Bigthelin: då blir det till att sköta driften effektivt. Ser att en genomsnittlig ishall i Sverige drar ca 1 000 000 kWh per år. Om elkostnaden för TIK är ungefär som på min elräkning kostar alltså elen ungefär en mille per år, troligen mer eftersom hallen rimligen är större än den genomsnittliga ladan med liten läktare. Sedan tillkommer allt annat, löner och underhåll. Hallen är ju rätt nybyggd så underhållskostnaderna borde vara rätt låga hoppas jag.
Hoppas att TIK klarar av fem millar i hyra. Om man kan hålla driften under 6.5 millar per år ger det llitet utrymme för att sänka hyreskostnaderna. Realistiskt?
Nollan sa så här i en intervju tidigare:
... en driftskostnad som vi i föreningen i dag inte klarar av att bära.
– Vi har fem miljoner högre kostnader när vi äger hallen mot om vi skulle hyra tider där. Dom fem miljonerna är helt avgörande för Timrå IK:s framtid.
Redigerad kommentar
Epost: och med det menade jag inte att låta negativ, försöker bara få en bild av hur ekonomin ser ut efter att kommunen tagit över hallen.
Jag tror att det kan vara bra att kommunen snarare än ett privat fastighetsbolag köper hallen. Det privata bolaget ska ta vinstmarginalen någonstans, det betyder att mindre pengar blir över "i systemet". Bara TIK klarar att drifta hallen effektivt.
Såvitt jag förstår motsvarar 6.5m (bidraget TIK får för driften) ungefär den verkliga driftskostnaden förra året.
TIK betalar då en hyra som stiger till 5m från och med 2018.
Vad ligger TIK:s omsättning på numera. Var uppe i hundra millar under de goda åren men sjönk sedan till ca 55m efter nedflyttningen och är nog ännu lägre numera. 30m?
Jag tycker att det borde räcka för att betala hallhyra på 5m. Lönebudgeten för spelare var nere på 10m förra säsongen och ännu lägre i år om jag minns rätt.
45m in räcker väl för att klubben ska bli skuldfri?
Såvitt jag kan bedöma står TIK på stabil grund bara kommunfullmäktige klubbar igenom hallköpet. Med ett gäng hungriga juniorer på gång kan det vända både sportsligt och ekonomiskt framöver.
Trevlig Valborg!
El Maco: ränteskillnaden mellan TIK och kommunen är nog dramatisk. Stat och kommun kan ju låna till nollränta mer eller mindre just nu. Antar att räntekostnaden på 3m är beräknat utifrån något slags normaliserat ränteläge. 3m på 45m i skuld motsvarar 6.67% ränta, noway att kommunen betalar det. Möjligen TIK.
Kan man se det så här ur TIK-perspektiv?
Hallkostnad före försäljning:
Räntekostnader 3m
Driftskostnader: 6.5m
Total driftskostnad: 9.5m
Hallkostnad efter hallförsäljning:
Hyreskostnader: 5m (2018+)
Driftskostnad: 0
Så en halvering av hallkostnaderna.
Några punkter från presskonferensen:
Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordf
-Mycket förmånlig ränta för kommunen under hela avtalsperioden (20 år?)
-Driftsbidraget på 6.5m motsvarar driftskostnaderna idag.
Nollan:
-Löser ett antal akuta kortfristiga skulder mha banken
-När fått in köpeskillingen har TIK en väldigt stabil ekonomi: sänker kostnaderna, löser samtliga banklån och kortfristiga skulder
-Kan sedan fokusera på det TIK ska göra: utveckla ungdomsverksamhet, junior- och A-lag.
Redigerad kommentar
Hahl Bundy:TACK EWA DU RÄDDADE TIMRÅ O INGEN ANNAN
Ledarskribenten på ST, Marcus Bohlin, skrev efter presskonferensen en sanslös ledare i arena-frågan. Jag mejlade honom och lägger ut det här eftersom det förekommer en del felaktigheter som kan behöva rätas ut.
---
Hej Marcus!
Jag har läst din ledare ”Förtäckt sponsring av Timrå IK” och har några reflektioner kring den.
”I stället för de 15 miljoner kronor som kommunen erbjöd så sent som i januari så köper kommunen nu arenan för 45 miljoner kronor. Den som tycker att prisutvecklingen på fastigheter i Stockholm är galen får nu vända blickarna mot Timrå. Att arenan plötsligt har ökat tre gånger i värde på bara ett kvartal torde vara något slags rekord.”
Kommentar: Marknadsvärdet är naturligtvis inte per automatik på samma nivå som ett enskilt bud. Budet på 15 mkr i januari anser jag får betraktas som ett skambud och snarast ett besked om att man inte vill köpa. Marknadsvärdet i buden från privata intressenter har sedan ishallsanläggningen kom ut på marknaden legat på 40, 45 och 50 mkr.
”Intressant att Lindstrand vill försöka få det till att det är en "investering". Normalt sett investerar man ju för att få avkastning på sina pengar.”
Kommentar: Menar du att kommuner normalt sett investerar för att få en avkastning på sina pengar? Är detta någon form av raljerande från din sida eller är det din uppfattning?
”Arenan riskerar snarare att bli ett ekonomiskt slukhål.”
Kommentar: Idrottsanläggningar är ett naturligt kommunalt åtagande som är förenat med en kostnad. Elitanpassade idrottsanläggningar med större föreningar innebär dessutom ofta att aktuell förening tar en större del av anläggningskostnaden genom hyran. Betraktar du alla idrottsanläggningar som ekonomiska slukhål?
”Det hade varit mer korrekt av Lindstrand att säga: "Därför är det gynnsamt att ge Timrå IK denna allmosa nu."”
Kommentar: Föreningens ekonomiska läge tvingade fram ett ställningstagande från kommunledningens sida. Ett ställningstagande som hade kunnat tas under stillsammare omständigheter om kommunledningen tidigare tagit sitt långsiktiga idrottsanläggningsansvar. På vilket vis är det en allmosa att kommunen förvärvar en idrottsanläggning till marknadspris?
”Visst är Timrå IK viktigt för kommunen, men det finns också många andra verksamheter – det som brukar definieras som kärnverksamheter – som faktiskt är än viktigare. Timrå placerar sig till exempel i en ny mätning från Sveriges kommuner och landsting i den absoluta botten vad det gäller skolresultat. Sannolikt måste skolan i Timrå tillföras mer pengar om resultaten ska kunna vändas, särskilt mycket pengar till det – eller till andra satsningar på kommunens kärnverksamhet – lär inte finnas kvar efter att kommunen går in som ekonomisk garant för en konkursmässig ishockeyklubb.”
Kommentar: På vilket vis menar du att detta påverkar kommunens kärnverksamhet? Från och med år tre kommer kommunens kostnad genom hyresintäkten vara på samma nivå som idag. Vad hade alternativen inneburit? På vilket vis menar du att kommunen är ekonomisk garant för föreningen? Menar du att alla kommuner som äger idrottsanläggningar är ekonomiska garanter för sina föreningar? Ett direkt sakfel från din sida i så fall.
”Det är, tyvärr, svårt att se kommunens agerande som något annat än en förtäckt sponsring av Timrå IK.”
Kommentar: Betraktar du alla kommunala idrottsanläggningar (som alltid är kommunalt subventionerade) som förtäckt sponsring? Om inte är du inkonsekvent.
”Det är hög tid för idrottsföreningar över hela landet – för ekonomiska problem är inte unikt varken för Timrå IK eller för ishockeyn som sport, utan gäller i hög grad även andra klubbar och andra sporter också – att börja verka på marknadens villkor. Utgifterna kan inte år efter år vara högre än intäkterna. Driver man en förening eller ett företag på det sättet så kommer man förr eller senare att gå i konkurs.”
Kommentar: Med ett långsiktigt kommunalt idrottsanläggningsansvar och rimlig hyra har föreningen förutsättningar för detta genom att kostnadsmassan blir hanterbar.
Jag vet inte om det var okänt för dig, men idrottsanläggningar är kommunalt subventionerade. Några lokala exempel:
Sporthallen: Kostnad 13,3, hyresintäkt 2,9.
Norrporten Arena: Kostnad 8,4, hyresintäkt 1.
Timrå IP: Kostnad 12,8, hyresintäkt 1,8.
Gärdeanläggningen (inom vilken ishallarna bokförs): Kostnad 34,9, hyresintäkt 4,7.
Det kommunala anläggningsstödet för Eon Arena har varit jämförelsevis lågt (driftbidrag/hyra). Detta kunde föreningen bära upp under de framgångsrika åren. I och med degraderingen blev föreningsägandet ohållbart. Sett till den låga totala summa som utbetalats (utslaget per år) som anläggningsstöd för Eon Arena tycker jag att media-rapporteringen har varit obalanserad och med bristfälligt sammanhang.
Med vänlig hälsning
Kongo: Bra svarat. Jag kan förstå om det sticker i ögonen hos en del att Timrå kommun ställer upp så mycket för Timrå IK som de ändå gör. Däremot tycker jag det är oerhört märkligt att ST sätter en så stor blåslampa i arslet på Timrå när man knappt läste någonting om att Sundsvall sålde sitt arenanamn till Sundsvall Energi som är ett kommunägt bolag.
Sundsvalls kommun köpte alltså arenanamnet till en arena man redan äger. Dessa stridsrubriker uteblev i princip helt och hållet. Frågan är om Timrå skulle slinka undan lika enkelt ifall kommunen köpte arenanamnet.... knappast troligt va?
Rip Kirby: Att Timrå IK inte har kunnat sköta sin ekonomi är ett faktum. Kommunen har agerat med förskottsutbetalningar, men tyvärr inte förrän nu medverkat till en långsiktigt hållbar lösning.
Föreningsägandet har totalt sett över hela perioden varit ekonomiskt fördelaktigt för kommunen. 2002 var Timrå kommuns kostnad för Timrå isstadion 6,8 mkr (5 mkr i drift och ränta, 1,8 mkr i avskrivningar). Hyresintäkten var 0,7 mkr. En nettokostnad på 6,1 mkr (summera i jämförelse över 12 år).
Sedan arena-bygget har kommunen betalat i snitt 3,2 mkr i driftbidrag/hyra (utbetalda medel (indexreglerat, förskott, ränta på förskott) totalt sedan 2003, utslaget på åren 2003-2015). Den genomsnittliga summan som kommunen sedan 2003 har betalat för sin ishallslösning (behov för skola, barn, ungdom och allmänhet) är i jämförelse väldigt låg. Aktuella isytor används till cirka 83% av barn och ungdomar.
Kommunen har inte betalat för sin loge i alla år. I början hade man den enligt avtal gratis. Summeringen är alltså felaktig.
Angående. sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6171896
I artikeln är det först och främst en grundläggande felaktighet. Kommunen har satsat på ishallsanläggningen och inte på föreningen.
Enligt samma tankesätt skulle kommunen ha satsat 153 mkr på IFK Timrå när det i själva verket är anläggningskostnader. Orimligt.
Det är föreningen som sedan 2003 tagit en större del av anläggningskostanden än vad som gällde före föreningsövertagandet. Det kommunen har satsat på föreningen är genom det marknadsföringsavtal som innefattade tillgång till en loge för kommunen (uppgående till 0,25 mkr/år).
2002 var Timrå kommuns kostnad för Timrå isstadion 6,8 mkr (5 mkr i drift och ränta, 1,8 mkr i avskrivningar). Hyresintäkten var 0,7 mkr. En nettokostnad på 6,1 mkr totalt. Sedan arena-bygget har kommunen betalat i snitt 3,2 mkr i driftbidrag/hyra (utbetalda medel (indexreglerat, med förskott och ränta på förskott) totalt sedan 2003, utslaget på 12 år 2003-2015). Den genomsnittliga summan som kommunen har betalat för sin ishallslösning (kommunens behov av isytor för skola, barn, ungdom och allmänhet) är i jämförelse väldigt låg.
I artikeln förs det fram att arenan skänktes av kommunen till föreningen. Föremålet för överlåtelsen var inte arenan utan Timrå isstadion som var något helt annat än dagens anläggning (sedan överlåtelsen har det investerats cirka 100 mkr i ombyggnaden till arena). Överlåtelsen gjordes genom att föreningen köpte isstadion för 45 mkr. Detta finansierades genom ett lån från kommunen till föreningen, där lånet skrevs av med ett årligt finansieringsbidrag. Återstoden av denna skuld var lejonparten av den avskrivning som kommunen gjorde i samband med rekonstruktionen. För att förenkla detta förlopp kan man säga att isstadion skänktes av kommunen till föreningen (i praktiken med en utdragen/forcerad avskrivning), men man kan då samtidigt inte föra fram den avskrivning som kommunen sedan gjorde 2013 som till största delen bestod av återstoden av den redan pågående avskrivningen.
Driftbidragen var över hela perioden som lägst 550 000 kr för första kvartalet 2018. Detta framgår inte var artikeln trots att detta år tas upp. Förskotten har också till vissa delar betalats med ränta av föreningen, dessa år då det även gjordes avräkning för förskottet var den utbetalda summan betydligt lägre.
Användningen av hallen har fungerat som det var tänkt och enligt vad som kan förväntas, även om du antyder att så inte är fallet i artikeln.
Kommunen hyr en loge som är kopplat till ett marknadsföringsavtal. De fem första åren hade kommunen logen gratis, som en del av överlåtelseavtalet. Summeringen är alltså felaktig.
Om jag läser artikeln kan jag inte utan att känna till annan väsentlig information på objektiv grund bilda mig en uppfattning i denna fråga.
Jag mejlar vidare:
Angående media-rapporteringen i arena-frågan:
Vad förespråkar Tony Andersson och oppositionen? Vad kommer det innebära för kommunen? Vad anser Tony om att det kommer bli dyrare för kommunen att driva ishallen utan en större hyresgäst? Vad skiljer detta förvärv med det som Tony Andersson föreslog för 58 mkr?
38,4 mkr har kommunen totalt betalat i driftbidrag/hyra sedan överlåtelsen 2003, ett årligt genomsnitt på 3,2 mkr. Tony Anderssons siffra om utbetalningar är felaktiga.
I rapporteringen är det först och främst en grundläggande felaktighet. Kommunen har satsat på ishallsanläggningen och inte på föreningen.
Enligt samma tankesätt skulle man kunna påstå att kommunen satsat har satsat 153 mkr på IFK Timrå när det i själva verket är anläggningskostnader. Orimligt.
Det är föreningen som sedan 2003 tagit en större del av anläggningskostanden än vad som gällde före föreningsövertagandet. 2002 var Timrå kommuns kostnad för Timrå isstadion 6,8 mkr (5 mkr i drift och ränta, 1,8 mkr i avskrivningar). Hyresintäkten var 0,7 mkr. En nettokostnad på 6,1 mkr totalt. Sedan arena-bygget har kommunen betalat i snitt 3,2 mkr i driftbidrag/hyra (utbetalda medel (indexreglerat, med förskott och ränta på förskott) totalt sedan 2003, utslaget på 12 år 2003-2015). Den genomsnittliga summan som kommunen har betalat för sin ishallslösning (kommunens behov av isytor för skola, barn, ungdom och allmänhet - anläggningen används till 83% för detta ändamål) är i jämförelse väldigt låg.
Driftbidragen var över hela perioden som lägst 550 000 kr för första kvartalet 2018. Förskotten har också till vissa delar betalats med ränta av föreningen, dessa år då det även gjordes avräkning för förskottet var den utbetalda summan betydligt lägre.
Arenan har inte skänkts av kommunen till föreningen. Föremålet för överlåtelsen var inte arenan utan Timrå isstadion som var något helt annat än dagens anläggning (sedan överlåtelsen har det investerats cirka 100 mkr i ombyggnaden till arena, blanda inte ihop investeringen med hur investeringen finansierades). Överlåtelsen gjordes genom att föreningen köpte isstadion för 45 mkr. Detta finansierades genom ett lån från kommunen till föreningen, där lånet skrevs av med ett årligt finansieringsbidrag. Återstoden av denna skuld var lejonparten av den avskrivning som kommunen gjorde i samband med rekonstruktionen. För att förenkla detta förlopp kan man säga att isstadion skänktes av kommunen till föreningen (i praktiken med en utdragen/forcerad avskrivning), men man kan då samtidigt inte föra fram den avskrivning som kommunen sedan gjorde 2013 som till största delen bestod av återstoden av den redan pågående avskrivningen.
Sammanfattningsvis: Kommunens driftbidrag/hyra har gått till idrottsanläggningen inte som medel till föreningens verksamhet. Föreningsägandet har sedan 2003 totalt sett varit en billig lösning för kommunen.
Jag kidnappar den här tråden för supporterklubbens syfte också. Alldeles nyss fick jag rapport från det nyligt avslutade årsmötet för Timrå IK Supporterklubb och tydligen så hade SK det skamligt låga medlemsantalet på 86 medlemmar under säsongen som gick. Åttiosex. Så lågt medlemsantal kan man inte ha haft sedan tidigt 90-tal eller något. Det är nästan sensationellt lågt, framförallt eftersom man ändå arrangerade åtminstone två bortaresor föregående säsong som jag kan minnas. Jag tror att vi var uppe och snuddade kring 1000 medlemmar i början av 00-talet.
Detta är dock oerhört lätt att påverka. Ett medlemskap i Timrå IK Supporterklubb, tillika Sveriges äldsta hockeysupporterklubb, kostar 100:-. Det är fan ingenting. Jag var lika sölig själv förra året och glömde bort det. När jag hörde detta så tog jag tag i det direkt. Det finns inga som helst ursäkter för att inte göra likadant. Medlemskap skapar förutsättningar för supporterklubben att ta fram souvenirer, arrangera tifon och framförallt kunna subventionera bortaresorna så att fler får möjlighet att åka. Bland mycket annat. Det kostar att driva föreningar.
Medlem blir man genom att sätta in 100:- på PG 320281-9. Det är mycket viktigt att märka din insättning med namn, adress och eventuell mejladress, annars så blir det bara en anonym insättning. Läs mer om medlemsförmåner på länken.
Redigerad kommentar