=0&SokStrangar=

Annars kan du ju köpa lite "gott o blandat" Reimersholms svenska nubbar:
Då får du 10 olika slags nubbar på 50 mlflaskor.

www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=180&Butik=0&SokStrangar=

Ta det lugnt med snapsen Mattias;)
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Nån som har tips på nån bra julsnapssort så här i Jultider?

Vi har lovat att handla snapsen till jul till värdfamiljen och vet inte vad som är bäst :)
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Det här med tillsatser i mat är ju ett populärt ämne. Här ett intressant inlägg i debatten.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Wayne Gresky: Kan man heta Efternamn i efternamn? Isf vill jag heta det.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Man kanske skulle ta och byta namn? Vilket efternamn skulle ni ta om ni bytte?
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru:

Fan vad drygt
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

mattias - 74:

Läs kommentarerna här, så går det upp ett ljus.

Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Nån mer som haft problem med ett sthlms nummer som ringer till ens mobiltelefon. Det ringde nyss men svarade naturligtvis inte men numret sökte jag opp på hitta och adress saknas.

Nån som har ett tips om hur man spärrar dessa nummer från att inte ringa.

Det går väl inte att spärra enskilda nummer inom 08 området eller genom sin operatör??

Det finns en sida som heter Nix men där går det endast att spärra hemnumret från dessa nummer vilket vi också gjort.

Kan det vara ett sådant där nummer som när man svarar så kostar det massor med pengar??

Se länk
Kommentera

« · 1107139 · »