Pinotageviner var jag helt insnöad på under en period för ca. 4-5 år sedan.
Jag har också haft en period där jag var långt nere i Syrahträsket, men av någon oförutsäglig anledning kommer jag alltid tillbaka till Rioja.
Kan det vara Tempranillon som verkar tilltala så många svenskar och nordbor i övrigt?
Någon annan skrev om kostnaderna för framställning av ett gott vin här inne. Jag påstår att det fortfarande finns oerhört prisvärda viner som framställts och lagrats enligt de gamla traditionerna.
Ett sådant exempel är Pata Negra (vnr: 12613). Ett vin gjort på just Tempranillo, men inte från Rioja utan från Valdepenas. För 79 kr kan du just nu avnjuta en Gran Reserva från 1999. Ett kryddigt och mustigt vin som kommer till sin rätt nu när grillen plockats ut.
Får jag för mig att skämma bort mig på riktigt någon gång då och då så blir det oftast en Piemonte, gärna från Barolo. Just nu finns det inget under 220 kr så jag bidar min tid...
Nu när det snart är sommar och snart semester, så skulle lite vintips kanske kunna passa? Jag, som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av.
Först och främst hur skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin. Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten eller på uteplatsen..
När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin.
Renstek sköljer man ner med renat.
Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft
Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt
Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex ikväll.
- Nej tack, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ
Hoppas ni får användning av mina goda råd!
Innan resan ner till Sydafrika blev det, allt som oftast, viner av enklare snitt. Mauro, La Chasse och Killawarra till exempel. Men med mitt nyvunna intresse för röda viner, och framför allt Sydafrikanska viner, så har vyerna verkligen vidgats.
Ett rött vin som just nu är en favorit, och det som dricks i kväll, är Anura Pinotage Syrah från 2007. Just Anura var en av de vingårdar vi besökte, en mindre vingård ungefär fem mil nordost om Kapstaden. Pinotage Syrah som finns på systembolaget för 79:- är ett kanonvin i den prisklassen. Det är ett fylligt smakrikt vin som passar väldigt bra till grillat.
Tyvärr finns det bästa av Anuras viner inte på Systembolaget. De flaskor med Anura Malbec 2005 som vi drack på plats där nere var helt magnifika.
Det jag saknar mest dock, är de otroliga priserna. Eller vad sägs om 27:- för en flaska Anura Pinotage Syrah? En tredjedel av priset man får betala här hemma.
-----------
Har någon annan av skribenterna här inne varit nere i Sydafrika och besökt några vingårdar? Vore isf intressant att höra vilka som besöktes, vad man tycker om vinerna osv.