Café

49422 inlägg · 1044 ämnen

Julbordsmåsten

« · 1102690 Till forumet


Sv: Julbordsmåsten
Bissett19:

Själv är mammas janssons frestelse det bästa som finns på julbordet.

Angående snapsen så blev det bara 2 st igår men lite annat smått och gott gick det också ner. Sedan var jag med morsan på julotta imorse kl 5, snacka om att man var som en zombie :)
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

mattias - 74:

Smörgåstårta med skagenröra, min egen :)

Dock 0 st snaps för mig :)

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
difzi:
wow. blir det något över har jag en doggybag. :0)
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Metal Guru: Får du plats över kan du komma bort till mig så får du med dig lite handmade grisfötter också. Mumma!
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
difzi:

Själv gjorde jag en egen Jansson nyss och den blev helt ok.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Alla:
Då tycker jag att vi gör ett virtuellt HS knytkalas, nu när klapparna är utdelade och barnen upptagna med annat.

Jag ställer fram honungs- och apelsinglaserade revbensspjäll.
Vad har ni med er?

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Metal Guru: Lutfisk. Ska åka och bli bjuden på det nu. Hej å hå.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Metal Guru:

En back Julmust ??
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
mattias - 74:
Då vänder Ali i dörren!
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Metal Guru:

Vad skall han med och göra ?
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
mattias - 74:
en kul grej att rekomendera är guitar hero med trummor och sång,
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Ett riktigt julbord startar med en genomtänkt silltallrik. Ingen köpeskit. I år var det hemgjord, Inlagd Sill (traditionell), Glasmästarsill, Örtagårdssill och en dansk dubbelinläggning. De danska dubbelinläggningarna rekommenderar jag varmt. Fast det tar ju lite längre tid, men går ut på att man först gör en mildare saltinläggning, innan man stoppar ner det i söt ättika.

Till detta har man iskall klar och källarsvalt kryddat. I år inget märkvärdigare än Absolut och Skåne. Skåne/OP kan man dessutom göra själv hemma också på Hb eller Brännvin Special.  Vidare får det heller inte fattas kavring, knäckebröd (gärna spisbröd), kokt potatis (sval), hårdkokt ägg och en ost av typ västerbotten.

Sedan är det dags att gå på det kallskurna. Här får inte den småländska lökkorven, ägghalvorna eller den gravade laxen fattas.

På varma tallriken prioriteras Janssons,

Sedan avslutar man med en eller ett par skivor dopp, några skinkbitar och generöst med rödkål.

I år kom efterrätten från Vrigstad. Småländsk Julostkaka med grädde och hallonsylt.

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Metal Guru:

Jag har precis bakat pepparkakor. Skansens julpepparkakor. Jättegoda. Efterrätt kanske? Annars kan jag ta med det som blev över av köttbullarna jag gjorde, de blev också rätt goda.

PH:

Lite hårdsmält, kanske...?
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Metal Guru: Ska vi tolka det som att Ali endast har druckit den massproducerade essensdrycken som av de flesta mindre nogräknade bryggerier kallar julmust?

www.roberts.se/must.asp

Karln behöver få sig en högkvalitativ julmust med karaktär, bryggd på lika delar tradition, stolhet och kärlek.

sv.wikipedia.org/wiki/Zeunerts

En bild på ljuvligheten!

www.nogg.se/upload/10438/BloggPhoto_10438_10596.JPG
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Tar med mig min hemlagade smörgåstårta och kanske något klassiskt-polsk-juligt? Blir någ rödbetssoppan jag vågade smaka på i år, rätt god faktiskt :)

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
difzi: Eftersom grisfötterna är på bordet redan så får det bli rökt Ål samt en immig flaska med Norsk Akvavit
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

difzi:

Får jag ta något från det polska köket får det bli Bigos. Det serveras väl i alla större sammanhang?

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
65selander: Blana, kan jag ta med mig. Det är ett måste.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Et tu Brute:

Jo, men inte på julafton eftersom vi inte äter kött då.
Annars så håller den på att värmas i just detta nu :)

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

difzi:

Nam nam, har du pyzyz också? Borstj känns inte son någon vegetarisk höjdare. Den jag åt i Ryssland var däremot finemang. Fast den är väl egentligen en rödbettssoppa, en kålsoppa och en köttsoppa som man blandar ihop på slutet.

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
difzi: Äh, släpp lös med lite golonka nu så här i mellandagarna!

images13.fotosik.pl/93/c6c50d14e1028aad.jpg
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Poffa: Orkar inte Googla med vad är Blana? Själv på bordet i dag så blev det Pizza Hut på stan, sitter och trycker ner en Närke Vintermörker på Bishop just nu. Något annat som hör ett bord till är rådjursfiol eller lammfiol. Gott så det förslår.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
65selander:

Typ messmör och grädde, eller något sådant. Jag har aldrig vågat smaka. Låter skumt.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Lumber Jack:

Det där ser faktiskt mer ut som tyskarnas Hackse. Golonka är väl egentligen identiskt med tyskarnas Eisbein?

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

65selander: Blana är som kamilla säger messmör och vispad grädde som man vänder ihop till en jämn, halvlös (mellan vispad grädde och ovispad grädde i konsistens) massa. Man tillsätter även lite strösocker till grädden i samband med att man vispar upp den. Detta har man sedan som pålägg på bröd, jag rekommenderar Gene Tunnbröd.

Blana är en Ångermanlänsk tradition på julbordet. Jag brukar dock använda mig av getmese (messmör gjort på getmjölk), då det ger mer smak.

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Et tu Brute:
Nu är jag fanimej proppmätt efter alla godigheter som det bjudits på.

Polsk Golonka förstod jag dock aldrig. Golonkan var väl typiskt tjeckoslovakisk, och hette Josef i förnamn.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Gene Tunnbröd, Poffa:
Nu pratar vi kulinarisk läckerhet och högtidsstund, hör jag.
Kommentera


Sv: Julbordsmåsten

Rådjursfiol eller lammfiol, 65selander:
Nä nu finns det inte plats för mer! Jag bjuder in Alison Krauss från en närliggande tråd istället, att spela lite naturfiol för oss till kaffe och konjaken.

Nån som vill kika i cigarrlådan..?

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Poff/Knas: Aha, säger som Knas att det är ingenting för min gom.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Lumber Jack:

En bild är ju bara en bild. Hackse är ungsstekt gresaknä, vilket brukar serveras med potatis eller potatisknödel. Golonka eller Eisbein är kokt gresaknä, vilka båda brukar serveras ihop med en rejäl slabba surkål. Iaf de gånger jag blivit serverad det :-)

Kommentera

Sv: Julbordsmåsten
Et tu Brute: "I år kom efterrätten från Vrigstad"

Kul att höra att mejeriet i Vrigstad fotfarande tillverkar ostkaka:)
Där var jag storkund under några sommarveckor för ca 20 år sen och
även vid andra enstaka tillfällen på den tiden.
Kommentera

Sv: Julbordsmåsten

Frisco:

Mejeriet är sedan länge försvunnet från Vrigstad, även det i Sävsjö (tillverkar endast Stureost). Ostkaksbageriet finns dock kvar och drivs som familjeföretag, med ganska stor framgång och är väl egentligen Frödinges enda konkurrent.

Fast den ostkaka vi fick njuta av var hemmagjord av en tjej från Vrigstadstrakten. Det här är verksamheter som växt ganska mycket de sista 3-4 åren, det här med hemsnickrade ostkakor. Då är de också gjorda på färskmjölk, sådan som inte är separerad eller pastöriserad.

Detta har också inneburit att det blivit en renässans för gamla ostkakeformar. Förzinkade kopparformar med en diameter runt 30-45 cm. Så har du något sådant liggande så ut med det på tradera. Det har varit bra betalt de senaste åren.

Kommentera

« · 1102690