Frisco:
Mejeriet är sedan länge försvunnet från Vrigstad, även det i Sävsjö (tillverkar endast Stureost). Ostkaksbageriet finns dock kvar och drivs som familjeföretag, med ganska stor framgång och är väl egentligen Frödinges enda konkurrent.
Fast den ostkaka vi fick njuta av var hemmagjord av en tjej från Vrigstadstrakten. Det här är verksamheter som växt ganska mycket de sista 3-4 åren, det här med hemsnickrade ostkakor. Då är de också gjorda på färskmjölk, sådan som inte är separerad eller pastöriserad.
Detta har också inneburit att det blivit en renässans för gamla ostkakeformar. Förzinkade kopparformar med en diameter runt 30-45 cm. Så har du något sådant liggande så ut med det på tradera. Det har varit bra betalt de senaste åren.
Lumber Jack:
En bild är ju bara en bild. Hackse är ungsstekt gresaknä, vilket brukar serveras med potatis eller potatisknödel. Golonka eller Eisbein är kokt gresaknä, vilka båda brukar serveras ihop med en rejäl slabba surkål. Iaf de gånger jag blivit serverad det :-)
Rådjursfiol eller lammfiol, 65selander:
Nä nu finns det inte plats för mer! Jag bjuder in Alison Krauss från en närliggande tråd istället, att spela lite naturfiol för oss till kaffe och konjaken.
Nån som vill kika i cigarrlådan..?
65selander: Blana är som kamilla säger messmör och vispad grädde som man vänder ihop till en jämn, halvlös (mellan vispad grädde och ovispad grädde i konsistens) massa. Man tillsätter även lite strösocker till grädden i samband med att man vispar upp den. Detta har man sedan som pålägg på bröd, jag rekommenderar Gene Tunnbröd.
Blana är en Ångermanlänsk tradition på julbordet. Jag brukar dock använda mig av getmese (messmör gjort på getmjölk), då det ger mer smak.
Lumber Jack:
Det där ser faktiskt mer ut som tyskarnas Hackse. Golonka är väl egentligen identiskt med tyskarnas Eisbein?
difzi:
Nam nam, har du pyzyz också? Borstj känns inte son någon vegetarisk höjdare. Den jag åt i Ryssland var däremot finemang. Fast den är väl egentligen en rödbettssoppa, en kålsoppa och en köttsoppa som man blandar ihop på slutet.
Et tu Brute:
Jo, men inte på julafton eftersom vi inte äter kött då.
Annars så håller den på att värmas i just detta nu :)
difzi:
Får jag ta något från det polska köket får det bli Bigos. Det serveras väl i alla större sammanhang?
Tar med mig min hemlagade smörgåstårta och kanske något klassiskt-polsk-juligt? Blir någ rödbetssoppan jag vågade smaka på i år, rätt god faktiskt :)
Ett riktigt julbord startar med en genomtänkt silltallrik. Ingen köpeskit. I år var det hemgjord, Inlagd Sill (traditionell), Glasmästarsill, Örtagårdssill och en dansk dubbelinläggning. De danska dubbelinläggningarna rekommenderar jag varmt. Fast det tar ju lite längre tid, men går ut på att man först gör en mildare saltinläggning, innan man stoppar ner det i söt ättika.
Till detta har man iskall klar och källarsvalt kryddat. I år inget märkvärdigare än Absolut och Skåne. Skåne/OP kan man dessutom göra själv hemma också på Hb eller Brännvin Special. Vidare får det heller inte fattas kavring, knäckebröd (gärna spisbröd), kokt potatis (sval), hårdkokt ägg och en ost av typ västerbotten.
Sedan är det dags att gå på det kallskurna. Här får inte den småländska lökkorven, ägghalvorna eller den gravade laxen fattas.
På varma tallriken prioriteras Janssons,
Sedan avslutar man med en eller ett par skivor dopp, några skinkbitar och generöst med rödkål.
I år kom efterrätten från Vrigstad. Småländsk Julostkaka med grädde och hallonsylt.
Alla:
Då tycker jag att vi gör ett virtuellt HS knytkalas, nu när klapparna är utdelade och barnen upptagna med annat.
Jag ställer fram honungs- och apelsinglaserade revbensspjäll.
Vad har ni med er?
mattias - 74:
Smörgåstårta med skagenröra, min egen :)
Dock 0 st snaps för mig :)
Julen är förstörd. Grisfötterna var slut, får väl jaga vidare...
Däremot så inhandlade jag en rökt ål att tugga på och det är inte dumt tilltugg.
Det var i alla fall här jag köpte mina ostkakor för 20 år sen
www.vrigstadostkaka.se/startsida.shtml